Cum să te pregătești pentru o vizită la medicul stomatolog?
Consultul stomatologic poate fi o experiență copleșitoare pentru mulți.
Incertitudinea că te-ai putea confrunta cu posibilitatea de a descoperi o problemă dentară ce necesită tratament de canal sau alte proceduri complexe este, în sine, stresantă. Pentru a diminua stresul și a te asigura că totul decurge bine, este important să te pregătești corespunzător pentru programarea la medicul dentist. În cele ce urmează, îți vom spune ce te-ar putea ajuta:La ce să te aștepți când vizitezi cabinetul stomatologic
Atunci când ai un singur medic dentist la care mergi cu regularitate, acesta cunoaște tot istoricul tău medical dentar. Primul lucru pe care îl va face va fi să îți examineze dinții, gingiile și cavitatea orală. Este posibil să îți facă radiografii, dacă intuiește o problemă care nu este vizibilă cu ochiul liber. După examinare, îți va curăța dinții și îți va comunica eventualul plan de tratament, dacă ai nevoie de unul.
Cum să te pregătești pentru programarea la dentist
Dacă te identifici cu majoritatea, probabil că nu ești nerăbdător să vizitezi cabinetul stomatologic. Dar există câteva lucruri pe care le poți face, pentru a te bucura mai mult de experiență:
-
Pregătește-ți în avans întrebările. Dacă vrei să știi mai multe despre evoluția unui tratament sau despre metodele prin care îți poți îngriji dantura mai bine, e indicat să te gândești în avans la aceste întrebări, pentru a te asigura că nu vei uita niciun detaliu.
-
Interesează-te de felul în care va decurge vizita. Dacă ai anxietate legată de vizitele la dentist, acest lucru te va ajuta să te pregătești emoțional pentru ceea ce urmează. Atunci când faci programarea, poți întreba la ce proceduri să te aștepți, cunoașterea anterioară a scenariului îți poate reduce considerabil anxietatea.
-
Alege un interval convenabil pentru programare. Cu siguranță, mai ai și alte lucruri de făcut și nu îți dorești să le faci pe fugă sau să alimentezi stresul că ai putea întârzia la serviciu sau la o întâlnire importantă.
-
Fii onest în legătură cu sănătatea ta orală și cu obiceiurile de îngrijire și igienizare a danturii și comunică-i medicului toate simptomele pe care le experimentezi, pentru a-i oferi context și a-l ajuta să identifice corect și prompt problema.
-
Dacă te simți anxios în legătură cu această programare, poți ruga un prieten sau un membru al familiei să te însoțească. A avea pe cineva apropiat alături poate face experiența mai puțin intimidantă și stresantă.
Cum să îți îngrijești dantura
Igienizarea și îngrijirea regulată a dinților este o metodă prin care poți preveni apariția a numeroase probleme dentare și, totodată, una prin care poți identifica din timp potențialele probleme. Pe lângă spălatul pe dinți de două ori pe zi cu o periuță electrică performantă, așa cum sunt cele din gama iO de la Oral-B, curățarea profesională la intervale de 6 luni te poate ajuta să îndepărtezi eficient placa bacteriană și tartrul. Recunoașterea importanței îngrijirii zilnice a dinților te poate ajuta să eviți problemele dentare grave și să îți menții sănătatea orală intactă.
Consultul stomatologic regulat nu este opțional, dacă vrei să ai grijă de dantura ta. Combate-ți teama, dacă aceasta există și pregătește-te urmând pașii menționați, pentru o experiență cât mai plăcută.