Ghidul culorilor pentru secrețiile vaginale


Sănătate
21/11/2023

Câteva explicații privind culorile secrețiilor

Începând cu pubertatea, majoritatea femeilor observă pete albe sau incolore pe lenjeria intimă. Ele află că acestea sunt simple secreții vaginale și că nu trebuie să-și facă griji.

Însă, deși majoritatea secrețiilor sunt o manifestare sănătoasă și un semn privind buna funcționare a organismului, schimbările de aspect ale acestora pot arăta și că armonia părților intime a fost deranjată. Culoarea secrețiilor este esențială în acest sens. E cam ciudat să te uiți la ele și să observi o nuanță diferită. Probabil te vei întreba și care ar trebui să fie culoarea normală. Nu-ți face griji! În micul nostru ghid de mai jos, vei vedea că poți „decoda” fără probleme culorile secrețiilor și semnificația lor.

Secreții incolore

Secrețiile incolore sunt un fenomen perfect normal, specific anumitor etape din ciclul lunar. În funcție de textură, ele au mai multe roluri, însă apariția lor arată că vaginul funcționează exact cum trebuie. Poți să stai liniștită.

Secrețiile albe

Aceasta va fi culoarea pe care o vei vedea probabil cel mai des pe lenjeria intimă. În unele momente din lună, s-ar putea să fie ba mai densă și mai cremoasă, ba mai subțire și apoasă, însă variațiile sunt absolut normale. Singurul semnal de alarmă în cazul secrețiilor albe este tras de „cocoloașele” apărute, care aduc aminte de brânza de vaci. În acest caz, s-ar putea să ai candidoză. Această afecțiune se tratează de regulă ușor, însă nu uita să mergi la medic. De altfel, albul este o culoare normală pentru secreții și un semn de sănătate genitală.

Secreții gălbui

Secrețiile gălbui pot avea diferite semnificații, care depind adesea de nuanța de galben observată. Nuanțele de galben care bat spre crem deschis sunt de obicei normale. La unele femei, aceasta, și nu albul, este culoarea firească a secrețiilor. Pe de altă parte, o culoare ca de gălbenuș arată o posibilă infecție bacteriană sau cu transmitere sexuală. Apariția altor simptome, precum durerile vaginale sau pelviene sau mirosurile puternice pot contribui la identificarea acestor infecții, însă cauza exactă și tratamentul necesar vor fi stabilite doar de un specialist.

Secrețiile roz sau maro

De regulă, secrețiile roz sau maro sunt cauzate de mici urme de sânge, așa că n-ai de ce să-ți faci griji. Poate menstruația tocmai a început sau s-a încheiat, poate ai trecut la un nou contraceptiv sau poate tocmai ai născut. Există însă uneori și cauze care nu pot fi neglijate. Când culoarea persistă mai mult timp sau observi alte simptome îngrijorătoare, mergi neapărat la medic.

Secrețiile verzui

Cele mai probabile cauze ale secrețiilor sunt infecțiile bacteriene sau cu transmitere sexuală – ambele necesită o vizită la cabinetul ginecologic. Și nu uita: culorile „normale” ale secrețiilor variază de la o persoană la alta. Cel mai bine ar fi să-ți cunoști propriul corp și ciclul de secreții unic ție. Orice culoare ar avea, absorbantele zilnice de la Always sunt un mod inteligent de a te bucura de o senzație de prospețime toată ziua. Cu absorbantele albe, vei putea și să vezi clar culoarea secrețiilor și să observi schimbările apărute.

Întregul conținut de pe această pagină a fost examinat și aprobat de Dr David Nunns, medic primar ginecologie.