Din ce cauze se îngrașă părul?


Frumuseţe
26/01/2023

Tuturor ni se îngrașă părul uneori; este un proces natural.

Dar asta nu înseamnă că e mai puțin frustrant atunci când ți se îngrașă părul la o zi după ce l-ai spălat și trebuie să te speli pe cap în fiecare zi ca să arate bine. Dacă te exasperează acest ritm, te întrebi: “De ce părul meu se îngrașă atât de repede, dacă abia l-am spălat?”. Iar dacă te-ai săturat să faci asta, merită să observi cu atenție de ce se îngrașă părul.

Nu întra în panică, sigur există o explicație foarte simplă pentru care părul tău se îngrașă repede și întotdeauna există și o soluție. Continuă să citești și vom afla mai multe despre procesul de îngrășare a părului și despre ce ar putea să grăbească acest proces.

DIN CE CAUZE SE ÎNGRAȘĂ PĂRUL?

Îngrășarea părului este cauzată de un exces sau de acumularea de sebum, uleiurile naturale produse de scalp pentru a sprijini sănătatea părului. Aceste uleiuri naturale ajută la susținerea straturilor exterioare ale părului și la protejarea proteinelor delicate din interior. În câteva zile de la spălarea părului, aceste uleiuri naturale se acumulează și îți fac părul să arate mai tern, mai închis la culoare și „lipit de cap”. Desigur, cu toții producem sebum, dar modificările hormonale precum pubertatea sau sarcina pot crește sau pot scădea producția de sebum. Pe lângă aspectul neplăcut al părului gras, un excesul de sebum pe păr poate cauza de fapt daune pe termen lung. Sebumul este o substanță instabilă care se degradează și se oxidează atunci când este expus la raze UV, ceea ce poate provoca daune atât părului, cât și scalpului. De asemenea, tipul tău de păr sau starea părului joacă un rol important în ceea ce privește cât de repede se poate ingrasa. Părul fin, de exemplu, este mult mai probabil să se îngrașe rapid, deoarece absoarbe mai puțin sebum și umiditate decât tipurile de păr aspru și gros.

DE CE SE ÎNGRAȘĂ PĂRUL MEU DINTR-ODATĂ?

Dacă părul tău începe să se îngrașe brusc, există o serie de potențiali ‘vinovați’. Să vedem care ar fi ei:

Modificări în dietă

Dacă ai făcut o schimbare majoră în dietă în ultimele luni, acesta ar putea fi motivul pentru care părul tău se îngrașă mai repede. Cea mai bună metodă de a afla și a remedia problema este de a vorbi cu medicul tău, înainte de a schimbă rutina de îngrijire a părului pentru a compensa îngrășarea mai rapidă.

Folosești produse care sunt prea grele. Ți-ai schimbat recent rutina de îngrijire părului? Cu toții ne dorim ca părul nostru să fie bine hidratat, pentru că hidratarea este cheia pentru ca părul să aibă un aspect sănătos și să se simtă perfect. Cu toate acestea, nu toate tipurile de păr necesită aceeași cantitate de hidratare: părul gros, aspru sau ondulat poate absorbi mult mai multă hidratare decât tipurile fine. Drept urmare, dacă ai părul fin și folosești produse hidratante grele, s-ar putea ca părul să se îngrașe mai repede, deoarece există un exces de hidratare. Pentru tipurile de păr fin, obținerea unui nivel optim de hidratare care sa nu încarce prea tare părul este o artă!

Produsele de styling nu necesită clătire și rămân în păr până la următoarea spălare, ceea ce inseamnă că nu vei scăpa de reziduuri prea curând. Cu timpul (uneori chiar în câteva ore), acestea se adună pe scalp, creând aspectul gras pe care încerci să îl eviți. Soluția usoară este să fii atentă atunci când aplici produse de coafare care se pun și pe rădăcini: e bine să pui mai puțin! Un alt posibil vinovat ar fi că șamponul și balsamul pe care le folosești ar putea fi prea grele pentru părul tău, iar părul nu poate absorbi toată hidratarea care i se furnizează. Pentru părul care se ingrasă repede, un șampon clar, care nu conține agenți grei de condiționare, este un lucru obligatoriu - șamponul nostru Pantene Aqualight îți va lăsa părul proaspăt, fără să-l îngreuneze după spălare.

Modificări ale hormonilor tăi: pubertate, sarcină și menopauză

Producția de sebum este controlată de hormonii noștri, astfel încât o creștere bruscă a producției de ulei a scalpului ar putea fi cauzată de schimbările hormonale. Dacă ai trecut recent printr-un eveniment major de viață despre care se știe că are un impact asupra nivelului hormonal, acest lucru poate avea un efect negativ asupra cantitătii de sebum pe care îl produce scalpul. S-a constatat că schimbările hormonale în diferite perioade ale vieții, cum ar fi pubertatea, sarcina și menopauza, au un impact asupra nivelului de sebum, astfel încât majoritatea dintre noi experimentăm această schimbare la un moment dat în viață noastră. Pubertatea este pasul cel mai probabil să înregistreze o creștere, iar nivelul hormonal scade după 20 de ani. Nu sunt motive de îngrijorare, rezultatul acestor schimbări hormonale poate fi ținut sub control, luând în considerare câteva măsuri de precauție în rutină de îngrijire a părului.

Nivelurile de sebum pot fi afectate și de anumite boli, așa că dacă ai observat o schimbare foarte neobișnuită sau o creștere a nivelului de ulei, vorbește cu un medic pentru a descoperi care este natura problemei.

Natura și schimbările de mediu

Este posibil ca schimbarea anotimpurilor (sau a climatului, dacă ai călătorit recent) să dea semnalul către scalp că e nevoie să producă mai multe uleiuri. Glandele de sebum se vor adapta pentru a ajuta la protejarea scalpului, crescând adesea nivelul de ulei pe care îl produc – dar deseori, părul tău nu poate absorbi tot acest ulei suplimentar, iar asta va face părul să pară gras.

Atingerea frecventă a părului

Chiar dacă e un tic de care nu îți dai seama, chiar dacă e un gest de bucurie pe care nu îl faci în mod conștient - când ești mândră că abia ți-ai coafat părul- atingerea părului poate provoca îngrășarea mai rapidă.

Pare a fi un gest nevinovat, dar atingerea părului sau chiar mișcarea părului dintr-o parte redistribuie sebumul prin păr, ceea ce duce la un aspect mai gras. Stai de obicei cu mâna în păr sau te joci cu o șuviță de păr când te gândești la ceva? Îngrășarea mai rapidă a părului ar putea avea o cauză aici. La fel, dacă ai început de curând să porți pălării sau șepci, părul se va îngrășa ca răspuns la această schimbare. Soluția? În momentele în care ești tentată să te joci cu părul, leagă-l lejer - pentru a evită îngrășarea lui rapidă.

CUM SĂ-ȚI AJUȚI PĂRUL SĂ NU SE MAI ÎNGRAȘE RAPID

Schimbă șamponul cu unul clarificator

Acum știi deja ce importantă e folosirea unui șampon care nu va supraîncărca părul cu hidratare, așa că e timpul să descoperim un șampon mai potrivit, care va oferi părului tău o senzație de prospețime, fără a-l lăsa uscat și supra-curățat.

Un șampon clarificator nu doar că va curăța complet părul de orice murdărie și sebum, ci și de orice exces de reziduuri ale produselor de styling, lăsându-ți părul curățat profund. Șamponul Micellar Cleanse & Nourish îndepărtează toate impuritățile și sebumul, pentru a curăța profund părul și a-i oferi un aspect proaspăt. Acest șampon nu e deloc aspru și păstrează toate calitățile naturale ale părului.

Schimbă-ți balsamul cu unul mai ușor

Pentru părul care se ingrașă ușor, s-ar putea să te gândești că nu ai nevoie de atâta hidratare și nu are sens să folosești balsam, nu? Însă fiecare tip de păr are nevoie de hidratare pentru a fi sănătos, strălucitor și flexibil, așa că ai nevoie doar să găsești o formulă care să fie potrivită tipului tău de păr.

Sfat: când îți clătești părul, redu temperatura apei - pentru că apa fierbinte stimulează glandele sebacee. Clătind cu apă mai rece, vei putea ’sigila’ cuticula și vei preveni îngrășarea părului.

Alege alte produse de styling

Este important să ții minte că produsele de styling sunt adesea foarte grele și pot încărca în mod nedorit părul - iar asta va contribui la aspectul gras, tern, lipsit de viață. Alege produse de styling lejere, care nu îți vor îngreuna părul, evitând balsamurile grele și măștile care se lasă în păr, fără clătire. Folosește Balsamul spuma Pantene Aqualight care oferă părului fin un boost pentru întreaga zi și care protejează părul împotriva umidității, ca să nu se electrizeze. Evită să-ți perii părul prea des - nu mai mult 2 sau 3 ori pe zi - și folosește o perie naturală, care este mai blandă cu scalpel. Păstrează accesoriille de styling și periile de coafură cât mai curate, pentru a preveni transferul de grăsime și schimbă-ți în mod regulat perna, pentru un mediu curat în timpul somnului.

Consultă un medic

Dacă bănuiești că o îngrășare rapidă a părului este de natură hormonală, dietetică sau medicală, programează o consultație la medic și explorați împreună cele mai bune soluții de tratament.

După cum vezi, îngrășarea rapidă a părului nu e o problemă de nerezolvat. Observă-ți părul și obiceiurile de îngrijire, ajustează pe ici, pe colo câte ceva și gata - părul ta va reveni la normal in scurt timp!