Ce provoacă o menstruație neregulată?


Sănătate
9/05/2023

Menstruația neregulată te poate da complet peste cap! Dacă ți se pare că ciclul tău s-a schimbat, vezi motivele pentru care s-a dereglat, dar și soluțiile.

Menstruația neregulată te poate speria, însă nu-ți face griji. Sunt multe motive pentru care nu te vizitează atunci când te aștepți. În primul rând, îți recomandăm să discuți cu medicul tău. Însă, până ajungi la el, vom încerca să-ți prezentăm câteva motive pentru schimbarea ciclului, dar și cauzele menstruației neregulate.

Este ceva obișnuit?

Se mai întâmplă să ai o menstruație neregulată din când în când, mai ales dacă ești de-abia în primii ani de ciclu. Normalizarea ciclului durează câțiva ani.

Ai menstruație de mai mulți ani? Ciclul se poate scurta în apropierea vârstei de 35 de ani și se scurtează în majoritatea cazurilor în apropierea menopauzei (în jur de 50 de ani). La această vârstă, e normal și să ai luni fără menstruație sau cu volum de lichid diferit. Discută cu medicul pentru a afla detalii despre cauzele unui ciclu neregulat.

Ar trebui să știi și că „neregulat” este un cuvânt care descrie realități personale diferite. Tu îți cunoști ciclul suficient de bine încât să știi ce e normal în cazul tău și să iei cea mai bună decizie.

Cauzele sângerărilor anormale și menstruația neregulată Sângerările abundente sau menstruația neregulată poate avea numeroase cauze, așa că medicul va fi cel mai în măsură să-ți spună dacă totul e în regulă.

Într-o primă etapă, el ar putea verifica probleme tipice vârstei tale. Printre cele mai frecvente cauze ale menstruației neregulate se numără:

  • Avorturile spontane

  • Utilizarea unui dispozitiv intrauterin în scopul contracepției

  • Fibroamele, tumori benigne formate din țesut muscular și fibros

  • Probleme de coagulare a sângelui

  • Polipii, care sunt mici excrescențe adesea benigne care ies din mucoasă (da, și nouă ni se pare cam ciudat)

  • Afecțiuni cronice (de exemplu, probleme cu tiroida)

Sângerările neobișnuite

Sângerările neobișnuite sunt cele care apar în afara menstruației. La fel ca în cazul sângerărilor abundente și menstruației neregulate, îți recomandăm să discuți cu medicul despre ele, mai ales când apar pe neașteptate.

E vreun pericol când sângerezi abundent la menstruație?

Sângerările abundente de orice fel consumă rezervele de fier ale organismului, dându-ți senzația de slăbiciune și oboseală. Uneori, s-ar putea să observi sânge întunecat și dens în zilele mai dificile, însă, dacă nu ai sângerări abundente de obicei sau dacă ele durează mai mult ca înainte, e momentul să mergi la medic. Dacă sângerările abundente depășesc un anumit prag pe care tu l-ai considerat normal până acum, ele indică o problemă medicală sau chiar și o urgență. Ideal ar fi și să vezi din ce cauză ai un ciclu neregulat.