Iritațiile după epilare - cum arată și cum pot fi prevenite?


Frumuseţe
25/09/2023

Iritațiile după epilare - cum arată și cum pot fi prevenite?

 

Epilarea este o modalitate eficientă de îndepărtare a părului nedorit de pe corp, dar adesea vine cu un cost - iritarea pielii. Indiferent de metoda aleasă pentru epilare, de la aparatul de ras  la creme depilatoare sau ceară, iritațiile pot apărea și pot fi neplăcute și incomode. Acest lucru este valabil mai ales pentru zonele sensibile ale corpului, cum ar fi axila, zona bikini sau fața. Cele mai des întâlnite sunt roșeața, arsura, mâncărimea și foliculita.


Roșeață, arsură sau mâncărime

Deseori, epilarea zonei intime, picioarelor și axilei rezultă în apariția iritațiilor de piele care se manifestă sub formă de roșeață, arsură sau mâncărime. Pentru a diminua aceste efecte adverse, în cazul lamei de ras, asigură-te că pielea este bine exfoliată. Este important să lași pielea să se  înmoaie sub un jet de apă călduță. Puteți să folosiți o mască de păr în locul gelului de ras pentru o alunecare mai netedă și un plus de hidratare.  


Dacă apelezi la o cremă depilatoare sau benzi depilatoare cu ceară urmează cu strictețe instrucțiunile de pe ambalaj. Utilizarea incorectă, încălzirea insuficientă a cerii sau îndepărtarea necorespunzătoare a plasturilor pot provoca diverse iritații. La fel ca și în cazul lamei de ras, asigură-te că ai pielea exfoliată și nu aplica nicio cremă hidratantă sau ulei de corp înainte de procedură. După îndepărtarea părului, încearcă să eviți folosirea oricărui tip de produs cosmetic pe zonele tratate. Poți aplica, în schimb, un gel de aloe vera pentru reducerea inflamației. Un alt remediu pentru iritațiile după epilat poate fi o compresa rece, care va ajuta la contractarea vaselor de sânge și va reduce senzația de arsură. Poți folosi o pungă de legume congelate, înfășurată într-un prosop și nicidecum nu aplica gheață direct pe piele.


Fire de păr încarnate după ras

Un fir de păr încarnat este acel fir care din diverse motive continuă să crească sub derm, luând aspectul unui coș și oferă pielii un aspect inestetic. Epilarea cu ceară, dar și rasul cu lama sunt, deseori, cauzele apariției firelor de păr încarnate. dar poate apărea și în cazul rasului cu lama. Ca metodă de prevenție, se recomandă schimbarea metodei de epilat, astfel dacă obișnuiești să folosești doar ceară, încearcă la un anumit interval de timp să apelezi și la lama de ras. Totodată, este important să râzi părul în direcția creșterii firului de păr și să te asiguri că pielea este exfoliată. În cazul în care nicio metodă din cele enumerate nu funcționează, poți încercarea procedura de epilare definitivă care elimină definitiv foliculul de păr de la nivelul pielii.


Pielea de tip ,,căpșună”

Acest tip de iritație reprezintă o reacție care poate apărea atât după expunerea la soare, cât și în urma epilării. Se caracterizează prin niște pete roșii mici, cu o senzație de mâncărime, chiar și usturime. Persoanele cu o piele sensibilă sunt mult mai predispuse la astfel de iritații. În acest caz, se recomandă raderea părului în direcția creșterii firului de păr și hidratarea pielii zilnic atât dimineața, cât și seara.


Foliculita

Foliculita este o inflamație a foliculului de păr cauzată de diverse infecții bacteriene. Această constă în mici umflături roșii sau pustule care se umflă și formează vârfuri cu puroi. Printre cauzele caracteristice foliculitei se numără și epilarea cu ceară, întrucât bacteriile prezente la suprafața pielii ajung să pătrundă în locul firului de păr smuls. Pentru prevenirea foliculitei, se recomandă folosirea lamelor de unică folosință, evitarea epilării cu ceară, zahăr sau aparate de ras și evitarea hainelor strâmte sau din materiale sintetice.


În concluzie, când vine vorba de prevenirea iritațiilor de piele, este esențial să pregătești pielea în prealabil și să folosești produse adecvate pentru tipul tău de piele. Este important să acorzi atenției deosebită pielii tale și să apelezi la cea mai bună metodă de epilare pentru tine.