Secrețiile cu miros neplăcut: ce le cauzează, cum le prevenim și cum le tratăm


Sănătate
23/11/2023


Femeile mai tinere sunt cele mai preocupate de mirosul secrețiilor vaginale. Ele își fac griji că prietenii sau partenerii lor ar putea fugi care încotro dacă simt și cel mai mic iz neplăcut.

De fapt, secrețiile normale nu miros puternic. Fiecare vagin are un miros unic, care e influențat de o mulțime de factori: de la stilul de viață la regimul alimentar, și de la îmbrăcăminte la igiena corporală.

Se mai întâmplă însă și ca mirosul să depășească limitele suportabilității – așa vei ști că ai o problemă. De aceea, trebuie să știi cum să interpretezi semnalele trimise de propriul corp și să tratezi secrețiile urât mirositoare dacă te confrunți vreodată cu așa ceva.

Ce miros ar trebui să aibă secrețiile mele?

Mirosul diferă de la o persoană la alta, așa că și descrierile variază la rândul lor: un miros ca de mosc, ca de biscuit, acrișor, umed... Însă numai tu poți ști exact care e mirosul tău natural.

Ce contează aici este ca mirosul să nu fie intens și să nu te ducă cu gândul la pâine sau pește. Acestea sunt două mirosuri care ar trebui să te preocupe.

Ce provoacă secrețiile cu miros neplăcut?

Există mai multe cauze posibile, iar o simplă schimbare în rutina zilnică sau în stilul de viață poate fi hotărâtoare. Iată câteva sugestii:

Acesta e mirosul tău firesc

Toate secrețiile vaginale miros într-un fel sau altul, însă au și un anumit specific, exact cum și simțul mirosului este unic pentru fiecare om în parte. În plus, fiecare dintre noi avem o toleranță foarte diferită la aceste mirosuri.

Dacă secreția are un ușor miros de umed care variază de-a lungul ciclului lunar, probabil că acesta este mirosul ei normal. S-ar putea nici să nu-l observi în unele zile, iar în perioada din jurul menstruației poate observi un miros aproape metalic din cauza sângelui produs.

Igiena ta nu e chiar impecabilă

O bună igienă feminină este una echilibrată Mirosul secrețiilor poate fi afectat dacă nu ai suficientă grijă de părțile tale intime, dar și dacă te speli excesiv.

Prin urmare, mirosul neplăcut poate fi cauzat pur și simplu de combinația dintre lipsa de igienă și transpirația excesivă. Un ușor miros de umed se poate transforma într-unul dezagreabil după niște exerciții fizice sau o plimbare în pas vioi, după ce glandele sudoripare din zonă secretă și mai multă umezeală.

În aceeași măsură, spălatul excesiv poate afecta echilibrul natural al pH-ului vaginului și armonia interioară.

Ți se pare greu să obții acest echilibru? Suntem de acord, însă majoritatea femeilor constată că e ideal să speli zona o dată pe zi cu săpun neparfumat sau prietenos cu pielea și să te usuci.

Factorii externi

Secrețiile mirositoare pot avea și cauze neașteptate, precum regimul alimentar. Alimentele precum usturoiul, ceapa și sparanghelul pot provoca un miros mai puțin plăcut.

S-a observat că și medicamentele sau vitaminele pot influența mirosul secrețiilor.

Și alți factori, precum lubrifianții și prezervativele, își pot transmite izul chimic sau de cauciuc secrețiilor, schimbându-le puțin mirosul. S-ar putea să observi un miros deosebit de neplăcut după ce faci sex neprotejat, dat de combinația dintre spermă și fluidele tale vaginale.

Și totuși, niciunul dintre factorii de mai sus nu ar trebui să dea acel iz greu de suportat. Dacă ai secreții urât mirositoare, trebuie să afli cauza.

Tu nu-l vezi, dar el există

Tampoanele uitate la sfârșitul menstruației sau diafragmele lăsate înăuntru pot favoriza dezvoltarea bacteriilor și implicit a mirosurilor dezagreabile. Dacă nu reușești să scoți „inculpatul”, fă o programare la un specialist, care se va ocupa de problemă în locul tău.

O infecție

O infecție bacteriană: cea mai frecventă cauză a secrețiilor cu miros de pește este vaginoza bacteriană (VB), o infecție care poate schimba echilibrul florei vaginale. În termeni medicali, vaginul tău conține prea multe bacterii anaerobe (bacterii rele), care au depășit numeric lactobacilii (bacterii bune), iar acestea din urmă nu-și mai îndeplinesc funcția cum trebuie. Bacteriile rele sunt și cele mirositoare, iar când ele vin la putere, apare și mirosul înțepător al secrețiilor.

O infecție cu transmitere sexuală: același fel de miros poate indica și o infecție cu transmitere sexuală, precum tricomoniaza, deși aceasta nu produce întotdeauna și un miros anume. Pe de altă parte, infecțiile fungice pot cauza un ușor iz de drojdie, însă acesta nu este în general prea sesizabil.

Infecțiile bacteriene și cele cu transmitere sexuală mai sunt însoțite și de alte simptome pe lângă mirosul de pește, de exemplu, secreții gălbui, dureri, umflături sau mâncărimi în zona vaginală sau inghinală, dureri la contactul sexual sau urinare și creșterea în volum a secrețiilor.

Dacă ai observat majoritatea manifestărilor de mai sus, mergi cât mai curând la un medic sau la o clinică de ginecologie. Vei primi un tratament prin care vei scăpa de infecție, adesea în doar câteva zile.

Se poate remedia mirosul secrețiilor chiar și când nu ai alte simptome?

Medicul te-a declarat perfect sănătoasă, însă tot ți se pare că mirosul e mai puternic decât ți-ai dori tu? Atunci, ar fi momentul să folosești absorbantele zilnice Always Daily.

Ele absorb secrețiile vaginale și neutralizează mirosul, iar tu vei avea senzația de curățenie și prospețime pe tot parcursul zilei. Au fost testate dermatologic și le poți folosi în siguranță toată ziua.

Cum pot menține un miros feminin plăcut pe viitor?

Poți lua anumite măsuri pentru a-ți asigura un echilibru sănătos în zona intimă și să nu fii nevoită să cauți tratamente pentru secrețiile cu miros neplăcut. Iată câteva sfaturi:

  • Menține-ți igiena corporală, fă duș (nu baie în cadă) cu apă caldă și săpunuri neparfumate sau neutre, mai ales după sex. Evită dușurile vaginale, deoarece ele pot elimina și bacterii bune, și bacterii rele, împingând microorganisme dăunătoare și mai mult spre interior. Până la urmă, vaginul se curăță singur, așa că îi vei strica echilibrul natural dacă exagerezi
  • Ai grijă la stilul vestimentar și la texturile hainelor. Zonele intime se aerisesc mai ușor decât prin materialele sintetice, iar hainele mai largi permit circulația aerului, spre deosebire de cele strâmte
  • Ai grijă de sănătatea ta în general, printr-un regim alimentar sănătos și hidratare suficientă (mai exact, bea apă multă). Știi dictonul „minte sănătoasă în corp sănătos?” În cazul acesta, vorbim de un vagin sănătos într-un corp sănătos.
  • Nu uita să schimbi regulat tampoanele, pentru a nu crea un mediu în care bacteriile rele se înmulțesc mai ușor. Ai putea și să folosești absorbantele zilnice Always Daily pentru ca aerul să circule mai liber în zona respectivă
  • Reține că riscul de a dezvolta VB crește dacă ai mai mulți parteneri sexuali

Întregul conținut de pe această pagină a fost examinat și aprobat de Dr David Nunns, medic primar ginecologie.