Diferite tipuri de secreții


Sănătate
9/05/2023

De regulă, secrețiile vaginale sunt incolore o bună parte din lună, însă, uneori, diverși factori le pot face mai dense și mai albicioase.

Datorită lor, organismul ne anunță ce se petrece, iar schimbarea aspectului secrețiilor ne poate fi chiar de ajutor!

Secrețiile dense și albicioase

În absența altor simptome, secrețiile îngroșate nu sunt un semnal de alarmă. Organismul trece pur și simplu printr-o perioadă specifică a ciclului lunar.

Ele devin însă o problemă dacă se îngroașă și au și cocoloașe sau dacă sunt însoțite și de alte manifestări, precum un iz puternic de pește sau o culoare neobișnuită. Dacă au o culoare albă sau crem normală, sunt incolore, au un miros slab și te simți în general bine, nu ai de ce să-ți faci griji.

Hormonii prezenți variază în funcție de stadiul din ciclul menstrual. Ei trebuie să facă față schimbărilor biologice, așa că influențează culoarea și textura secrețiilor.

S-ar putea să observi acest tip de secreții la începutul ciclului, când estrogenul crește pentru a pregăti eliberarea ovulului, dar și după ovulație, când secrețiile albe și mai dense se datorează creșterii progesteronului din circuitul sangvin.

Secreții dense și cremoase

E perfect normal să observi secreții dense înaintea menstruației. Ele apar timp de câteva zile la finalul ultimului ciclu și la începutul celui care urmează, datorită prietenului nostru, estrogenul.

Acesta este un hormon puternic, cu un cuvânt greu de spus în sănătatea corpului feminin, fie că este vorba de dezvoltarea sânilor, fie de cicluri sau sănătatea pielii.

La începutul ciclului lunar, aproximativ 30 de foliculi din ovare încep să producă estrogen. Când foliculii au activitate maximă, ei eliberează un ovul, iar procesul este numit „ovulație”. Totodată, secrețiile se îngroașă și se albesc, iar tu poți vedea la ce stadiu din ciclul lunar ai ajuns.

Secreții albe și lipicioase

La fiecare ovulație lunară, organismul face tot posibilul pentru a se pregăti de o posibilă sarcină. Odată ce ovulul ajunge în trompa uterină, aceste pregătiri încep prin facilitarea întâlnirii dintre spermatozoid și ovul – aici intră în scenă secrețiile mai dense.

Când ovulezi, secrețiile se transformă într-o substanță lipicioasă și elastică, pe care unele femei o aseamănă cu un albuș. Aceasta e în general incoloră, deși unele persoane spun că tinde mai degrabă spre alb-crem.

La ovulație, organismul a produs un ovul care așteaptă să fie fertilizat. Când sunt mai lipicioase, secrețiile tale ajută spermatozoizii să urce către ovul, prin vagin și către uter. Ingenios, nu?

Secreții cu aspect tulbure

Progesteronul face ca secrețiile să fie albe, lăptoase sau tulburi. Acesta atinge valori maxime în două momente ale ciclului lunar. Unul apare imediat înaintea menstruației, când secrețiile sunt pline de celule eliminate din vagin. Astfel de secreții pot fi destul de abundente, caz în care sunt numite „leucoree”.

Următorul moment în care pot apărea secreții mai dense și mai tulburi, aproape lipicioase, apare la câteva zile după menstruație (în jurul zilei 7 sau 8, dacă ai un ciclu de 28 de zile). Acesta este momentul dezvoltării ovulului, însă estrogenul preia în curând frâiele și schimbă textura secrețiilor.

Secreții care arată că ești însărcinată

Secrețiile incolore abundente, mai ales cele apărute la scurt timp după ce trebuia să ovulezi, arată că ai reușit să rămâi însărcinată. Ele sunt adesea apoase, așa că îți recomandăm absorbantele zilnice Always pentru a depăși etapa.

Totuși, această manifestare nu garantează neapărat că ești însărcinată, ea fiind doar unul dintre semnele posibile. Vei avea nevoie de un test de sarcină propriu-zis.

Secrețiile din timpul utilizării contraceptivelor

Dacă începi să iei o pilulă nouă, organismul se adaptează la schimbările hormonale prin creșterea volumului de secreții incolore. Însă, ar trebui să revină la un nivel normal în scurt timp.

Există și situații în care secrețiile albe și dense nu sunt un semn bun?

Fii atentă la secrețiile care seamănă cu brânza de vaci, adică sunt albe și au aglomerări. S-ar putea să nu li se schimbe doar aspectul: vei simți și durere, mâncărimi și un miros insuportabil.

Acesta e un semn că ai probleme în zonă: poate o infecție bacteriană, poate o infecție cu transmitere sexuală. Și stresul este o posibilă cauză, deoarece se consideră că poate provoca dezechilibre hormonale și afecta secrețiile.

În acest caz, îți recomandăm să mergi la un specialist.

Secrețiile apoase albe sau incolore

În cea mai mare parte a lunii, secreția vaginală normală este albă sau incoloră, cu un volum și o textură variabile. Acest aspect mai depinde și de stadiul din ciclul lunar, dar și de factori externi (de exemplu, de excitația sexuală sau de exercițiile fizice).

De regulă, secrețiile albe lasă pete neplăcute pe lenjeria intimă. Nu ar strica să folosești un absorbant – ai la discreție întreaga gamă Always Dailies, cu diferite mărimi și puteri de absorbție. Le poți folosi întreaga zi, pentru un plus de confort și prospețime. Nu le va observa nimeni!

Dacă ai văzut că secrețiile sunt mai abundente când faci mișcare, poartă absorbant. Vei evita petele sau scurgerile neplăcute și, datorită profilului subțire și discret, va rămâne neobservat chiar și sub hainele sport mulate. Absorbantele Always sunt testate dermatologic, așa că le poți folosi în siguranță zilnic.

Există situații în care secrețiile incolore pot fi un motiv de îngrijorare?

În absența altor simptome, răspunsul este în general unul negativ: poți sta liniștită, totul e în regulă. Însă, dacă mai observi și alte probleme care te îngrijorează, ar trebui să le acorzi atenție. Aici ar fi vorba despre:

  • Schimbarea mirosului secrețiilor, de la unul slab, la unul puternic și neplăcut, ca de pește
  • Orice mâncărimi sau dureri în zonă
  • Contactul sexual dureros
  • O creștere mare și prelungită a volumului secrețiilor.

Dacă te preocupă aceste manifestări sau au apărut și altele, discută cu un medic sau mergi la clinica de ginecologie. Rolul specialiștilor este să te ajute, așa că nu ezita să le spui ce te îngrijorează.

Întregul conținut de pe această pagină a fost examinat și aprobat de Dr David Nunns, medic primar ginecologie.