Urinarea frecventă la femei | Youtil


Sănătate
14/08/2020
Nimic nu poate fi mai obositor decât un du-te vino constant până la baie, de un milion de ori într-o zi. Dar, e un semn evident al unei probleme comune în rândul femeilor: vezica sensibilă. 

Există o mulțime de motive potențiale pentru care urinezi atât de des. Dacă descoperi că dintr-o dată numărul vizitelor la toaletă a crescut alarmant, iată câteva posibile explicații:

• Consumi mai multe lichide decât de obicei

• Ai băut prea multă cofeină, care este un diuretic

Sau, urinarea frecventă poate fi un semn al unor afecțiuni mai grave precum:

• Infecția vezicii urinare

• Inflamația vezicii urinare

• Vezica hiperactivă

 Vezica hiperactivă presupune că nervii și mușchii din vezica urinară se activează prea des. Asta înseamnă că vezica ta semnalează că e timpul să mergi la baie chiar și atunci când nu este plină. În mod normal, acesta este rezultatul leziunilor nervoase sau musculare ale vezicii și planșeului pelvian.

Urinarea frecventă la femei este o situație foarte comună. Dar, niciodată nu știi când e o problemă adevărată. Iată câteva semnale de alarmă:

• Urinezi mai mult decât media

Dacă urinezi de mai mult de șase-opt ori pe zi, frecvența este mai mare decât e tipic pentru o vezică sănătoasă. 

• Somnul tău are de suferit

Dacă urinarea frecventă te împiedică să dormi și mergi la toaletă de mai mult de două ori pe noapte, e posibil să ai o vezică hiperactivă și ai nevoie de o consultație medicală.

• Nevoia de a urina devine puternică

Pe lângă frecvența urinării, vezica hiperactivă vine la pachet cu o nevoie de micțiune bruscă și dificil de controlat – de multe ori aceasta e însoțită de o mică pierdere urinară. 

Deși poate la început te simți inconfortabil să abordezi acest subiect, o idee ar fi să discuți cu prietenele tale despre urinarea frecventă. Conversațiile de acest gen pot fi o sursă bogată de sprijin, precum și o ușurare; s-ar putea să descoperiți că vă confruntați cu probleme similare și că nu sunteți singure. De fapt, urinarea frecventă la femei este mai frecventă decât ai putea crede! Cine știe, poate vei câștiga un aliat în căutarea de a găsi cea mai apropiată toaletă.
 
 Dar asta nu e tot. Există o serie de remedii și tratamente pe care le poți pune în aplicare pentru vezica ta sensibilă. Hai să ți le povestim!

Adoptă o dietă adecvată pentru vezica urinară

Taie alimentele care conțin cofeină, alcool, alimente picante, carbonatare sau citrice. Acestea sunt iritante și îți pot agrava starea. 

Urmează un program

Antrenamentul vezicii urinare poate fi o componentă importantă a planului tău de tratament. Mergi la toaletă la intervale regulate, indiferent dacă trebuie sau nu să urinezi. În plus, încearcă să crești intervalul între vizitele dumneavoastră astfel încât să-ți antrenezi vezica pentru a o menține golită mai mult timp. Ai grijă să crești intervalul treptat, pentru a nu pune efort prea mare pe vezica ta și-așa sensibilă.

Rămâi hidratată

Deși poate părea contraintuitiv, consumul de apă suficientă e un adevărat atu pentru vezica hiperactivă. Limitarea lichidelor face ca urina să fie mai concentrată și mai iritantă pentru vezica urinară. Așa că umple sticla cu apă și bea! 

Exerciții pentru planșeul pelvian

Poate ai mai auzit de ele: Kegels se cheamă. Exercițiile Kegel sunt foarte utile pentru întărirea mușchilor din jurul vezicii urinare, astfel încât să poți controla fluxul de urină exact cum vrei tu. Citește mai multe instrucțiuni și sfaturi despre cum poți profita la maximum de Kegels! 

Medicamente

Pentru tratament medical, programează-ți o consultație cu medicul tău și acesta va decide dacă e necesar să iei un medicament cu prescripție medicală pentru vezica ta.

Nu uita de protecție

Absorbantele special concepute pentru incontinență oferă confort în acele momente în care nu ai cum să ajungi exact atunci la baie, în ciuda celor mai bune eforturi. Nu toate absorbantele sunt la fel, însă. Unele sunt concepute pentru incontinență, iar altele nu. Unele femei, reticente să cumpăre produse pentru incontinență din cauza stânjenelii asociate subiectului, poartă absorbante necorespunzătoare, ca cele pentru ciclul menstrual. Cu toate acestea, absorbantele menstruale sunt concepute pentru a absorbi sângele menstrual, un lichid mult mai vâscos decât urina, așa că nu te vor face să te simți complet uscată și protejată.

Absorbantele Always Discreet pentru incontinență sunt concepute diferit față de cele menstruale – nucleul super-absorbant transformă rapid lichidul în gel și neutralizează mirosurile, astfel încât să îți poți desfășura ziua încrezătoare și fără griji.