Menținerea sănătății orale în călătorii


Sănătate
27/03/2024

Menținerea sănătății orale în călătorii: sfaturi pentru amatorii de vacanțe și excursii care nu fac compromisuri în ceea ce privește igiena orală

Menținerea unei igiene dentare optime în timpul vacanțelor și al călătoriilor poate fi o provocare, dar este, totodată, esențială pentru menținerea sănătății orale. Atât dinții, cât și gingiile pot avea de suferit dacă nu beneficiază de o curățare corectă și completă, chiar și pe termen scurt. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ții pasul cu propriile nevoi de igienă orală, chiar dacă ești pe fugă și cu bagajele în spate:

Împachetează produsele esențiale destinate igienei orale

Fă-ți o listă cu cele mai importante obiecte de igienă dentară pe care trebuie să le pui în bagaj: periuța de dinți, pasta de dinți, ața dentară, apa de gură nu ar trebui să lipsească și, în funcție de nevoile și obiceiurile tale specifice de igienă și îngrijire dentară, poți include și extra produse, cum ar fi irigatorul bucal, de exemplu, mai ales dacă urmezi un tratament ortodontic.

Orientează-te către produse travel size

Poate că nu vei găsi o periuță de dinți electrică sau un irigator bucal de dimensiuni reduse și cu aceleași caracteristici ca ale celor pe care le folosești deja, dar poți economisi spațiu la consumabile. Pasta de dinți și apa de gură travel size nu doar că îți vor lăsa mai mult loc pentru bagaj, dar nu-ți vor pune probleme nici în situația în care călătorești cu avionul și ești nevoit să respecți anumite cantități.

Protejează-ți periuța de dinți

Este important să transporți în condiții sigure de igienă periuța de dinți și să o protejezi de germenii și bacteriile care s-ar putea infiltra în bagaj. Cele mai multe periuțe de dinți electrice dispun de propria carcasă, așadar, transportul este facil și igienic.

Înlocuiește ața dentară clasică 

Alege scobitorile cu ață dentară în detrimentul firului clasic. Acestea sunt mai ușor de împachetat individual și mult mai facil de utilizat, chiar și atunci când ești în deplasare. În acest fel, nu vei fi nevoit să faci compromisuri ce țin de igienă și nu îți vei încărca bagajul.

Ține produsele esențiale la îndemână

Dacă urmează să călătorești cu avionul, păstrează-ți produsele de igienă dentară la îndemână, în bagajul de mână (carry-on). În acest fel, le vei putea folosi, la nevoie, chiar și în timpul zborului, dar și în timp ce aștepți în aeroport, dacă întârzie bagajele de cală sau dacă ai de făcut o legătură între două zboruri.

Respectă-ți obiceiurile de igienă orală

Ține-te de propriile promisiuni de îngrijire orală și nu face rabat de la standardele obișnuite de igienă dentară. Periază-ți dinții cel puțin de două ori pe zi și folosește ața dentară, nu sări peste rutina de seară nici dacă excursiile lungi te-au obosit și folosește, în continuare, dispozitive și produse de igienă dentară de calitate.

Hidratează-te corespunzător

Consumă apă din belșug în timpul călătoriilor. Astfel, vei menține hidratarea la nivelul cavității orale și vei reduce riscul apariției unor afecțiuni precum sindromul gurii uscate, care poate duce la instalarea respirației urât mirositoare și a altor probleme dentare.

Mestecă gumă și bucură-te de bomboanele fără zahăr

Guma și dropsurile fără zahăr stimulează glandele salivare și îți împrospătează respirația. Consumă-le când nu ai posibilitatea să te speli pe dinți imediat după masă.

Limitează consumul de alimente și băuturi cu aciditate ridicată

Gustările sunt tentante în timpul călătoriilor, dar este important să te gândești și la sănătatea ta orală atunci când le selectezi. Evită-le pe cele cu un pH acid, deoarece pot crește riscul apariției cariilor dentare.

Menține echilibrul regimului alimentar

Echilibrul alimentar impune consumul regulat de fructe, legume și produse lactate. Toate acestea îi furnizează organismului tău nutrienții necesari pentru o sănătate orală bună.

Nu uita de vizita la cabinetul stomatologic

Programează-ți consultul regulat înainte de a călători și nu amâna programarea. Acest lucru este cu atât mai important dacă urmezi un tratament sau dacă ai îngrijorări cu privire la sănătatea orală, provenite din simptome precum durerea dentară sau sângerările gingivale.


Sănătatea orală este importantă tot timpul, nu doar în perioadele în care stai acasă și ai totul la îndemână. Depune eforturile necesare pentru a-ți îngrijii dantura chiar și atunci când călătorești, pentru a te putea bucura de o igienă optimă și de o stare generală de sănătate cât mai bună.

 

Sursă foto: Freepik