Ce este menopauza?


Sănătate
14/08/2020
Menopauza reprezintă perioada din viața unei femei când încetează să mai aibă menstruație. Este un proces lung, progresiv și treptat, care este determinat de o reducere firească a producției de hormoni. Rezultatul final este ca menstruația să se oprească. 

Ce este menopauza?

Menopauza este perioada din viața unei femei caracterizată de încetarea ciclului. În medie, vârsta la care se instaurează menopauza este în jur de 50 de ani, dar poate apărea între 48 și 54 de ani. Ne naștem cu un număr fix de foliculi primordiali, pierdem mulți până la pubertate, apoi, lunar, prin ovulație. Așadar, avem genetic un număr diferit de foliculi și, prin urmare, vârsta de instalare a menopauzei este variabilă. În plus, producția de hormoni nu se oprește brusc, ci în diverse etape.

Care sunt unele dintre simptomele comune ale menopauzei?

Unele dintre simptomele principale includ:

• Valuri de căldură, numite și bufeuri

• Dureri articulare

• Vagin uscat

• Pierderea libidoului

• Transpirații nocturne

• Luarea în greutate, anxietate, insomnie persistentă, modificări de dispoziție, flacciditate a pielii

• Stres, iritabilitate, oboseală, ochi uscați, vezică urinară sensibilă, pierdere de memorie pe termen scurt

• Mâncărime, pierderea stimei de sine, depresie

Diverse tratamente pot ajuta la reducerea la minimum a simptomelor menopauzei. În primul rând, este necesar să vă stabiliți stadiul menopauzei și simptomele specifice cu care vă confruntați. Ginecologii trebuie să determine cel mai bun curs de tratament personalizat, în funcție de nevoile fiecărei femei.

Pot face ceva pentru ameliorarea simptomelor sau prevenirea bolilor?
Este recomandat ca tratamentul menopauzei să se facă regulat și riguros de către un medic ginecolog, cu scopul de a preveni complicațiile pe termen lung și mediu și ameliorarea simptomelor pe termen scurt:

• Controalele medicale vor ajuta la detectarea riscului de boli.

• Vizitele periodice la medicul tău ginecolog vor face posibilă efectuarea mamografiilor și testul Papanicolau necesar pentru a preveni complicațiile.

Nu fuma. La doi ani de la renunțare, riscul de atac de cord revine la valoarea medie a populației, iar riscul de cancer pulmonar este redus cu aproximativ o treime.

• Terapia de substituție hormonală (HRT) poate ameliora depresia. Funcția acestui tratament este de a înlocui estrogenul (hormonii responsabili de funcțiile sexuale feminine) pe care ovarele încetează să le producă în timpul menopauzei. Acest lucru este recomandabil numai dacă este sugerat de un medic specialist.

Ce boli sunt asociate cel mai frecvent cu menopauza?
Bolile cardiovasculare, osteoporoza și cancerul de sân sunt bolile asociate cel mai frecvent cu menopauză. La 85% dintre femei, deteriorarea calității vieții este legată de aceste boli.

Cum pot preveni osteoporoza?

Pentru a menține oasele puternice, corpul elimină constant țesutul osul vechi și îl înlocuiește cu țesut sănătos. Constituția biologică determină că femeile au o valoare maximă a masei osoase mai scăzută decât bărbații și, odată cu pierderea de hormoni provocată de menopauză, acestea pierd mai mult decât înlocuiesc. Se estimează că între 30 și 50% dintre femeile cu vârsta menopauzală au osteoporoză. Cu toate acestea, există mulți factori care pot întârzia sau reduce osteoporoza. Încercați să luați faceți exerciții fizice moderate și să mențineți o greutate sănătoasă.

Și ce se întâmplă cu tulburările de colesterol și tensiunea arterială ridicată?

Tulburările de colesterol și hipertensiunea arterială sunt adesea direct corelate cu bolile cardiovasculare. Prin urmare, este necesar să controlezi nivelul colesterolului și tensiunea arterială, în principal prin evitarea grăsimilor și a sării.

Nu mă simt foarte optimistă, ce pot face?

• Vorbește cu apropiații tăi despre cum te simți. Poate fi util să îți împărtășești preocupările și te vor putea înțelege mult mai bine.

• Dacă ai copii, fii conștientă că, deși pot fi mari, totuși au nevoie de tine. Încearcă să te ajuți ajutându-i pe ei.

• Rămâi activă fizic și psihic și ai grijă de tine

Urinez involuntar când râd, tușesc sau strănut, ce pot face?
Modificările hormonale care apar la vârsta menopauzei pot duce la pierderea tonusului muscular și la o slăbire a mușchilor care controlează vezica urinare. Always Discreet tocmai a lansat o largă gamă de produse absorbante pentru incontinența urinară feminină, tocmai pentru a răspunde nevoilor tuturor femeilor. Acestea îndepărtează umezeala și neutralizează mirosul. 

Din fericire, poți să îți întărești mușchii pelvieni, făcând câteva exerciții simple care pot ajuta la ameliorarea aproape totală a incontinenței urinare: acestea se numesc exerciții Kegel.

Deci, ce sunt exercițile Kegel?

Exercițiile Kegel au fost concepute pentru a consolida mușchii planșeului pelvian. Sunt exerciții foarte simple care constau în contractarea și relaxarea mușchilor pelvieni în ședințe de 5 minute. Aceste exerciții ajută la menținerea unui control vaginal, urinar și rectal mai bun. Pot fi realizate oriunde, la orice oră din zi și fără ca nimeni să observe.

Îți recomandăm aceste trei poziții:

• Stai pe scaun cu partea lombară a spatelui atingând spatele scaunului cu brațele sprijinite pe coapse.

• Întinsă pe spate cu mâinile sub fese.

• Stai cu picioarele ușor depărtate.

Contracțiile:

• Contractează-ți mușchii pelvieni și menține starea timp de 5 secunde.

• Respiră ușor și relaxează-te timp de 5 secunde.

• Repetă în seturi de 10. Este recomandat să faci aceste exerciții de cel puțin 3 ori pe zi.

Ca să îți dai seama dacă faci exercițiile corect, încearcă să oprești intenționat fluxul de urină înainte de a-ți goli vezica. Îți recomandăm să utilizezi această tehnică numai pentru a identifica mușchii relevanți, și nu în mod regulat, deoarece poate provoca infecții urinare. La început, este normal să nu poți menține contracția timp de 5 secunde sau să completezi numărul recomandat de repetări, dar în fiecare zi îți va fi mai ușor să te descurci. După 3 luni vei începe să observi rezultatele. Majoritatea femeilor au observat o îmbunătățire a controlului urinar la un an de la începerea programului.