Ce trebuie să știi despre epilare?


Frumuseţe
25/09/2023

Creșterea și existența părului pe corp, deși face parte din procesele naturale ale corpului, pentru unii oameni, în special femei, poate fi perceput ca un lucru inestetic sau incomod.

Astfel, se apelează la metode de îndepărtare a acestuia fie prin aparatul de ras, epilare cu ceară, zahăr, epilator electric, creme depilatoare, însă cea mai recentă și populară metodă este epilarea definitivă. Fiecare metodă de epilare are avantaje și dezavantaje, iar tu o poți alege în funcție de preferințele și necesitățile tale personale.

Metode de îndepărtare a părului

Lama de ras

Epilarea cu lama de ras este o metodă rapidă și ușor accesibilă financiar, care nu necesită vizite la salon și poate fi făcută din confortul propriei case. Întrucât lama taie părul de la suprafața pielii, rezultatul este unul temporar, iar părul va crește în scurt timp. Există și riscul de tăiere sau iritare a pielii, dacă nu este folosită o tehnică corectă. Pentru a evita posibile iritări, asigură-te că pielea este exfoliată înainte de ras și înmoaie pielea sub un jet de apă călduță. Poți să folosești o mască de păr în locul gelului de ras pentru o alunecare mai netedă și un plus de hidratare. În cazul în care vă confruntați cu o pilozitate excesivă și cu o creștere rapidă a părului, lama de ras s-ar putea să nu fie cea mai favorabilă metodă. 


Cremă depilatoare

Folosirea cremei depilatoare este, la fel, o opțiune nedureroasă și rapidă, care poate fi folosită atât de femei, cât și de bărbați. Avantajul acesteia este că poate fi utilizată inclusiv în zonele sensibile precum axila sau zona inghinală. Dezavantajul este că poate duce la o epilare incompletă, întrucât nu elimină toate firele de păr, în special, în cazului unor fire groase și dense. Majoritatea au un miros neplăcut și nu este recomandat să o țineți mai mult pe piele decât timpul indicat pe ambalaj.


Epilarea cu ceară

Această procedură este o metodă populară ce oferă rezultate de durată, iar părul crește ulterior mult mai greu comparativ cu alte metode, întrucât firul de păr este smuls din rădăcină. Odată cu epilarea părului, se îndepărtează și celulele moarte, lăsând pielea mult mai fină și netedă. Este o procedură care poate fi dureroasă și nepotrivită pentru persoanele sensibile, deoarece tind să apară iritații post procedură, în special, în zona inghinală. O altă inconveniență este așteptarea ca firul de păr să fie suficient de lung pentru realizarea acestei proceduri. 

Epilarea cu ceară poate fi făcută și în condiții casnice, cu ajutorul unui kit de epilare care include ceara de epilat, benzi depilatoare și aparatul de încălzit ceara. Este important, totuși, să se respecte regulile de igienă și siguranță, dar este recomandat să apelați la un specialist în domeniu.


Epilarea cu laser

Epilarea cu laser  este numită și epilare definitivă, deoarece elimină definitiv foliculul de păr de la nivelul pielii. Este un proces progresiv, întrucât este nevoie de un număr de 6-12 ședințe pentru obținerea rezultatelor dorite. Spre deosebire de rasul cu lama sau epilarea cu ceară, laserul ajută la eliminarea foliculitei, datorită eliminării foliculul din piele. Este o procedură sigură, însă costisitoare, prețul epilării cu laser fiind influențat de zona de pe care doriți să scăpați de păr. Este important să alegeți cu grijă clinica și să aflați informații despre aparatele cu care se lucrează. Există mai multe tipologii de laser precum Alexandrite, Dioda sau Nd Yang, care diferă prin lungimile de undă folosite. Deși se consideră o procedură definitivă, sunt necesare ședințe de întreținere odată sau de două ori pe ani.


Ce sfaturi să urmezi înainte de prima procedură de epilare definitivă?

  1. Nu te expune la soare cu o săptămână înainte de programare

  2. Folosește lama pentru a rade complet zona care este tratată înainte cu câteva ore sau o seară înainte

  3. Nu aplica deodorant sau cremă înainte de epilare

  4. Nu folosi autobronzant cel puțin 2 săptămâni înainte de programare


Epilarea IPL


Epilarea IPL (lumină intens pulsată) folosește un spectru mai larg de lungimi de undă comparativ cu epilarea laser. Este o procedură care poate necesita mai multe ședințe pentru obținerea rezultatului final, dar implică costuri mult mai mici. Deși este o metodă de epilare căutată, rezultatele, deseori, nu uimesc la fel de mult ca și în cazul aparatului cu laser. Deoarece nu folosește o frecvență anume, există un risc mai mare de hiperpigmentare sau arsură. 


În concluzie, există mai multe opțiuni pentru îndepărtarea părului nedorit, însă nu toate sunt la fel de eficiente sau sigure pe termen lung. Lama de ras și crema depilatoare sunt metode ieftine și convenabile, dar oferă doar o soluție temporară și pot provoca iritații și tăieturi. Epilarea cu ceară oferă o soluție mai durabilă, dar poate fi dureroasă și nu este recomandată persoanelor cu pielea sensibilă sau cu anumite afecțiuni medicale.

Epilarea cu laser și epilarea IPL sunt cele mai avansate tehnici pentru epilarea definitivă și oferă o soluție sigură și eficientă pe termen lung. În general, epilarea cu laser este mai potrivită pentru pielea deschisă la culoare și părul închis la culoare, în timp ce epilarea IPL poate fi mai eficientă pentru persoanele cu pielea mai închisă. Cu toate acestea, ambele metode necesită mai multe ședințe pentru a obține rezultatele dorite, iar costurile pot fi ridicate.

Înainte de a alege o metodă de epilare definitivă, este important să discutați cu un specialist în domeniu și să evaluați opțiunile disponibile în funcție de nevoile și preferințele tale personale. De asemenea, este important să urmați toate instrucțiunile și recomandările pentru a evita efectele secundare nedorite și pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung.