De ce este important să folosești deopotrivă o periuță de dinți de calitate și un irigator bucal, pentru o igienă orală completă


Sănătate
5/03/2024

De ce este important să folosești deopotrivă o periuță de dinti de calitate și un irigator bucal, pentru o igienă orală completă

Utilizarea alternativă a unei periuțe de dinți de calitate și a unui irigator bucal este importantă pentru o igienă orală optima. Cele două dispozitive nu se suplinesc reciproc, ci au o relație complementară, deoarece fiecare rezolvă probleme specifice care țin de igiena dentară și bucală. Iată de ce utilizarea în paralel a celor două este esențială pentru o igienă completă:

Curățare în profunzime

O periuță de dinți electrică de calitate îndepărtează eficient placa bacteriană și reziduurile alimentare de pe suprafața dentară, mai ales dacă respecți o tehnică de periaj corectă. Chiar și așa, este posibil ca, în anumite situații, să nu ajungă în spațiile dentare greu accesibile sau pe întreaga suprafață a gingiilor. Aici intervine irigatorul bucal, care are capacitatea de a îndepărta aceste particule și bacteriile aferente cu ajutorul jetului de apă, chiar și din zonele cu acces dificil. Cu alte cuvinte, utilizarea periuței de dinți electrice și a irigatorului bucal, în paralel, îți va asigura o igienă orală eficientă.

Igienizarea perfectă a spațiilor interdentare

Spațiile dintre dinți sunt predispuse la formarea plăcii bacteriene, care poate duce, în cele mai multe cazuri, la apariția cariilor și la instalarea afecțiunilor gingivale. Ața dentară poate fi eficientă pentru curățarea spațiilor interdentare, dar este greu de utilizat pentru anumite zone ale cavității orale. Pe de altă parte, dușul irigatorului bucal are acces mai facil în zonele greu accesibile și oferă o curățare eficientă și blândă. În plus, irigatorul bucal reprezintă o alternativă viabilă pentru cei cărora nu le este pe plac ața dentară.

Menținerea sănătății gingiilor

Irigatorul bucal ”masează” și stimulează circulația sangvină la nivelul gingiilor, promovând o bună stare de sănătate a acestora. Folosirea dispozitivului este cu atât mai importantă pentru cei care sunt predispuși la dezvoltarea de afecțiuni ale gingiilor și pentru cei care suferă de gingivită.

Îngrijire optimă în timpul tratamentelor ortodontice

În cazul purtătorilor de aparat dentar, irigatorul bucal facilitează curățarea eficientă a danturii și a dispozitivului ortodontic, fără a periclita integritatea acestuia. Chiar și cu ajutorul unei periuțe de dinți de calitate, îndepărtarea particulelor alimentare și a plăcii bacteriene poate fi o provocare pentru cei care urmează un tratament ortodontic. Tocmai de aceea, medicii stomatologi recomandă adesea și utilizarea irigatorului bucal pe parcursul unor astfel de tratamente.

Îngrijirea delicată a dinților sensibili

Dacă suferi de sensibilitate dentară sau gingivală și insistențele cu periuța de dinți îți provoacă disconfort, irigatorul bucal poate veni în completarea igienei orale. Acesta îți va oferi o curățare blândă și eficientă și îți va permite alegerea unei periuțe de dinți cu peri moi sau extra-moi, fără a-ți impune compromisuri în ceea ce privește igiena dentară.

Respirație proaspătă

Când vine vorba despre respirația urât mirositoare, cele mai frecvente cauze sunt placa bacteriană și reziduurile alimentare din cavitatea orală. Folosind deopotrivă un irigator bucal și o periuță de dinți de calitate, vei elimina din ecuație aceste cauze și te vei putea bucura de o respirație proaspătă.

Îngrijire personalizată

Nevoile de igienă și sănătate dentară sunt diferite pentru fiecare individ. Utilizarea mai multor dispozitive destinate curățării dinților îți va permite o rutină de îngrijire orală personalizată, care să corespundă standardelor optime de igienă și confort.


Medicii stomatologi recomandă adesea folosirea împreună a irigatorului bucal și a periuței de dinți electrice pentru o igienă orală completă și eficientă. În timp ce periuța îți asigură curățarea optimă a suprafeței dentare, irigatorul bucal vine în completarea acesteia, îndepărtând reziduurile și bacteriile acumulate în spațiile dintre dinți și la nivelul liniei gingiilor. Utilizarea în paralel a celor două dispozitive reduce riscul unor probleme dentare precum cariile, afecțiunile gingivale sau halena. Pentru a determina cea mai bună abordare în ceea ce privește sănătatea ta orală, cere sfatul medicului stomatolog.

 

Sursă foto: Freepik