Schimbări emoționale pe durata pubertății


Sănătate
18/08/2020

Probabil ai citit multe lucruri despre schimbările care se produc în corpul tău în timpul pubertății. Dar știi ceva despre schimbările emoționale din perioada pubertății? 

Pubertatea este o etapă în care apar modificări fizice și emoționale când copiii cresc și se maturizează. Acest lucru va rezulta în apariția menstruației și în schimbarea modului în care simți și gândești. Mai mult decât atât, înseamnă să câștigi independență, să îți dezvolți propria gândire, să îți întărești încrederea în tine și să devii lider, prietenă și fiică – pe scurt, TU!

Probabil ai citit multe lucruri despre schimbările care se produc în corpul tău în timpul pubertății. Dar știi ceva despre schimbările emoționale din perioada pubertății? Nu numai corpul tău crește, ci și creierul tău. Vei trece prin multe modificări emoționale în adolescență. Acest lucru înseamnă multe schimbări în modul în care gândești și simți despre tine și despre lumea din jurul tău. 

Schimbările emoționale din timpul pubertății

Iată câteva dintre schimbările emoționale ale pubertății și află cum să le gestionezi: 

Treci prin modificări de dispoziție 

Modificările de dispoziție pot face parte din procesul de creștere. Într-un moment te simți în al nouălea cer, iar în altul simți că nu mai poți. Corpul tău începe să elibereze o mulțime de hormoni noi care determină modificări emoționale intense. Poți simți că este greu să ții pasul. Este un moment excelent să începi să îți exprimi sentimentele și nevoile emoționale. În loc să izbucnești, vorbește despre ceea ce simți. Ai putea să ții un jurnal pentru a te ajuta să îți organizezi gândurile și sentimentele. 

Te simți diferită față de colegii tăi  

O parte importantă din schimbările psihice care se produc pe durata adolescenței este că începi să te raportezi diferit la relații. Acest lucru poate însemna că formezi legături mai adânci și mai conectate emoțional cu prietenii. Prietenii sunt persoane în care poți să ai încredere, nu numai cineva cu care să te joci, așa cum erau când erai mai mică. Exersează prin a fi o prietenă bună, dând dovadă de încredere. Acest lucru te poate ajuta de asemenea să îți construiești propria încredere și simțul de sine. Să vezi diferit relațiile poate însemna de asemenea că vei dezvolta sentimente romantice pentru cineva.  

Devii mai atentă față de lumea din jurul tău

Acest lucru înseamnă că îți vei forma o perspectivă asupra oamenilor și evenimentelor dincolo de tine. O schimbare psihologică importantă pe durata adolescenței, este că vei avea o înțelegere mai bună asupra lumii din jurul tău. 

Simți emoții intense

Una dintre cele mai dificile schimbări emoționale din adolescență este că simți toate emoțiile foarte intens. Conștientizarea a tot ceea ce te înconjoară, nivelul crescut de hormoni, presiunile sociale – toate acestea pot da la maximum intensitatea emoțiilor tale. Este posibil să te întristezi sau să te enervezi pentru orice lucru banal. Respiră adânc pentru a te calma. Ia-ți puțin timp cu tine însăți dacă ai nevoie. Și nu uita să comunici pozitiv ceea ce simți și ceea ce ai nevoie de la ceilalți din jurul tău. Comunicarea constructivă (fără să țipi, fără să ridici vocea și crize de orice fel) va face ca aceste emoții să devină mai ușor de gestionat. Dacă dorești sprijin pentru a putea să îți faci ordine în emoții, vorbește cu un părinte sau cu un adult în care ai încredere.

Devii conștientă de sine

Vei fi foarte atentă la schimbările corpului tău. Acest lucru este normal. Știm că poate fi greu să le accepți într-un moment în care părerea celorlalți este importantă pentru tine. Dar nu lăsa asta să te doboare. Exersează puțină iubire de sine. Uită-te în oglindă în fiecare zi și fă-ți câte un compliment.

Presiunea colegilor 

Pe măsură ce avansezi în adolescență, grupul de colegi va începe să devină o parte importantă din viața ta. Acum e posibil să simți presiunea anturajului. Este momentul în care prietenii tăi și alte persoane de vârsta ta pot încerca să te convingă să participi la anumite activități pentru a te integra în grup – fie că acest lucru înseamnă să te îmbraci într-un anumit fel, să vorbești într-un anumit fel sau să te angajezi în activități care pot părea riscante. Dar nu uita că nu trebuie să te schimbi sau să accepți orice doar pentru a fi pe placul cuiva. Fii tu însăți și alege lucrurile care îți fac bine. Iar adevărații prieteni vor rămâne lângă tine, nu vor încerca să te convingă să faci lucruri care nu îți plac și nu ți se potrivesc.

Practicarea încrederii 

Lucrul care te va ajuta cel mai mult să faci față schimbările emoționale din timpul pubertății este practicarea încrederii în tine. Încrederea este ceva ce se construiește și se consolidează în timp, cu puțină practică. Pubertatea poate deveni un moment minunat, dacă îți antrenezi creierul practicând încrederea și încercând lucruri noi. Este momentul perfect pentru a-ți îmbunătăți abilitățile și a găsi soluții noi la probleme. Pe măsură ce vei exersa, vei deveni din ce în ce mai bună la asta!

Alte modalități de a face față

Practică un sport sau o activitate fizică

Sportul este un amplificator de încredere și un calmant foarte bun. Are un dublu avantaj și te ajută să treci mai ușor prin schimbările emoționale ale pubertății. 

Ține un jurnal

Scrierea gândurilor pe hârtie te poate ajuta să îți eliberezi mintea și poate calma furtuna emoțională pe care o simți uneori. Ținerea unui jurnal poate fi de asemenea o modalitate foarte bună de a-ți organiza gândurile și sentimentele.  

Vorbește cu părinții tăi 

Și ei au trecut prin adolescență și pot să îți ofere sfaturi bune. Să nu îți fie frică să împărtășești cu ei ce ți se întâmplă. Părinții tăi pot fi un ajutor de încredere.

Învață despre schimbările care se produc în corpul tău 

Să știi ce întâmplă cu corpul tău și la ce schimbări să te aștepți te poate ajuta să fii pregătită. În plus, te poate ajuta să te simți mai puțin complexată și emotivă. Cunoașterea înseamnă putere. 

Acum că ai aflat mai multe lucruri despre cum să rămâi încrezătoare, e timpul să te bucuri de această călătorie. 
Ai posibilități nelimitate în față!