Demascăm miturile despre bronzat


Sănătate
23/06/2021

De la uleiul de morcovi și uleiul de măsline, până la protecția solară, hai să aflăm ce mituri sunt adevărate și ce mituri sunt false.

Ai nevoie de un bronz de bază pentru a evita o arsură

Bronzul în sine este dovada că pielea ta reacționează la soare, iar schimbarea nuanței acesteia este de fapt modul în care pielea încearcă să se protejeze. De aceea, atunci când te expui, trebuie să folosești protecție solară și să îți ajuți pielea să se mențină sănătoasă, indiferent dacă este prima dată când te bronzezi sau ai deja „un bronz de bază”. 

Așadar, acest mit este fals, te poți arde indiferent cât de bronzată ești deja.

Ulei de morcovi sau de măsline pentru bronz

Este evident că uleiurile naturale pot avea beneficii în funcție de tipul tău de piele, dar acest fapt nu se aplică atunci când adaugi în ecuație și soarele. Îți recomandăm să nu folosești niciun ulei pentru accelerarea bronzului, făcut acasă sau cumpărat, dacă acesta nu este formulat astfel încât să îți cel puțin SPF 30. Menționăm că uleiurile naturale de orice fel nu conțin această protecție. 

Poți folosi aceste uleiuri pentru hidratarea pielii în restul timpului, dar în zilele de plajă, utilizarea acestora ar putea avea efecte negative pe termen lung. 

Protecție solară pe tot corpul, te bronzezi sau nu? 

Răspunsul este: DA, te bronzezi! Chiar dacă folosești protecție solară cu SPF 30 sau chiar SPF 50, poți obține un bronz plăcut, dar mai ales sănătos, care să nu reprezinte niciun risc pe termen lung sau scurt.

Ai nevoie de soare pentru Vitamina D

Acesta nu este în totalitate un mit, dar protecția solară nu te va împiedica să beneficiezi de toată Vitamina D de care ai nevoie. Totodată, acest sfat se referă mai mult la ideea de a petrece timp în aer liber și nu sugerează să stai cu orele la soare atunci când mergi în vacanță. Dacă dorești să crești nivelul de vitamina D, există o grămadă de alimente delicioase care te pot ajuta să faci asta, fără niciun risc pentru pielea ta. 

Numai oamenii cu pielea foarte deschisă trebuie să poarte protecție solară 

Acest mit este fals. Toată lumea trebuie să folosească protecție solară, indiferent de nuanța pielii sau de „cât de greu se arde la plajă”. 

Sperăm că toate aceste răspunsuri la cele mai comune mituri despre bronz te vor ajuta să iei decizii sănătoase pentru pielea ta și să te bucuri de vacanțe fără arsuri solare.