Prima menstruație după sarcină: când începe?


Sănătate
23/11/2023

Acum, că a venit barza, probabil ai senzația că totul s-a schimbat definitiv. Te adaptezi la noile schimbări prin care trece corpul tău și încerci să-ți dai seama la ce să te aștepți când revine menstruația.

La cât timp după naștere vine menstruația? Când trebuie să-ți faci griji dacă nu ai menstruație după naștere?

Iată câteva răspunsuri la întrebările frecvente: Când reîncepe menstruația după sarcină? Contează și alăptarea?

Dacă nu alăptezi, probabil că menstruația va reîncepe la șase-opt săptămâni după naștere. Dacă naști natural, s-ar putea ca medicul să-ți recomande la început absorbante în loc de tampoane.

Dacă alăptezi bebelușul, este cam greu de apreciat când va reveni menstruația. S-ar putea să nu reapară până la înțărcare sau s-ar putea să reînceapă în câteva luni. Hormonul care generează laptele de la sân suprimă hormonii reproducerii; dacă nu ai ovulație, nu ai nici menstruație. De fapt, numai 20% dintre mămicile care alăptează au iar menstruație în primele șase luni.

Odată ce copilul consumă mai degrabă hrană solidă decât lapte maternal, vei începe să ovulezi din nou, iar hormonii revin la nivelurile de dinaintea sarcinii.

Este laptele afectat de menstruație?

La prima menstruație postnatală, vei observa o schimbare a laptelui – iar copilul o va simți și el. Schimbările hormonale te fac să produci mai puțin lapte, care își poate schimba și gustul, iar copilul s-ar putea să fie puțin nedumerit. Însă, nu trebuie să te îngrijoreze aceste aspecte, deoarece și tu, și copilul vă veți adapta.

Poți să rămâi iar însărcinată?

Unele mămici au surpriza să vadă că au rămas însărcinate chiar și înaintea primei menstruații postnatale. Deși alăptarea suprimă hormonii reproductivi, poți să rămâi însărcinată la prima ovulație înaintea primei menstruații postnatale.

Cum va arăta prima menstruație după naștere?

Corpul fiecărei femei este diferit, așa că și adaptările sunt diferite. La femeile cu menstruație abundentă, medicii au observat sângerări mai reduse la prima menstruație postpartum, deși se întâmplă și invers. Totuși, cel mai adesea, menstruația este mai abundentă și mai prelungită după fiecare sarcină.

Endometrul se schimbă după fiecare naștere, afectând menstruația postpartum. Unele metode anticoncepționale, precum pilulele și dispozitivele intrauterine, subțiază endometrul și poți avea un flux mai puternic după ce ai născut.

Cât de diferite sunt menstruațiile după naștere?

Dacă, până la naștere, menstruația îți venea „la oră fixă”, s-ar putea ca reintrarea în ritm să dureze luni întregi. Probabil că intervalul dintre menstruații va varia până la reglarea hormonală completă, mai ales dacă alăptezi.

Probabil te întrebi și cât ar trebui să dureze prima menstruație de după naștere. La prima menstruație postpartum, s-ar putea să ai niște crampe, deoarece uterul revine la dimensiuni mai mici și endometrul elimină mai multe celule. Organismul își revine cu fiecare lună ce trece, așa că și volumul eliminat ar trebui să scadă.

Poți să te aștepți la sânge și secreții vaginale în săptămânile postnatale, deoarece corpul elimină lichidele care au protejat copilul. Culoarea acestora va fi roșie la început, dar se va dilua în timp. Ele se numesc „lohii” și indică eliminarea finală a placentei și a țesutului specific din uter care nu au fost eliminate la naștere. Fenomenul e normal și nu trebuie să-ți faci griji. Dacă vezi sânge și la șase săptămâni după naștere, probabil că aceasta este prima menstruație postpartum.

Când trebuie să-ți faci griji dacă nu ai menstruație după naștere?

Dacă primele menstruații de după naștere continuă să fie dereglate, discută cu medicul. Deși e de așteptat ca ele să întârzie, unele s-ar putea să fie omise complet sau să vină mai rar.

Atenție: aceste informații au doar rolul de a-ți răspunde la câteva întrebări sau preocupări. Dacă îți faci griji privind sănătatea, solicită părerea specializată a medicului de familie sau a ginecologului.