Cum arată secrețiile în perioada sarcinii?


Sănătate
23/11/2023

5 aspecte de care să ții cont privind secrețiile din perioada sarcinii

Întregul conținut de pe această pagină a fost examinat și aprobat de Dr Tariq Misktry, medic primar obstetrică-ginecologie.

După ce rămâi însărcinată, toate micile schimbări biologice încep să capete o importanță mai mare, iar tu le interpretezi ca semne privind felul în care se simte bebelușul tău. Toate bune până aici, însă ai grijă să nu exagerezi cu interpretările și să nu crezi că totul e semn rău!

Același lucru e valabil și pentru secrețiile tale, care se pot schimba substanțial în timpul sarcinii. Pentru a te mai liniști puțin, am creat un ghid util care răspunde la cele mai frecvente întrebări, de la cele privind secrețiile apoase și până la modul în care interpretăm secrețiile mai dense în timpul sarcinii.

   1.  Probabil că secrețiile se vor mai îngroșa în timpul sarcinii

Majoritatea femeilor vor observa o creștere a secreției subțiri, lăptoase sau incolore în timpul sarcinii – perfect normal.

Această creștere cantitativă apare fiindcă secrețiile joacă un rol și mai important în blocarea infecțiilor care ar putea ajunge la uter și implicit la copil. Ele acționează ca o barieră ce apără sănătatea vaginului și echilibrează pH-ul interior.

    2. Nu-ți face griji când apare dopul gelatinos!

Organismul tău creează un așa-numit „dop gelatinos”, care previne intrarea bacteriilor în zona cervicală și rămâne acolo până în momentul nașterii. În timpul sarcinii, seamănă cu o bucată mare de gelatină groasă, care mai poate avea și dâre de sânge. Momentul când dopul gelatinos iese afară nu va fi probabil cel mai plăcut, însă el arată că se deschide colul uterin și că vei intra în curând în travaliu! Dacă ești în preajma sfârșitului sarcinii, aspectul dopului gelatinos n-ar trebui să te preocupe. Poți însă să discuți și cu medicul.

   3. În general, secrețiile apoase incolore din timpul sarcinii nu sunt un motiv de îngrijorare.

Textura lor variază de la o persoană la alta și este normal să apară în sarcină. Însă, acestea pot indica uneori și o infecție cu transmitere sexuală. Dacă observi și alte semne, precum mirosuri neplăcute sau ciudate ori mâncărimi sau dureri locale, nu strică să te adresezi medicului.

   4. Candidoza apare mai frecvent în timpul sarcinii, însă nu va prezenta pericole pentru tine sau pentru copil.

Hormonii din sarcină afectează pH-ul vaginului, iar tu ești mai predispusă la candidoze. Însă candidozele sunt o problemă mai degrabă din cauza simptomelor dezagreabile pe care le provoacă, așa că ar fi bine să știi semnele pentru a le combate din timp. Dacă observi un iz de drojdie, usturimi la urinare sau secreții cu aspect asemănător brânzei de vaci în timpul sarcinii, toate arată că inculpatul este candidoza. Ar trebui să discuți cu medicul. El îți va prescrie un tratament, de regulă sub formă de pastile sau unguente.

   5. Absorbantele Always îți oferă o senzație de prospețime întreaga zi.

Dacă intensificarea secrețiilor îți provoacă disconfort, nu ar strica să investești într-un pachet de absorbante Always. Când le utilizezi zilnic, ele vor prelua surplusul de lichid și tu te vei simți proaspătă și curată. Sunt testate dermatologic, așa că sunt potrivite pentru uz zilnic. Astfel, te poți concentra pe lucruri mai importante: de exemplu, pe bebelușul care urmează să apară!