Cât se stă cu vopseaua de păr și cum să faci să dureze mai mult?


Frumuseţe
5/05/2021

Te-ai întrebat „cât durează în mod normal un vopsit?”. Nu ești singura!

Dacă te îngrijorează faptul că ți s-a decolorat părul, citește în continuare: cum poți prelungi durata unui vopsit reușit, cum să păstrezi nuanța intactă, precum și cât durează un permanent.

Când ieși de la salon, culoarea ta e impecabilă. Indiferent de nuanța pe care ai ales-o, fie că e vorba de un șaten-ciocolatiu, fie de șuvițe inspirate de vacanță, fie de un roz pastelat perfect, cel mai probabil culoarea arată mai bine ca niciodată. E momentul ei de glorie. Dar ea începe să se estompeze în timp și e timpul să vedem cum s-o ajutăm să se păstreze strălucitoare, fresh, în stare perfectă, timp de câteva săptămâni sau chiar luni.

Aici intervin produsele de îngrijire a părului care protejează culoarea: o categorie întreagă menită să-ți protejeze nuanța aleasă pentru cât mai mult timp posibil.

Vrei să știi cum funcționează? Să începem cu procesul de colorare și să aflăm cât se stă cu vopseaua de păr în mod normal.

Procesul de colorare

Cât se va menține nuanța în timp depinde foarte mult de tipul de vopsea pe care îl alegi:

Vopsea de păr permanentă

Dacă întrebarea este “Cat durează un permanent?”, răspunsul este simplu. Vopseaua de păr permanentă, pe întreaga lungime a părului sau doar pe vârfuri, făcută la salon sau acasă, va dura, în esență, până când crește părul sau până alegi o nuanță diferită. Cât trebuie să stai cu vopseaua pe păr depinde în funcție de nuanța aleasă. Cel mai bine este să urmezi instrucțiunile de pe cutie. Orice nuanță ai alege, principiul este același: vopseaua intră în structura firului de păr și îi schimbă definitiv culoarea, făcând ca nouă nuanță să dureze până la creșterea părului. Aceasta este modalitatea prin care părul închis la culoare se poate decolora sau invers - prin care părul deschis la culoare poate căpăta o nuanță foarte închisă. Inevitabil, nuanța naturală va reîncepe să apară la rădăcini, cândva între 6 și 10 săptămâni după vopsire, în funcție de cât de rapid crește părul tău.

Vopsea semi-permanentă

Există și varianta de a alege o vopsea semi-permanentă: aceasta presupune mai puțin angajament, iar nuanța nouă ar trebui să dureze undeva până la 24 de spălări, deoarece culoarea se depune în jurul axului firului de păr și nu intră în structura lui. Această variantă este perfectă pentru modificări ușoare de nuanță sau accentuarea nuanței de bază, este mai puțin dăunătoare, dar vine la pachet și cu faptul că nu durează atât de mult ca vopseaua de păr permanentă. În funcție de cât de des are loc spălarea părului, nuanța rezultată prin vopsire semi-permanentă se va menține între 4 săptămâni (dacă te speli în fiecare zi) sau câteva luni (dacă te speli o dată pe săptămână). Întrucât culoarea se depune doar la exteriorul cuticulei părului, particulele de culoare sunt spălate cu fiecare clătire, lăsând nuanța de bază, naturală, să iasă la iveală pe măsură ce trec săptămânile.

Ce poate determina decolorarea nuanței de păr?

Indiferent de tipul de vopsea, nuanța tot se va modifica în timp, iar cauzele sunt diverse. De la mineralele din apa de duș, de la radiațiile UV și expunerea la soare, până la utilizarea excesivă a instrumentelor de styling încălzite: aceștia sunt factorii care modifică în timp culorile, iar unele nuanțe sunt mai sensibile decât altele.

„Cat durează un permanent?” și „Cum să limitezi decolorarea nuanței?” sunt intrebări pe care fiecare stilist de păr din întreaga lume le-a auzit la un moment dat de la clienții săi. Sunt întrebări firești. Cât se stă cu vopseaua pe păr, precum și modul în care intenționezi să îngrijești părul vopsit face toată diferența. Iar această diferență este dată nu doar de produsele pe care le alegi pentru spălarea părului, ci și de frecvența cu care te speli pe păr.

Părul este incredibil de absorbant: gândește-te la un burete uscat versus un burete umed, atunci când vine vorba de spălatul pe cap. Ia în considerare ce se întâmplă cu părul tău la fiecare baie sau la fiecare duș mai lung. Nu e de mirare că spălarea excesivă este principala cauză a decolorării premature: de aceea este bine să încerci să reduci frecvența spălărilor, de la o frecvență zilnică până la… o dată pe săptămână, la modul ideal. În zilele dintre spălări, poți apela la șampon uscat pentru a-ți păstra părul curat și cu un miros fresh, fără că spălările repetate să aducă un efect tern asupra culorii părului.

Cum fac să păstrez culoarea părului cât mai mult?

Primul pas esențial în lupta împotriva estompării culorii din vopseaua de păr permanentă este un șampon super blând, dar eficient, care va ajuta la păstrarea acelei nuanțe frumoase și greu câștigate. Fă cunostință cu șamponul Pantene Pro-V Color Protect: curăță ușor, delicat, oferind în același timp părului nutrienți Pro-V activi, pentru a ajuta la protejarea culorii și a strălucirii. Acest șampon special conceput pentru păr colorat și pentru șuvițe alimentează părul din interior și din exterior, ajutând la păstrarea culorii și protejarea ei în fața efectelor nedorite cauzate de styling excesiv. Tehnologia demonstrată clinic a șamponului Pantene Pro-V Color Protect protejează strălucirea culorii și netezește cuticulele, pentru a păstra părul neted.

Tehnologia de păstrare a culorilor adaugă un strat protector, pentru a ajuta la sigilarea părului și pentru o oferi o strălucire cu aspect sănătos. Fără uleiuri minerale și coloranți, este perfect pentru o culoare de lungă durată. Completează apoi cu balsamul Pantene Pro-V Color Protect pentru cele mai bune rezultate. Protecția împotriva decolorării se bazează pe hidratare. Dacă părul este bine hidratat, culoarea ta este mai probabil să păstreze - deci balsamul e un pas foarte necesar din rutina de îngrijire a părului.

Dacă ar fi să privești structura părului sănătos la un microscop, ai vedea că seamănă cu țiglele de pe un acoperiș. Straturile sunt netezite, oferind părului o suprafață uniformă pentru a reflecta lumina, făcând părul să se simtă moale și să arate strălucitor. Cu toate acestea, atunci când părul este uscat sau deteriorat, aceste straturi încep să se ridice, creând o textură aspră, neuniformă, care permite culorilor să devina terne cu usurință. Proiectat special pentru părul vopsit și pentru șuvițe, balsamul Pantene Pro-V Color Protect acționează prin complexul cu keratină pentru a oferi părului un strat protector, etanșând vârfurile - pentru o strălucire cu aspect sănătos.