Idei de amenajare a balconului la îndemâna oricui
Lumina soarelui este esențială pentru sănătatea noastră, dar în ultima vreme contactul nostru cu ea a fost mult mai mic decât de obicei.
De aceea, trebuie să găsim soluții pentru a beneficia cât mai mult de lumina soarelui și pentru a acumula vitamina D, esențială pentru sănătate. Iar cei care nu se bucură de o casă cu grădină și stau la bloc, își pot amenaja pe balcon un colț verde în care să poată lucra, să se poată relaxa sau să ia masa, fără a mobiliza resurse mari de timp, de bani sau de pricepere. Noi îți propunem câteva idei aflate la îndemâna oricui pentru trasformarea terasei într-un colț prietenos, viu și aerisit de petrecere a timpului în zilele calde de primăvară târzie, de care să te bucuri în orice moment al zilei.
Da, știm, balcoanele de bloc nu sunt foarte spațioase, dar fiecare loc, cât de mic, poate fi transformat într-un colț primitor. Astfel, alege piese mici de mobiler, dar de efect, cum ar fi băncuțe de lemn pe care să așezi o blană pufoasă (naturală sau artificială) și câteva ghivece cu plante verzi, de exterior.
Pentru un plus de efect, alege, dacă există posibilitatea, o sursă de lumină cu un abajur inedit, care să ducă cu gândul la natură –alege culori calde, poate găsești o lustră în formă de fagure sau dintr-un material cât mai puțin prelucrat – ceramică, ratan, metal.
Dacă vrei mai puține ”complicații”, în loc de mobiler clasic, alege să pui pe balcon un puf din material impermeabil și într-o culoare neutră. E hibridul perfect între rigiditatea unui scaun și confortul unei canapele – nu ocupă loc, e flexibil și poți trage un pui de somn în el.
Amenajează o mini-pergolă pe balcon – astfel obții umbră și poți atârna pe ea plante agățătoare și ghivece pentru o mini-grădină. Pergola îți poate oferi și ambientul ideal de luat masa – micul dejun sau cina în aer liber.
Dacă simți nevoia să te răsfeți mai mult, amenajează balconul pornind de la ideea că organizezi o nouă sufragerie în aer liber. Instalează o canapea, fotolii, iluminare și un covor – toate din materiale adaptate spațiului și obții efectul de glamping pe loc – camping de lux la tine pe balcon.
Pe lângă plantele decorative pe care le poți crește pe balcon (sunt multe opțiuni care nu necesită multă îngrijire în cazul în care nu ești tocmai priceput la grădinărit), alege să plantezi și câteva legume, fructe sau plante aromatice – roșii cherry, căpșune, busuioc, pătrunjel, salvie sau trandafir salbatic etc.
Balconul poate deveni și un loc de un mini-party în doi, loc potrivit pentru board-games, de jucat cărți, iar pentru o atmosferă mai festivă și mai caldă, decorează balustrada cu șiraguri de beculețe discrete sau, pentru o atmosferă mai romantică, aprinde lumânări parfumate.
Dacă balconul nu oferă destulă intimitate către spațiul vecinilor, alege să delimitezi zona cu panouri din rogojină, acestea nu deranjează vizual și nu blochează lumina.
Vopsește o parte din pereții balconului sau din balustradă în culori vesele. Alege un desen sau, pur și simplu, trasează dungi colorate sau imprimă un curcubeu, simbolul speranței în această perioadă. Nu ai nevoie decât de vopsea de exterior, pe care o poți comanda online.