Ce indică secrețiile incolore și elastice?


Sănătate
23/11/2023

De ce au apărut brusc secrețiile elastice?

Secrețiile au multe funcții în vagin: resping infecțiile, echilibrează pH-ul și te ajută să rămâi însărcinată. Știai însă că și consistența lor se schimbă în funcție de rolul pe care-l îndeplinesc la momentul respectiv? Ce corp superinteligent avem! Secrețiile pot fi ba mai apoase, ba mai lipicioase, însă cea mai ciudată consistență ar putea fi cea elastică. Aceasta va fi incoloră și ușor tulbure, cu o textură și o consistență care aduc aminte de albușuri. Nu ar trebui să simți vreun miros. Iar, când am zis că e elastică, nu glumeam! Dacă o ții între degete și o întinzi, mucusul se va întinde destul de mult, fără a se rupe. Sună cam aiurea, dar, dacă faci asta, îți vei face și o idee despre ce vrem să spunem. În plus, secrețiile elastice au un motiv bun să existe.

Secrețiile incolore și elastice apar când ești în preajma ovulației. Acesta este acel moment de la mijlocul ciclului lunar când ovarele produc un ovul. Un spermatozoid care reușește să ajungă în aparatul reproducător are la dispoziție un interval de câteva zile pentru a întâlni ovulul și a-l fertiliza. Nivelul de estrogen crește odată ce te apropii de acest moment, iar organismul generează cantități tot mai mari din această substanță elastică, care este, pe bună dreptate, denumită și „mucus fertil”. Ea ajută spermatozoidul în campania sa către ovul, protejându-l și ajutându-l exact când trebuie.

Volumul mare de secreții elastice și incolore arată că ești la ovulație. Dacă încerci să rămâi însărcinată, ele îți arată clar că e momentul favorabil. Totuși, pentru a fi 100% sigură, mai bine apelezi la un test de ovulație.

La finalul perioadei fertile, o secreție mult mai groasă îi ia locul acestei secreții elastice. Dacă ai ținut-o sub observație, schimbarea va fi evidentă. Apoi, trebuie să mai aștepți încă o lună ca acest mucus fertil să reapară.

Dacă secrețiile îți provoacă neplăceri, folosește absorbantele zilnice Always pentru curățenie și prospețime. Sunt testate dermatologic și le poți folosi fără probleme întreaga zi.

Întregul conținut de pe această pagină a fost examinat și aprobat de Dr David Nunns, medic primar ginecologie.