Incontinența urinară la femei: tot ce trebuie să știi


Sănătate
29/05/2020

În familia Youtil, credem că sănătatea și starea ta de bine sunt cele mai importante, așa că vrem să vorbim deschis despre orice te afectează.

Pentru multe femei, pierderile urinare sunt un subiect delicat și se simt stânjenite să discute despre asta. Cu toate acestea, în familia Youtil, credem că sănătatea și starea ta de bine sunt cele mai importante, așa că vrem să vorbim deschis despre orice te afectează.

Să o luăm cu începutul. Incontinența urinară presupune eliminarea accidentală sau involuntară de urină. Aceste simptome apar de două ori mai frecvent la femei decât la bărbați și sunt mai comune odată cu înaintarea în vârstă, din cauza diferențelor pelviene și schimbărilor aferente sarcinii și nașterii. Medicii urologi recomandă tratarea ei încă de la primele simptome, pentru că netratată, poate afecta calitatea vieții și poate contribui la scăderea încrederii în sine. De aceea îți recomandăm să consulți un medic imediat ce observi astfel de eliminări accidentale. 

Ce tipuri de incontinență există?

De cele mai multe ori, femeile suferă de simptome asociate cu cele mai comune două tipuri de incontinență: cea de efort și cea imperioasă. 

• Incontinența imperioasă (de urgență)

Incontinența de urgență se manifestă printr-o senzație puternică de a urina, putând fi inițial controlată, dar controlul se pierde imediat. Aceasta este cauzată de o supraactivitate a mușchilor vezicii și poate rezulta în urma unor afecțiuni precum stres mental & emoțional, deteriorarea nervilor, infecții, calculi sau în cazuri grave, tumori.

• Incontinența de efort

Una din cinci femei cu vârsta de peste 40 de ani suferă de incontinență de efort, într-un anumit grad. Se caracterizează prin eliminare involuntară de urină când cei afectați tușesc, râd, strănută sau fac sport sau când pun presiune pe abdomen. Acest diagnostic se întâlnește aproape exclusiv la femei, însă nu e determinat de vârstă. Incontinența de efort nu are legătură cu stresul emoțional, ci cu o slăbire a mușchilor pelvieni și a sfincterelor. 

Aceste date au doar rol informativ, dar dacă prezinți orice fel de simptome asociate, îți recomandăm să consulți un medic specialist care poate face o examinare amănunțită și îți poate administra un tratament eficient. 

Cât de comună e incontinența urinară?

Ce e foarte important de știut: dacă ai o vezică sensibilă, nu ești singură; una din trei femei se confruntă cu scurgeri urinare. 

Cum poate afecta incontinența urinară calitatea vieții?

Un studiu recent arată că femeile care suferă de incontinență urinară prezintă și alte simptome asociate, ca insomnia (61%), iar 94% dintre ele consideră că această situație le obosește mintal. Comune printre paciente sunt și efectele psihologice negative, de exemplu: 48% dintre femeile cu incontinență urinară se compătimesc, 65% sunt jenate de situație, iar 70% dintre ele își fac griji în legătură cu modul în care miros. Iar o treime dintre femeile cu vezică sensibilă susțin că au probleme intime cu partenerii lor. 


Cum îmi recapăt încrederea, chiar dacă am o vezică sensibilă?

Gama Always Discreet a fost creată exact pentru a sprijini femeile care suferă de incontinență, asigurându-le atât protecție, cât și încredere să se bucure de viață ca până acum. Gama variată Always Discreet conține produse precum absorbante zilnice pentru scurgeri ușoare, absorbante pentru scurgeri ocazionale, dar și lenjerie pentru pierderi urinare mari, toate create special pentru a înlătura disconfortul pierderilor urinare.

Cum găsesc modelul Always Discreet potrivit pentru mine?

Găsirea modelului potrivit este esențială pentru evitarea scurgerilor urinare. Always Discreet utilizează un grafic ușor pentru dimensiuni pe baza nivelului de absorbție. Cu cât sunt mai multe picături, cu atât nivelul de absorbție este mai ridicat.

Nu pot folosi un absorbant menstrual?

Deși par similare, absorbantele sunt construite diferit în funcție de nevoi. Întreaga linie Always Discreet este concepută special pentru a absorbi urina, un lichid mai puțin vâscos decât lichidul menstrual.

Pot să fac exerciții fizice cu scurgeri urinare?

Absolut. Întărirea mușchilor pelvieni poate ajuta la reducerea scurgerilor urinare. Always Discreet are un nucleu super absorbant unic și bariere LeakGuard care vă permit să faceți exerciții cu încredere, fără să vă faceți griji cu privire la scurgerile urinare.