Periajul corect recomandat de specialisti


Sănătate
24/04/2023

Periajul dentar zilnic este o activitate pe care cei mai mulți o fac automat, fără a-i acorda prea multă atenție, însă, mecanica optimă și tehnica de periaj sunt foarte importante pentru sănătatea orală.

Există mișcări specifice și tehnici care te pot ajuta să ai o rutină de îngrijire orală corespunzătoare. Acestea pot varia în funcție de periuța de dinți pe care o folosești, așadar, înarmează-te cu informații corecte, pentru a lua cele mai bune decizii privind sănătatea ta orală.

Ce fel de periuță de dinți folosești?

Există numeroase tipuri de periuțe dentare disponibile în magazine și farmacii. Fiecare este concepută pentru anumite nevoi ale dinților. În funcție de caracteristicile danturii tale, o poți alege pe cea care ți se potrivește cel mai bine:

  • Periuțele de dinți manuale sunt cele clasice, care se folosesc cu mișcări înainte-înapoi pe suprafața dentară. Acestea sunt accesibile și pot fi foarte eficiente, atunci când sunt folosite corespunzător.

  • Periuțele de dinți electrice pentru copii sau pentru adulți folosesc energia electrică pentru a genera vibrații și, eventual, mișcări circulare. Acestea sunt ușor de folosit și îndepărtează eficient placa bacteriană. Alege o variantă performantă, așa cum este Oral-B iO Seria 9, pentru un plus de control asupra presiunii, microvibrații performante și 7 moduri diferite de periaj, care se adaptează perfect nevoilor tale de îngrijire orală. 

  • Dușurile și irigatoarele bucale sunt dispozitive destinate igienei orale care folosesc fluxul de apă pentru a îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană de pe dinți și de la baza gingiilor. 

Tehnici corecte de periaj dentar

Atunci când te speli pe dinți, e important să ai în vedere câteva recomandări:

  • Folosește o periuță de dinți cu peri fermi, dar nu duri, prin mișcări circulare, pe întreaga suprafață dentară.

  • Igienizează corespunzător partea anterioară și pe cea posterioară a dinților și periază inclusiv suprafața măselelor și terminațiile dinților. 

  • Pentru a îndepărta eficient placa bacteriană și pentru a te bucura de o respirație proaspătă, este necesar să îți periezi și limba.

  • După ce te-ai spălat pe dinți, elimină pasta de dinți din cavitatea orală scuipând reziduurile. Clătirea cu apă este opțională. 

Când ar trebui să te speli pe dinți

Periajul dentar este necesar de cel puțin două ori pe zi, preferabil după fiecare masă, mai ales dacă ai consumat alimente sau băuturi cu o aciditate mare, care pot deteriora smalțul dinților. De altfel, folosirea aței dentare este importantă pentru îndepărtarea resturilor alimentare. Cel mai bun moment pentru periajul de seară este chiar înainte de culcare. 

Cu mișcări circulare și delicate, asigură-te că ai curățat corespunzător întreaga suprafață a dinților. Nu pune o presiune prea mare cu periuța de dinți, deoarece acest lucru ți-ar putea afecta gingiile. 

Periajul dentar are un rol important în igiena personală și te poate ajuta să îți menții sănătatea orală. Realizează-l corect, folosind tehnicile amintite mai sus și asigură-te că beneficiezi de îngrijirea optimă a dinților în fiecare zi, la tine acasă. În acest fel, poți preveni formarea cariilor dentare și alte probleme derivate dintr-o igienă orală deficitară.