Discuții deschise cu ginecologul Always - Episodul 3


Sănătate
29/05/2020

 Always încurajează discuțiile deschise despre menstruație, așa ca iata cele mai frecvente întrebări și răspunsurile unui medic specialist.

Există metode prin care pot reduce simptomele pre-menstruale?

Sindromul pre-menstrual cuprinde multe manifestări precum durerile de cap, de burtă sau de spate, schimbări ale dispoziției, o stare generală de oboseală, balonare, creștere în greutate, sensibilitatea sânilor. Intensitatea acestor simptome poate fi scăzută printr-un stil de viață sănătos. 

Mesele trebuie să fie mai sărace în calorii și mai dese, pentru a evita balonarea. Evită alimentele sărate, grase și cele procesate. Alege mai degrabă fructele, legumele și cerealele integrale. Trebuie să eviți alimentele bogate în cofeină, iar mișcarea regulată, măcar 30 minute zilnic, te va ajuta. Încearcă să te odihnești bine și evită stresul. Daca toate acestea nu te ajută, există complexe de vitamine (magneziu, vitamina E, vitamina B6) și medicamente cu efect antiinflamator, pe care ți le recomandă mama sau doctorul tău. Iar pentru durerile de burtă poți să bei ceai de mușețel sau să pui o sticlă cu apă caldă.

La ce folosesc absorbantele de diferite dimensiuni?

Fiecare femeie are caracteristici proprii corpului sau. Sunt femei cu flux menstrual mai mare sau mai mic. Sunt femei mai slabe sau mai plinuțe, mai inalte sau mai scunde. Tocmai de aceea, fiecăreia i se potrivește o anumită dimensiune a absorbantului, la fel cum la haine ne alegem măsura potrivită fiecareia dintre noi.

Absorbantele Always sunt numerotate cu cifre pentru a alege mai ușor mărimea potrivită, de la 1 (cea mai mică mărime) la 4 (cea mai mare mărime). Poți afla mai multe informații utile despre cum să îți alegi corect un absorbant din acest articol

(https://www.youtil.ro/sanatate/ai-incredere-in-tine-pe-tot-parcursul-lunii-5-sfaturi-pentru-o-menstruatie/). 

Cât de des trebuie să schimb absorbantul dacă am fluxul menstrual foarte scăzut?

Este indicat să schimbi absorbantul la un interval de 4 - maxim 6 ore. Chiar dacă fluxul este scăzut, evită să păstrezi absorbantul mai mult timp deoarece sângele este un mediu bun pentru creșterea și inmulțirea bacteriilor. Așadar, pentru a evita orice risc, absorbantul trebuie schimbat la aceleași intervale.

Unele persoane recomandă vata în loc de absorbant. Este mai bună? 

Nu este recomandată adăgarea vatei deasupra absorbantului pentru extra protecție. Este dovedit că absorbantul Always Ultra, folosit fără vată deasupra oferă de 5 ori mai bună protecție.

Câte zile este normal să dureze menstruația? Este normal să te țină doar 3 zile?

Menstra poate să dureze între 2 și 7 zile. Fiecare organism își are caracteristicile lui, așa că menstra diferă și ea de la o persoană la alta. Orice durată cuprinsă în acest interval este normală.

De ce există absorbante de zi și de noapte? Care este diferența dintre ele?

Absorbantele Always pentru noapte sunt mai lungi în partea din spate așa că te vor proteja împotriva scurgerilor sângelui în acest sens, favorizată de poziția orizontală a corpului. De asemenea, au aripioare duble care țin produsul fixat, chiar și atunci când te întorci de pe o parte pe alta în timpul somnului.

Care este diferența dintre premenopauză și menopauză? 

Premenopauza este o perioadă de timp de câțiva ani, de obicei, în care se face trecerea de la statusul mentrual normal al unei femei la cel de absență totală a menstrei, respectiv menopauza. În premenopauză încep să apară neregularitățile menstruale, pentru că ovulația nu se mai produce regulat:  menstrele devin mai rare sau, din contră, apar la intervale de timp mai mici decât anterior; cantitatea de sânge pierdut este mai mică, tipic. Se poate să apară și hemoragii abundente, dar acestea pot apărea în contextul anumitor boli ginecologice, de aceea, e bine să fie investigate prin controale medicale adecvate.

Menopauza se caracterizează prin absența menstrelor. Orice sângerare vaginală ce apare în menopauză trebuie investigată.

*Răspunsuri oferite de Dr. Viorica Chiriță, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie*