Hai la cumpărături în siguranță


Sănătate
21/04/2020

Pentru a evita infectarea cu coronavirus trebuie să respectăm câteva reguli clare în timpul scurtelor vizite la magazin.

Cumpără produse din magazine

Mulți oameni vând diverse produse pe marginea străzii, de la alimente „de țară”, la tot felul de produse pentru gospodărie. Pot fi oferte bune și atrăgătoare, însă vor fi niște cumpărături 100% fără coronavirus? Condițiile de păstrare lasă de dorit, produsele pot fi infectate de trecătorii posibil infectați, iar vânzătorii pot fi și ei infectați fără să știe. Și așa duci acasă și virusul… la cea mai bună ofertă! În plus, cumpărând din magazin, cu bon fiscal, vei avea garanția că vânzătorul plătește taxe și impozite, extrem de importante pentru noi toți în această perioadă puternic afectată economic pe mai multe planuri.

Plătește cu cardul sau cu telefonul

Banii pot fi mijlocul perfect de răspândire a virusului. Nu vrei asta, cu siguranță! Dacă ai cash, pune banii pe card și vei putea plăti inclusiv facturi fără să fii nevoit să mergi în locațiile respective. Intră în era online și vei fi mai protejat. Banii sunt foarte ușor de contaminat pentru că trec prin mii de mâini care nu avem certitudinea că au fost igienizate. Dacă totuși trebuie să faci plăți cu cash, deși pare o decizie ușor paranoică, „spală” banii la propriu. Folosește o soluție de curățenie care conține clor, iar apoi limpezește cu apă fiecare bancnotă.

Fă cumpărături responsabile în perioada pandemiei de coronavirus

Și în Italia, unde situația este mult mai critică decât la noi, magazinele alimentare și farmaciile au rămas deschise. Nu e cazul să faci stocuri de alimente (pentru că acestea se depreciază ușor) și nici de alte produse pentru că-ți vei bloca resursele financiare în lucruri inutile la un moment dat. Avem asigurări că producătorii din industria alimentară au stocuri suficiente, în plus, există și rezervele strategice pe care le are orice stat!

Poate te plictisești stând acasă și cumpărăturile sunt la un click distanță.

Însă ai grijă de pe ce site-uri alegi să cumperi, este o perioadă în care mulți vor încerca să speculeze orice situație. Verifică dacă plata se face printr-o platformă securizată, de tipul https.

Evită cozile de la casă și astfel te vei feri de coronavirus

Cu cât stai mai aproape de mulți oameni și mai mult de 15 minute, cu atât crește riscul infectării. Așa că evită marile aglomerații și alege magazinele mai mici, dar mai puțin frecventate.

Păstrează igiena la cote înalte

Momentul în care ajungi acasă cu cumpărăturile este cel mai important pentru a menține casa ne-contaminată. Pune cumpărăturile într-o cutie de carton la intrarea în casă, dezbracă-te și pune toate hainele într-un sac de gunoi, fă un duș și, gata igienizat, dezinfectează zona pe care probabil ai contaminat-o la intrarea în casă. Pe o cârpă umedă din bumbac pune puțin detergent universal Mr. Proper cu înălbitor și șterge clanța ușii, întrerupătoarele de la sistemul de iluminat sau alte zone pe care le-ai atins de la intrarea ta în casă. Apoi, igienizează fiecare produs cumpărat. Șansele să fie contaminate nu sunt foarte mari, dar cel mai bine, pentru liniștea ta psihică, e să te știi în siguranță, așa că pune într-un bol aceeași soluție cu înălbitor, ușor diluată, și cu ajutorul unei cârpe șterge ambalajele produselor, apoi clătește-le bine cu apă. În cazul în care produsele au ambalaj din hârtie, scoate-le la aer pe balcon și folosește-le peste câteva zile, în siguranță. La final, spală gresia din hol și din bucătărie cu aceeași soluție, dar mai concentrată. Pentru a evita reacțiile alergice la clor este foarte important ca toate aceste etape de igienizare a locuinței să fie făcute cu fereastra larg deschisă, iar în zonele în care suprafețele pot intra pe viitor în contact cu alimentele este foarte important să limpeziți în două, trei ape.

Totul pare destul de complicat, dar după această perioadă în care restricțiile și igiena sunt la cote înalte, poate vom rămâne cu niște lecții pe care nu le vom uita toată viața: igiena, compasiunea și conștientizarea pericolului sunt esențiale în lumea în care trăim.