Ce provoacă secrețiile gălbui?


Sănătate
23/11/2023

De ce am secreții gălbui?

Întregul conținut de pe această pagină a fost examinat și aprobat de Dr David Nunns, medic primar ginecologie.

Pe parcursul vieții, vei observa inevitabil că secrețiile tale își schimbă culoarea, și nu doar o dată. Aceste schimbări au la bază tot felul de cauze, de la vârstă, la hormoni și până la etapa specifică din ciclul menstrual. În timp, îți vei da seama ce manifestări sunt sănătoase și specifice ție.

Există însă o anumită culoare a secrețiilor mai derutantă, fiindcă poate fi și normală, și anormală: culoarea galbenă. Ce provoacă secrețiile gălbui, de ce apar ele și prezintă ele vreun pericol? În funcție de cauză, ele îți spun fie că ai o problemă, fie că totul e perfect normal.

Nu prea știi ce să mai crezi, nu? Citește în continuare și vei afla câteva motive pentru care ai putea avea această problemă.

Culoarea galbenă este culoarea firească a secrețiilor tale

Deși se consideră că secrețiile au în general o culoare albicioasă sau sunt incolore, la multe femei, ele capătă o culoare galben-crem în contact cu aerul, cel mai adesea înaintea menstruației.

Dacă această culoare a fost mereu cea „normală” în cazul tău și nu ai nici alte manifestări suspecte, n-ai de ce să-ți faci griji. Ba dimpotrivă, ai putea să iei aceste secreții ca reper pentru a te asigura că nu apar alte schimbări neobișnuite. Dacă nu ești sigură, nu strică să scrii într-un jurnal schimbările apărute.

Ești aproape de menstruație

Urmele de sânge care pătrund în fluidul vaginal chiar înaintea menstruației provoacă adesea secreții apoase sau gălbui mai dense. Acesta e semnul că se apropie „musafirii”, așa că trebuie să ții absorbantele zilnice Always la îndemână.

Menstruația tocmai s-a terminat

S-ar putea să observi secreții gălbui mai dense și după menstruație. Ele se îngroașă în acest moment pentru a împiedica intrarea microorganismelor în corp, iar o culoare albicioasă sau galben-crem deschis este normală.

În acest punct din ciclu, s-ar putea și ca secrețiile să aibă o tentă galbenă sau maronie. Ea este dată de celulele moarte și de endometrul care au rămas neeliminate la ultima menstruație. Organismul tău le-a omis data trecută, însă se ocupă de ele acum.

Ești însărcinată

Creșterea nivelului de estrogen poate declanșa secreții gălbui. Când ești însărcinată, organismul tău produce estrogen în cantități masive! Dezechilibrele hormonale sunt normale când aștepți un copil, așa că n-ai de ce să-ți faci griji.

Dacă te numeri printre femeile cu secreții gălbui abundente din cauza estrogenului și nu ai și alte simptome suspecte, echipează-te cu suficiente absorbante zilnice Always. Nu va mai trebui să-ți schimbi lenjeria intimă de mai multe ori pe zi și îți vor da și senzația de prospețime.

Încearcă să vezi și partea frumoasă a lucrurilor: măcar știi că vei scăpa odată de secrețiile din sarcină!

Ai vaginoză bacteriană

Nu te vom plictisi cu termeni tehnici, nu-ți face griji. Îți vom spune doar că vaginul are o populație imensă de bacterii, însă echilibrul dintre diferitele tipuri de „locuitori” trebuie să rămână constant. Dacă raportul dintre bacterii se schimbă, cele rele ajung la putere și armonia perfectă din părțile intime e dată peste cap.

Cel mai frecvent semn de anarhie este dat de secrețiile apoase gălbui și de un miros puternic de pește. Dacă ai aceste simptome, îți recomandăm să mergi la medic.

Ai o infecție cu transmitere sexuală, candidoză sau alte probleme de sănătate

Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) pot fi o altă cauză a secrețiilor gălbui. Ele sunt semnalate și prin schimbarea texturii secrețiilor, care se îngroașă și încep să aibă aglomerări. S-ar putea să apară și dureri și mâncărimi locale, iar secreția va avea un miros urât.

Dacă te regăsești în simptomele de mai sus, mergi rapid la un control. Tricomoniaza este o ITS deosebit de frecventă, cu eventuale secreții gălbui sau verzui, și un posibil aspect spumos.

Secrețiile gălbui cu cocoloașe sau cele dense, însoțite de miros puternic, usturimi sau alte schimbări ale secrețiilor, pot fi la rândul lor provocate de candidoză sau pot arăta că sunt și alte probleme acolo.

Dacă te confrunți cu aceste simptome, îți recomandăm să mergi imediat la medic. Cu cât mergi mai devreme, cu atât rezolvi mai ușor aceste probleme.

Ce altceva ar putea provoca secreții gălbui?

Schimbările din regimul alimentar sau medicamentos pot afecta culoarea secrețiilor. Însă aici vorbim doar de schimbările pe termen scurt ale acestora, nu cele care depășesc câteva zile.

Secrețiile sunt condiționate și de vârstă și schimbările hormonale din corp, însă n-ar trebui să fie un motiv de îngrijorare în sine.

Cum procedez dacă am secreții gălbui?

Dacă acestea sunt o parte normală a ciclului tău lunar specific, atunci nu te mai gândi să le tratezi. Poți să-ți vezi de ale tale fără probleme. Dacă secrețiile îți dau o senzație de umezeală și disconfort sau lenjeria intimă are de suferit, absorbantele zilnice de la Always sunt o soluție simplă și rapidă. Ele vor absorbi toate secrețiile, iar tu vei fi în formă maximă toată ziua.

În schimb, dacă galbenul-crem obișnuit a fost înlocuit de o culoare intensă sau una galben-verzui, înseamnă că problema cere mai multă atenție. Când este însoțită și de alte simptome, precum o textură brânzoasă sau spumoasă, dureri la contactul sexual sau urinare, umflături sau mâncărimi, trebuie să te prezinți imediat la medic.

Majoritatea cauzelor pot fi eliminate rapid și simplu pe cale medicamentoasă. Până scapi de problemă, ia în calcul utilizarea absorbantelor zilnice Always, care nu doar preiau secrețiile, ci neutralizează și mirosurile. Au fost testate dermatologic și le poți utiliza fără probleme în fiecare zi.