Ce semnificație au secrețiile gălbui?


Sănătate
23/11/2023

Sunt secrețiile gălbui un fenomen normal?

„Normalitatea” în cazul secrețiilor diferă mult de la o femeie la alta. Numai dacă îți cunoști bine propriul corp, poți ști ce e „normal” și poți observa dacă apar problemele. De multe ori, secrețiile își schimbă puțin culoarea și consistența în timpul lunii – nu e nimic ciudat în asta. Unele femei au secreții gălbui-crem, altele, incolore sau albe, care încep să bată spre galben la contact cu aerul. Din nou, e perfect normal. Când știi cum arată secrețiile specifice ție, știi și dacă au apărut probleme, așa că nu strică să arunci o privire după ce mergi la toaletă. În plus, suprafața albă a absorbantelor Always îți arată exact culoarea secrețiilor și te scapă și de grija petelor jenante.

Există însă o anumită culoare a secrețiilor mai derutantă, fiindcă poate fi și normală, și anormală: culoarea galbenă. Ce provoacă secrețiile gălbui, de ce apar ele și prezintă ele vreun pericol? În funcție de cauză, ele îți spun fie că ai o problemă, fie că totul e perfect normal.

Nu prea știi ce să mai crezi, nu? Citește în continuare și vei afla câteva motive pentru care ai putea avea această problemă.

Când ar trebui să mă preocupe secrețiile gălbui?

Secrețiile gălbui pot fi o problemă în combinație cu următoarele:

mâncărimi sau inflamații în zona respectivă; usturimi; dureri în zona pelvisului, fie la urinare, fie în timpul contactului sexual; sângerări; un miros puternic; o textură „brânzoasă” și mucilaginoasă. Simptomele de mai sus arată o posibilă infecție, transmisă cel mai probabil pe cale sexuală. Poți să intri la bănuieli și dacă ai de obicei secreții albicioase sau incolore, iar ele capătă brusc o tentă intensă de galben. Ca de obicei, dacă ai vreunul dintre simptome și îți faci griji, cel mai bine ar fi să mergi la medic sau la o clinică de ginecologie. Când vine vorba de corpul tău, ai încredere în propriile instincte. Poate nu te simți în largul tău să discuți cu specialiștii, dar ei au mai văzut de sute de ori aceste simptome și ce contează cel mai mult este ca tu să fii sănătoasă.

Cum pot să mă protejez?

Poți lua câteva măsuri pentru sănătatea zonelor intime, în așa fel încât secrețiile gălbui să nu-ți mai dea bătăi de cap. În acest punct din ciclu, s-ar putea și ca secrețiile să aibă o tentă galbenă sau maronie. Ea este dată de celulele moarte și de endometrul care au rămas neeliminate la ultima menstruație. Organismul tău le-a omis data trecută, însă se ocupă de ele acum.

  • Pe lângă absorbantele Always, poartă mereu și lenjerie din bumbac, deoarece ea permite vaginului să respire (nu la propriu...) și aerului să circule. În plus, și pantalonii din bumbac pot absorbi umiditatea mai bine ca alte materiale.
  • Nu folosi deodorante spray în zona vaginală
  • Nu face dușuri vaginale – ele schimbă echilibrul pH-ului din zonă și pot împinge infecțiile și mai sus
  • Spală-te în schimb cu apă și un săpun neparfumat și neagresiv, apoi usucă-te prin tamponare cu prosopul
  • Fă sex protejat Și nu uita: nu te teme să ceri sfaturi sau ajutor dacă ai probleme. Ai grijă de tine!

    Întregul conținut de pe această pagină a fost examinat și aprobat de Dr David Nunns, medic primar ginecologie.