Avantajele folosirii irigatoarelor bucale pentru o igienă orală superioară


Sănătate
5/03/2024

Avantajele folosirii irigatoarelor bucale pentru o igienă orală superioară

 

Dacă vizitele regulate la cabinetul stomatologic nu-ți sunt străine și, mai ales, dacă urmezi un tratament ortodontic, fie din motive de malocluzie sau strict dintr-o perspectivă estetică, nu îți este străin obiceiul de a-ți curăța dinții cu ajutorul irigatorului bucal. Desigur, utilizarea acestuia nu înlocuiește periajul, dar există o serie de beneficii notabile pe care trebuie să le menționăm și care îți asigură o igienă orală superioară:

Curățarea eficientă a spațiilor interdentare

Irigatorul bucal utilizează un jet direcționat de apă sau un mix de apă și jet de aer aer, pentru a îndepărta eficient resturile alimentare și placa bacteriană din spațiile interdentare. Aceasta este o modalitate eficientă de curățare a zonelor greu accesibile cu periuța de dinți sau cu ața dentară. Altfel spus, irigatorul bucal îndepărtează eficient chiar și resturile la care nu ai acces prin alte metode de igienizare a danturii.

Prevenirea cariilor dentare

Prin îndepărtarea eficientă a plăcii bacteriene și a reziduurilor alimentare din zonele interdentare greu accesibile, irigatorul bucal contribuie la prevenirea apariției cariilor dentare și a leziunilor dinților și ale gingiilor.

Sănătatea gingiilor și prevenirea gingivitei

Folosirea regulată a irigatorului bucal poate ajuta la diminuarea inflamației gingiilor și la reducerea sângerărilor gingivale. Acest lucru are un aport important în menținerea sănătății gingiilor și, implicit, în prevenirea bolii parodontale.

Gingivita este o inflamație a gingiilor care poate progresa către afecțiuni mai severe ale acestora, cu complicații serioase, care impun tratamente costisitoare și adesea dureroase. Irigatorul bucal poate ajuta la prevenirea și ameliorarea gingivitei și împiedică, astfel, apariția complicațiilor sau evoluția bolii.

Igienă orală superioară în timpul urmării tratamentelor ortodontice

Irigatorul bucal poate ajuta la curățarea eficientă a dinților și a dispozitivelor ortodontice, cum ar fi aparatele dentare fixe sau mobile ori gutierele. Cu ajutorul jetului de apă și/ sau aer, acesta îndepărtează eficient reziduurile alimentare, fără a afecta dinții și componentele aparatelor ortodontice.

Respirație proaspătă

Prin îndepărtarea eficientă a bacteriilor și a reziduurilor alimentare din cavitatea orală, irigatorul bucal poate contribui la menținerea unei respirații proaspete. Pentru un plus de prospețime, folosește și o apă de gură mentolată, special concepută pentru nevoile tale, indiferent dacă este vorba despre sensibilitate dentară sau halenă.

Reducerea riscului de infecții

Irigatorul bucal poate ajuta la reducerea riscului de infecții orale, deoarece îndepărtează bacteriile și microorganismele ce se dezvoltă și cumulează la nivelul cavității orale. Datorită unei igiene orale superioare, riscul de infecții scade considerabil.

Utilizare facilă și confortabilă

Folosirea unui irigator bucal este relativ simplă și comodă, lucru care îl face o opțiune accesibilă pentru majoritatea utilizatorilor. Tot ce trebuie să faci este să urmezi instrucțiunile de folosire și să ții cont de recomandările de utilizare ale medicului tău stomatolog.

Setarea personalizată a presiunii de apă

Majoritatea irigatoarelor bucale de generație nouă permit reglarea presiunii jetului de apă, astfel încât să poți adapta dispozitivul în timpul utilizării pentru a te bucura de confort maxim și de o curățare eficientă, fără compromisuri.

Adaptabilitate la diverse nevoi

Există irigatoare bucale cu diferite accesorii și funcționalități, cum ar fi duzele special concepute pentru curățarea limbii sau capetele configurate pentru utilizatorii cu dinți sensibili. Acest lucru îți permite să adapezi dispozitivul în funcție de nevoile tale specifice.


În ciuda acestor avantaje, este important să știi că irigatorul bucal nu înlocuiește în totalitate periajul cu periuța de dinți și utilizarea aței dentare. Este recomandat să folosești toate aceste tehnici pentru o igienă orală completă și eficientă. De asemenea, poți cere părerea dentistului tău pentru recomandări personalizate privind utilizarea irigatorului bucal în rutina ta zilnică de igienă orală.

Sursă foto: Freepik