Secreții verzui: cauze și tratament


Sănătate
23/11/2023

Culoarea secrețiilor vaginale ne poate spune multe despre starea noastră de sănătate. Secrețiile normale variază pe parcursul lunii (și în funcție de persoană), fiind incolore, albe sau crem-gălbui. Însă o culoare verde nu este întotdeauna un semn bun.

Prin urmare, ce provoacă secrețiile verzi, ce semnificație au și ce ar trebui să faci odată ce le-ai observat?

Care sunt cauzele secrețiilor verzi?

Secrețiile au mai multe roluri, însă principala lor funcție este curățarea și umezirea vaginului. Mai mult, ele sunt ca un fel de bodyguard al aparatului tău genital, care se bate cu infecțiile și bacteriile nesănătoase și le scoate pe ușă afară înainte să facă probleme.

Însă, când ceva nu este în regulă și secrețiile nu-și mai îndeplinesc rolul, ele trag diferite semnale de alarmă, inclusiv prin culoarea lor. Trebuie să punctăm aici că secrețiile verzi nu sunt o manifestare la care te-ai aștepta de la un vagin sănătos.

Indiferent dacă secreția este verzuie și apoasă, verzuie și lipicioasă sau verzuie și densă, recomandarea este aceeași: trebuie să mergi la medic și să afli cauza. Însă nu trebuie să intri în panică, deoarece explicația ar putea fi chiar simplă, iar tu ai observat semnalele de alarmă! Ia în calcul și următoarele cauze posibile:

Un tampon uitat

Da, se mai întâmplă. Chiar și un simplu tampon uitat înăuntru îți poate deranja vaginul într-atât încât începe să producă o secreție verzuie prin care să-ți atragă atenția.

O infecție bacteriană sau fungică

Vaginul tău conține tot felul de bacterii. Unele sunt bune, altele, nu prea, însă organismul tău reușește să mențină un echilibru delicat între ele... de cele mai multe ori. Uneori, acest echilibru se strică, iar bacteriile dăunătoare ajung la putere.

Un indiciu în acest sens este dat de secrețiile verzui dense, iar mirosul neplăcut de pește poate fi un alt semn. Astfel de manifestări apar chiar și în lipsa activității sexuale, echilibrul putând fi afectat de săpunuri prea parfumate sau de spălături vaginale.

Aceeași problemă apare și în cazul infecțiilor fungice: odată ce echilibrul dintre fungii inofensivi ai florei vaginale este perturbat, deranjul e imediat vizibil!

O infecție cu transmitere sexuală

Din păcate, secrețiile verzui dense pot indica și o infecție cu transmitere sexuală, așa că cea mai bună idee ar fi să mergi la un consult la cel mai apropiat cabinet ginecologic.

Tricomoniaza, provocată de un parazit, este cea mai frecventă infecție observată în aceste cazuri. Acordă atenție unor simptome precum mâncărimile, durerile în zona pelvisului, secrețiile „brânzoase” sau spumoase, dar și mirosul neplăcut. Există și o parte bună: tricomoniaza se tratează de obicei fără probleme.

Menopauza

Odată ce nivelurile de estrogen scad, se întâmplă ca unele femei să aibă unele secreții verzui. Tratamentul este simplu și presupune utilizarea unei creme cu estrogen sau a unui pesar prescris de medic.

Și dacă secrețiile verzui au și miros? Pot fi secrețiile verzui un fenomen obișnuit?

În unele cazuri rare, secrețiile verzui pot fi perfect normale. De exemplu, unele persoane au secreții gălbui și își dau seama că e ceva tipic lor sau că face parte din ciclul lunar. Același lucru se aplică și în cazul secrețiilor verzui, deși o astfel de situație este neobișnuită.

Unii factori exteriori pot influența culoarea, iar nuanța verzuie poate fi inofensivă. În aceste cazuri, poți observa mai degrabă o secreție verde deschis sau una albicioasă și verzuie. Există câteva cauze pe care le-ai putea lua în calcul:

Alimentația

Ți-ai schimbat semnificativ regimul alimentar în ultimele săptămâni? Anumite alimente îți pot afecta secrețiile, iar ceva ce ai consumat a schimbat culoarea în verde.

Medicamente sau vitamine

Ai început să iei recent medicamente sau suplimente alimentare noi? La fel ca alimentele, s-a constatat că medicamentele sau vitaminele noi pot avea efecte similare. În acest caz, n-ar trebui să observi efecte secundare, iar problema va dispărea de la sine în câteva zile.

Dacă nu ai și alte simptome și o astfel de schimbare nu prezintă riscuri, poți încerca să-ți modifici alimentația sau medicamentele și să vezi diferența. Ai putea folosi și un absorbant zilnic Always pentru a vedea clar culoarea secreției pe materialul alb. În plus, îți vei proteja și lenjeria intimă de pete neplăcute.

Cum pot scăpa de secrețiile verzui?

Cu cât secrețiile au o culoare mai pronunțată, cu atât probabilitatea unei cauze infecțioase e mai mare. Dacă secrețiile sunt de culoare verde intens sau strălucitor, înseamnă că trebuie să mergi la medic.

Nu strică să mergi la un consult și dacă secrețiile sunt verde deschis, mai ales dacă nu găsești altă cauză sau ai și alte simptome: durere, sângerări neobișnuite, mâncărimi, umflături sau orice pare anormal în acea zonă.

Nu uita că cele mai multe secreții vaginale anormale se diagnostichează și tratează ușor. Cu cât te duci mai repede la medic, cu atât mai repede poți reveni la o viață normală!

Până atunci, poți scăpa de petele neplăcute sau de senzațiile de umiditate cu absorbantele zilnice Always. Senzația de curățenie și prospețime va persista toată ziua și le poți folosi în fiecare zi.

Întregul conținut de pe această pagină a fost examinat și aprobat de Dr David Nunns, medic primar ginecologie.