Secrețiile maronii


Sănătate
23/11/2023

Poate ai observat niște secreții maronii pe lenjeria intimă sau pe hârtia igienică după ce ai fost la toaletă. Poate te-au și speriat puțin, însă sunt perfect normale și nu e cazul să-ți faci griji.

Chiar dacă nu ai mai pățit-o și chiar dacă se mai întâmplă din când în când, îți recomandăm să citești în continuare. Vei afla tot ce trebuie să știi despre secrețiile maronii, cauzele lor și situațiile în care trebuie să-ți faci griji... dar și cele în care poți să te relaxezi, adică mai întotdeauna!

Întregul conținut de pe această pagină a fost examinat și aprobat de Dr Tariq Misktry, medic primar obstetrică-ginecologie.

Cauzele secrețiilor maronii

Simplificând, secrețiile maronii provin din mici porțiuni de sânge închegat, care iese din corp odată cu secrețiile obișnuite. Iată posibilele motive pentru care observi secreții maronii din când în când:

Ești la finalul menstruației

Secrețiile maronii dense arată de multe ori că organismul se curăță de sângele menstrual rămas. S-ar putea să mai elimini puțin sânge și la câteva zile după ce credeai că ți-ai luat la revedere de la menstruație. Sângele mai vechi capătă o tentă maronie. S-ar putea să observi că, la începutul menstruației, sângele este roșu intens, însă se închide la culoare după câteva zile. Este un semn bun, care arată că organismul știe să se curețe singur.

Vei ovula în curând

Secrețiile maronii lipicioase apar și din cauza schimbărilor hormonale din timpul ovulației. Nivelul estrogenului crește și stimulează eliberarea ovulului din ovare, așa că schimbarea texturii secrețiilor este complet normală.

Încă ești contrariată? Poate e de la contraceptive

Când apar fără un motiv anume, secrețiile maronii pot fi și o reacție la un nou contraceptiv sau poate ai uitat să iei pilula câteva zile la rând. Totul se datorează schimbărilor hormonale, iar secrețiile ar trebui să dispară în timp ce corpul se adaptează. Dacă ai uitat să-ți iei pilula contraceptivă, este important să începi cât mai curând. Eventual, ai putea să iei în calcul și contracepția de urgență dacă tocmai ai avut contact sexual.

Colul uterin este iritat

Colul uterin este relativ sensibil, așa că secrețiile maronii pot fi provocate de orice, de la o examinare ginecologică mai puțin delicată și până la zbenguiala mai zdravănă din dormitor.

Ești stresată sau deprimată

Stresul și depresia pot provoca subțierea endometrului (țesutul uterului), iar unele porțiuni pot fi eliminate când te aștepți cel mai puțin. Încearcă să identifici și să elimini cauzele stresului din viața ta. Relaxează-te puțin sau, dacă ți se pare că e mai grav, spune-i unui medic cum te simți. Dacă ai puțină grijă de tine, secrețiile maronii vor dispărea.

Care sunt cauzele secrețiilor maronii care au și un miros mai neplăcut? Toate secrețiile miros într-un fel sau altul. Acest miros se schimbă pe parcursul lunii, în funcție de schimbările biologice din corp. S-ar putea să se petreacă două lucruri diferite simultan în vagin, fără legătură între miros și culoare.

Uneori însă, secrețiile maronii cu miros neplăcut arată și probleme serioase care necesită o consultație medicală. S-ar putea să fie vorba de o infecție vaginală, de probleme la aparatul reproducător sau poate și de o problemă de sănătate la alt organ.

Pe de altă parte, secrețiile maronii cu miros neplăcut pot avea o cauză simplă, de exemplu, un tampon pe care l-ai uitat în interior.

Sunt secrețiile maronii semn că ești însărcinată?

Secrețiile maronii care lasă mici puncte pe lenjeria intimă pot fi și unul dintre primele semne ale unei sarcini. Totuși, ele nu arată clar că ești gravidă și ar trebui să-ți faci un test dacă bănuiești așa ceva! Punctele maronii apar uneori când un ovul fecundat (embrionul) se fixează pe peretele uterului. Asta se întâmplă cam în momentul în care te-ai aștepta să vină menstruația.

La unele femei, secrețiile elastice sau apoase cu o tentă maronie pot apărea și în primele zile de sarcină. Ele sunt provocate de prinderea ovulului fecundat în uter, iar acele mici puncte maronii sunt un efect secundar tipic.

Acesta este motivul pentru care numeroase viitoare mămici folosesc absorbantele zilnice de la Always în primul trimestru, pentru mai mult confort și pentru a nu-și murdări lenjeria intimă.

Ar trebui să mă preocupe secrețiile maronii?

Dacă nu provoacă mâncărimi, nu miros urât și nu au și o tentă verzuie pe lângă cea maro, sunt perfect normale. Ai grijă însă la simptome precum crampele, durerile pelviene sau sângerările în timpul actului sexual, kilogramele în plus, febra sau, așa cum am zis și mai sus, mirosurile ciudate. Ele pot indica o afecțiune medicală ascunsă sau un dezechilibru hormonal puternic. Vei avea nevoie de tratament în ambele cazuri.

Printre afecțiunile medicale se numără chisturile ovariene, sindromul ovarian polichistic și cancerul de col uterin. Acestea sunt doar rareori o cauză și, în plus, sunt însoțite și de alte simptome. Te rugăm să nu-ți faci griji, dar să ceri totuși părerea unui medic.

Cum ar trebui să procedez dacă am secreții maronii?

Sincer, probabil că nu ar trebui să faci nimic momentan, fiindcă ele arată rareori o adevărată problemă. Totuși, sunt puțin enervante, mai ales din cauza urmelor pe care le lasă pe lenjeria intimă.

Dacă îți faci totuși griji, scrie într-un jurnal durata secrețiilor și trece tot acolo și alte simptome pe care le-ai putea avea. Indiferent de cauză, secrețiile vaginale maronii sunt incredibil de ușor de gestionat. Un simplu absorbant îți apără lenjeria – ce bine că nu ți-ai stricat perechea preferată.

Absorbantele zilnice Always au diverse mărimi și grade de absorbție. Cu ele, te simți în largul tău și ai încredere în tine indiferent de cât de supărătoare ar fi secrețiile. Sunt ultraflexibile și preiau umezeala, așa că nici nu vei ști de ele. Te vei bucura de o nouă zi fără să-ți bați capul cu secrețiile.

Always Dailies vrea să spulbere miturile legate de secrețiile vaginale. Acestea sunt un fenomen complet normal, specific tuturor femeilor.