Menoragia - sângerările menstruale abundente


Sănătate
23/11/2023

Menoragia este o altă denumire a menstruației abundente. Află care sunt simptomele frecvente ale menoragiei și cum poți beneficia de ajutor.

Menstruația abundentă este cu adevărat insuportabilă. Te enervează, te epuizează și, uneori, doare rău! Menstruația foarte abundentă („menoragia”) poate avea multe cauze: schimbări hormonale, creșteri sau scăderi în greutate, schimbări alimentare și exerciții fizice, afecțiuni medicale și multe altele. Dacă te confrunți cu unele dintre aceste schimbări, nu ar fi rău să discuți cu medicul despre simptomele menoragiei sau sângerările menstruale abundente.

Sângerările menstruale puternice îți pot afecta somnul, pot provoca dureri în partea de jos a abdomenului și îți pot îngreuna activitățile zilnice. Dacă te simți slăbită, fă o programare la medic.

Simptomele menoragiei

Când nu știi dacă menstruația abundentă se poate considera menoragie, compară ce simți cu ce vezi mai jos. Astfel, ai putea stabili cauzele menoragiei.

  1. Ai un flux mai abundent ca de obicei? Durează mai mult?

  2. Sângele umple un absorbant sau un tampon la fiecare oră timp de două ore sau mai multe la rând?

  3. Observi intensificări bruște ale fluxului? Ai văzut cheaguri mari de sânge?

  4. Trebuie să te trezești și să-ți schimbi absorbantul noaptea?

  5. Sângerezi timp de o săptămână sau mai mult?

  6. Menstruația abundentă îți limitează activitățile din viața de zi cu zi?

  7. Ai simptome de anemie (oboseală sau greutăți de respirație)?

Este important să discuți cu medicul, care probabil te va și examina. S-ar putea să-ți recomande un test Papanicolaou sau analize de sânge pentru a depista probleme la tiroidă sau fierul seric. Datorită lor, vei înțelege mult mai bine schimbările prin care trece corpul tău.

Când mergi la medic, vino cu o listă a simptomelor observate, cu note privind începutul și sfârșitul menstruației și numărul de absorbante și tampoane utilizate pe zi și spune-i și dacă s-au îmbibat complet cu sânge. Aceste informații îți vor ajuta medicul să își facă o idee cât mai clară înainte de a te diagnostica.

Între timp, nu uita să te protejezi de scurgerile provocate de menstruația abundentă. Există diverse absorbante ALWAYS concepute pentru zilele cu flux abundent. Te invităm să arunci o privire la gama noastră de absorbante ALWAYS pentru protecția pe timp de noapte.

Cauzele menoragiei

Iată câteva afecțiuni care provoacă sângerări menstruale puternice:

  • Dezechilibrele hormonale: dacă nivelurile de estrogen și progesteron sunt dereglate, endometrul se dezvoltă excesiv și provoacă și sângerări excesive.

  • Disfuncțiile ovariene: dacă nu ești ai ovulație, organismul nu produce la fel de mult progesteron ca într-un ciclu menstrual normal.

  • Boala inflamatorie pelvină: această infecție a organelor reproductive poate da complicații grave dacă nu este tratată.

  • Complicații în timpul sarcinii: poate indica un avort spontan sau o amplasare neobișnuită a placentei.

  • Medicamentele: anumite antiinflamatoare, tratamente hormonale și anticoagulante pot afecta sângerarea.

  • Alte afecțiuni medicale: Întreabă-ți medicul ce alte motive ar putea avea sângerările, în funcție de simptomele tale personale.

Ar putea exista și alte cauze medicale ale menoragiei. Întreabă-ți medicul care ar putea fi pe baza simptomelor personale. Acesta te va întreba când începe și se termină menstruația, câte tampoane sau absorbante utilizezi într-o zi și dacă sunt complet pline, dar și ce simptome ai.