Clătirea gurii după periaj - necesară sau dăunătoare?


Sănătate
24/04/2023

Periajul dentar e o parte importantă a rutinei zilnice de îngrijire personală, iar rolul acestuia nu poate fi combătut, când vine vorba de sănătatea orală.

Dar știai că a-ți clăti gura cu apă ulterior periajului poate influența procesul de igienizare și are impact asupra sănătății tale orale? În acest articol, vom explora în ce măsură sunt benefice sau nocive aceste efecte și te vom învăța cum să încorporezi această practică în rutina ta de îngrijire orală, pentru a te bucura de cele mai bune rezultate.

Care este cea mai bună modalitate să îți cureți dantura?

Periajul cu o periuță de dinți de calitate, cu peri care nu irită gingia, prin mișcări circulare reprezintă îngrijirea optimă pentru dantura ta. Asigură-te că igienizezi întreaga suprafață dentară și nu folosi prea multă pastă de dinți - o cantitate comparabilă cu dimensiunea unui bob de mazăre este suficientă. La final, elimină pasta de dinți și bucură-te de un zâmbet strălucitor și o respirație proaspătă. Folosește ața dentară după fiecare masă, indiferent dacă urmează sau nu să te speli pe dinți și vei beneficia de o sănătate orală perfectă.

Clătirea cu apă după periaj ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene?

Această legendă urbană circulă de ani de zile, însă părerile specialiștilor în medicină dentară sunt încă împărțite. Anumiți experți susțin că prin clătire se pot elimina reziduurile de pastă de dinți și resturile alimentare, în timp ce alții susțin că nu există dovezi în sprijinul eficienței clătirii în îndepărtarea plăcii bacteriene. Marea majoritate a medicilor dentiști sunt, însă, de acord că acest pas este opțional și le recomandă pacienților să elimine pasta de dinți după periaj, scuipând. 

Există studii care arată beneficiile menționate anterior ale clătirii și susțin că aceasta poate reduce riscul apariției cariilor și al altor probleme dentare. Alte studii, însă, demonstrează că efectele acesteia privind reducerea plăcii bacteriene sunt insesizabile. Cu alte cuvinte, decizia de a clăti sau nu îți aparține, argumentele pro și contra nu sunt încă edificatoare.

Există riscuri în ceea ce privește clătirea cu apă după periajul dentar?

Clătirea cu apă te poate expune la anumite riscuri. Dacă suferi de afecțiuni ale gingiilor, apa poate avea un efect iritant asupra acestora, provocând sângerări gingivale. Dacă ai leziuni sau afte bucale, apa poate infesta zona cu bacterii și provoca infecții. Iar dacă urmezi un tratament ortodontic, e posibil ca prin clătire să slăbești conexiunile aparatului dentar și să experimentezi, din această cauză, un disconfort oral.

E mai bine să folosești apă de gură după periaj?

Recomandarea de a clăti sau nu cavitatea orală după periaj este discutabilă, dacă limităm clătirea la utilizarea apei potabile. Atunci când folosești apă de gură, însă, lucrurile se schimbă considerabil. Formula acesteia poate conține substanțe benefice cu efect țintit asupra anumitor probleme dentare, precum sensibilitatea dentară sau problemele gingiilor. De aceea, folosirea uneia potrivită nevoilor tale îți poate îmbunătăți sănătatea orală.

 

În concluzie, clătirea cu apă poate fi benefică sau nocivă pentru sănătatea ta orală. Înlocuiește-o cu apă de gură și bucură-te din plin de efectele acesteia precum îndepărtarea reziduurilor alimentare și a plăcii bacteriene. În plus, apa de gură îți va asigura o respirație proaspătă și va stimula producția de salivă; saliva are un efect de alcalinizare și reduce aciditatea, prevenind astfel formarea cariilor. Pentru un zâmbet sănătos, urmărește în continuare sfaturile experților Oral-B!