Tot ce trebuie să știi despre menstruație pe scurt


Sănătate
12/07/2020

Una dintre cele mai mari și cele mai importante schimbări pentru fete pe durata pubertății este apariția primei menstruații, o eliminare lunară a sângelui din uter, pe care o vei observa pe lenjeria intimă.

Iată tot ce trebuie să știi despre prima ta menstruație pentru a fi pregătită.

Cum afli când o să-ți vină prima menstruație

Momentul primei menstruații are în mare parte legătură cu istoricul familiei. Dacă dorești să știi mai multe despre când îți va veni prima menstruație, cel mai bun calculator pentru prima menstruație este genetica. Întreab-o pe mama ta când i-a venit ei. Cele mai multe fete au prima menstruație la aproximativ aceeași vârstă cu vârsta pe care o aveau mamele lor când le-a venit menstruația.

Acest lucru înseamnă că nu poți tu să faci ceva ca prima menstruație să înceapă mai repede. Prima menstruație a unei fete apare de obicei între 9 - 15 ani, la majoritatea în jur de 11-13 ani. Dar corpul fiecărei fete este diferit și are propriul său grafic. Te poți aștepta să ai prima menstruație la aproximativ 2 ani de la primele semne de pubertate.

ciclu

Cum poți să îți dai seama că menstruația va veni curând

Deși nu vei ști cu exactitate, există câteva semne fizice pe care le vei observa la corpul tău și care te vor anunța că prima menstruație se apropie. Dacă ești atentă la schimbările din corpul tău, acestea pot acționa aproape ca un calculator pentru prima menstruație. Iată câteva dintre schimbările care anunță că menstruația ta se apropie:

Prima menstruație - la ce să te aștepți

Poți fi surprinsă când prima ta menstruație apare doar sub forma câtorva pete maronii pe chilot și nu sub forma menstruației abundente la care te așteptai. Când fluxul menstrual este foarte slab, durează puțin mai mult ca sângele să iasă din corp, iar astfel devine maro înainte de a ieși din vagin. De aceea, prima menstruație poate să nu aibă culoarea roșu intens, așa cum poate te așteptai.

Menstruația va dura între 3 - 7 zile. Iar după ce devine regulată (poate dura un an sau doi până corpul se adaptează la hormonii care controlează menstruația), va veni la aproximativ 28 zile, mai mult sau mai puțin. Ai putea nota pe un calendar când ți-a venit prima menstruație pentru a putea aproxima când o să o ai pe următoarea.

calendar menstrual

Absorbant sau tampon?

Chiar dacă nu ți-a venit încă prima menstruație, niciodată nu strică să fii pregătită. Roag-o pe mama ta sau pe un adult de încredere să îți cumpere câteva absorbante și să îți arate cum să le folosești. Îți recomandăm absorbante ALWAYS Platinum care au un nucleu absorbant ce transformă lichidul în gel, iar gelul nu poate curge. Pentru ca tu să te simți încrezătoare și protejată pe durata menstruației.

Întreab-o pe mama ta dacă este un moment bun pentru a trece la tampoane. Acestea se introduc în interiorul corpului tău, pentru ca tu să poți face lucrurile care îți plac - să înoți sau să stai la piscină în costumul de baie, chiar și atunci când ești la menstruație. Îți recomandăm să folosești TAMPAX Compak Light pentru prima dată. Sunt ușor de inserat și de păstrat în ghiozdan.

Vârsta la care îți vine prima menstruație nu trebuie să te îngrijoreze foarte mult. Toate o facem în propriul nostru stil și după propriul nostru ceas. Nu există un calculator care să îți spună exact când se va întâmpla marele moment. Trebuie să consideri că toate acestea fac parte din frumusețea vieții!