Cauzele secrețiilor lipicioase
Ce cauze au secrețiile lipicioase? Ar trebui să-mi fac griji?
Secrețiile vaginale îmbracă tot felul de forme și culori și își schimbă mult aspectul pe parcursul lunii. Deși s-ar putea să te mire urmele lăsate pe lenjeria intimă sau hârtia igienică, poate te interesează și să le înțelegi semnificația și motivul pentru care au apărut. Cea mai ciudată dintre secreții pare a fi cea cu o textură lipicioasă. E o manifestare care poate te sperie puțin, dar e și fascinantă! Ce-ar fi să arunci o privire și să încerci să o înțelegi?
Ce se înțelege prin secreție lipicioasă?
Probabil ai mai întâlnit-o în ciclul menstrual. O secreție de obicei subțire devine mai lipicioasă, aproape ca o pastă, și are o textură mai tare.
Când ar putea apărea secrețiile lipicioase?
Există două momente din lună când s-ar putea să te confrunți cu ele. Secrețiile ușor lipicioase apar uneori la câteva zile după menstruație, dar și cam zece zile mai târziu, când ai putea descoperi niște scurgeri destul de vâscoase în perioada premenstruală. Dacă folosești absorbantele zilnice de la Always, probabil observi și că lichidul se aglomerează și că rămâne pe suprafața acestora puțin mai mult, fără a se absorbi de la bun început.
De ce sunt secrețiile lipicioase după menstruație?
Organismul tău s-a gândit la toate, așa că aproape tot ce se întâmplă în vagin are un motiv și un scop. Iar acel scop este în general reproducerea. Când încerci să-ți dai seama de ce a apărut un anumit fluid sau o anumită secreție, n-ar strica să faci legătura cu ce se întâmplă în altă parte a organismului. După menstruație, când uterul s-a golit complet, încep pregătirile pentru următoarea tentativă de reproducere. Ovulul se pregătește de sosirea spermatozoizilor, iar perioada fertilă începe cel mai probabil în ziua a 11-a din ciclu (ziua 1 este prima zi a menstruației). Totuși, dacă un spermatozoid pătrunde în corp cu câteva zile înainte, organismul vrea să-i dea și lui o șansă. Aici intră în scenă secreția lipicioasă, care e un cămin perfect pentru micul călător: îl ține în suspensie, îl apără și îl lasă să urce încet către ovul. Știre bombă: în condiții propice, un spermatozoid supraviețuiește și până la cinci zile! Acum, că știi asta, poți înțelege și de ce organismul consideră că ar trebui să-i ajute puțin pe nou-veniți! Și totuși, cum această secreție are o suprafață mai rezistentă, ea este și un prim test, la care pică imediat spermatozoizii mai slabi sau mai puțin sănătoși. Fie ca cel mai bun să câștige!
Ce provoacă secrețiile lipicioase după menstruație?
Bine, am înțeles că ele îi și ajută pe spermatozoizi, dar de ce țin să mai apară și după ovulație? Ei bine, odată ce s-a terminat perioada fertilă, tu practic ai închis prăvălia! Organismul produce secreții foarte lipicioase, care să blocheze pătrunderea tuturor celor care ar îndrăzni să intre. Secrețiile sunt paznicul care stă la ușă.
Pot apărea secreții lipicioase și din alte cauze?
Unele pilule contraceptive stimulează producția acestei secreții secundare și supervâscoase, pentru a preveni sarcinile. Dacă iei astfel de pilule, probabil că e și cazul tău. Absorbantele sunt metoda ideală de a nu-ți mai bate capul cu umiditatea provocată și a te bucura de senzația de prospețime.
Întregul conținut de pe această pagină a fost examinat și aprobat de Dr David Nunns, medic primar ginecologie.