Motivul pentru care ți-e poftă de ciocolată la menstruație


Sănătate
23/11/2023

Deci, de ce ți-e poftă de ciocolată la menstruație? Hormonii, bată-i vina!

Mai sunt câteva zile până te vizitează menstruația și, deodată, parcă ți-e așa poftă de dulciuri, că nu există destulă ciocolată și înghețată pe lume pentru câtă poftă ai tu. Parcă te-ai întors în copilărie, când mâncai dulciuri cu găleata, doar că, acum, se și vede, se și pune!

De ce ți-e poftă de ciocolată la menstruație? După începerea ovulației, organismul se adaptează și trece prin ciclul obișnuit de eliminare a endometrului și toxinelor aferente. Nivelurile de serotonină („hormonul fericirii”) scad, iar cele de insulină cresc.

Această periculoasă combinație îți crește apetitul de alimente care binedispun, precum ciocolata, care are și zahăr ȘI grăsimi. În plus, insulina te face să cauți ceva dulce pentru a-ți crește glicemia.

Totodată, reducerea producției de progesteron și estrogen îți crește pofta de mâncare și vrei să te relaxezi mâncând, așa că dai iama în alimentele care conțin zahăr, carbohidrați și calciu. Ciocolata e un bun exemplu în acest sens. Scăderea estrogenului are legătură și cu schimbările insulinorezistenței, declanșând creșterea apetitului și îngrășarea. Acest fenomen predomină mai ales în a doua parte a ciclului menstrual.

Însă nu ești singură. Multe femei spun că resimt o nevoie intensă de a consuma ciocolată în zilele premergătoare menstruației. Dacă erai deja îndrăgostită de ea, n-ar fi de mirare să vrei o „doză” când te simți balonată sau pur și simplu deprimată. Schimbările hormonale te dirijează inevitabil către alimentele reconfortante.

Pentru a mai reduce pofta de ciocolată, adaugă mai mulți carbohidrați complecși în regimul alimentar. Nu sunt doar mai sănătoși, dar îți dau și mai rapid senzația de sațietate, îți moderează nivelul glicemiei și liniștesc crampele. Un exemplu ar fi cerealele integrale și leguminoasele.

Dacă vrei să-ți crești aportul, alege și alimente bogate în magneziu și calciu, precum frunzoasele și terciul cu lapte.

Este ciocolata sănătoasă când ești la menstruație?

Nu e o idee bună să te îndopi cu mâncare nesănătoasă, însă o mică delicatesă e bună dacă simți că te revigorează. Fii doar atentă la cantități și caută niște variante mai sănătoase.

Dacă ai nevoie de o motivație în acest sens, nu uita că teobromina, un stimulent din ciocolată, agravează crampele, care erau și-așa destul de enervante și fără ea. În plus, adaosul de zahăr crește intensitatea schimbărilor emoționale din sindromul premenstrual.

Amestecul dintre stimulent, zahăr și cafeină îți poate crește puternic poftele nesănătoase când chiar nu ai nevoie de ele. În schimb, poți încerca un supliment cu calciu pentru a trece cu bine prin perioada mai dificilă.

Deși ciocolata cu zahăr te poate da peste cap, cea neagră îți poate oferi totuși puțină consolare. Are mai puțini îndulcitori și mai multă cacao și îți satisface nevoia de magneziu, însă fără să mai ajungi pe culmile euforiei glicemice (și să te prăbușești apoi de pe ele).

În plus, îți relaxează mușchii, reducând crampele, și atenuează și alte dureri prin creșterea nivelului de endorfine.

Un alt atu al ciocolatei negre este dat de omega-3 și omega-6, acei acizi care te ajută să-ți păstrezi buna dispoziție și îți reduc nivelul de stres. Ei au efecte benefice și pentru ten și nivelurile de fier din organism, rezultatul fiind un plus de energie.

Pe scurt, micile doze de ciocolată cu zahăr te ajută să te simți bine pe termen scurt, însă trebuie să optezi pentru ciocolată neagră dacă vrei cu adevărat să-ți revii. S-ar putea să te ajute și să atenuezi alte simptome ale sindromului premenstrual.

Atenție: aceste informații au doar rolul de a-ți răspunde la câteva întrebări sau preocupări. Dacă îți faci griji privind sănătatea, solicită părerea specializată a medicului de familie sau a ginecologului.