Candidoza și secrețiile: simptome, cauze și tratament


Sănătate
23/11/2023

Cum arată secrețiile provocate de candidoză? Întregul conținut de pe această pagină a fost examinat și aprobat de Dr David Nunns, medic primar ginecologie

Trebuie să recunoaștem: dacă te duci la toaletă și observi o scurgere cu aspect „brânzos”, nu te simți chiar în culmea fericirii.

Și totuși, deși ea e provocată de una dintre cele mai frecvente și mai intens discutate infecții feminine, cum poți ști exact ce e candidoza și cum o poți recunoaște? Noi îți dăm toate datele de care ai nevoie.

Partea bună este că măcar corpul tău ți-a atras atenția că ceva e în neregulă, iar problema nu e greu de rezolvat. Poți să te relaxezi puțin, nu e așa de grav.

Cum recunoști secrețiile provocate de candidoză?

Deși este perfect normal ca secrețiile să fie albicioase, nu se poate spune același lucru și despre textura lor: ele trebuie să fie omogene și să nu aibă aglomerări, indiferent dacă sunt lipicioase, subțiri, elastice sau dense. Varianta cu „cocoloașe” nu e la fel de plăcută și nimeni nu se bucură să o vadă.

Ca aspect, seamănă cel mai bine cu brânza de vaci. Ne pare rău dacă n-o s-o mai vezi cu aceiași ochi la micul dejun! Însă, dacă pe lenjeria intimă sau pe hârtia igienică vezi o secreție densă, cu cheaguri albicioase pe alocuri, atunci am identificat vinovatul.

Alte simptome sunt și mâncărimile în zona respectivă, puțină durere sau inflamație ori usturimi în timpul actului sexual sau al urinării. S-ar putea ca lenjeria intimă să aibă și un miros care aduce aminte de drojdie.

Care este principala cauză a candidozei?

Te poți trezi cu această secreție mai ciudată din diverse motive, însă principala cauză a scurgerilor cu aspect brânzos este o ciupercă din genul Candida.

Infecțiile de acest tip apar când echilibrul bacterian al vaginului se schimbă și ciuperca găsește un mediu propice pentru a se dezvolta. Ea face parte din flora noastră bacteriană obișnuită și e complet inofensivă până când noile condiții favorizează înmulțirea ei.

Ciuperca proliferează în medii umede și calde, luând în vizor mai ales persoanele cu diabet, femeile însărcinate, cele care iau antibiotice și cele care au pielea iritată sau afectată în zona respectivă. Ea se poate transmite prin contact sexual, însă se dezvoltă și dacă nu ai activitate sexuală.

Există și alte motive pentru care s-ar putea să am secreții cu aspect brânzos?

Cealaltă cauză principală a secrețiilor cu aspect brânzos sunt ITS, adică infecțiile cu transmitere sexuală. Există însă o diferență importantă: spre deosebire de candidoză, ele sunt adesea însoțite de un miros puternic și neplăcut, ca cel de pește.

Și dacă secrețiile provocate de candidoză au altă culoare?

Întregul conținut de pe această pagină a fost examinat și aprobat de Dr David Nunns, medic primar ginecologie.

Deși acestea au cel mai adesea aspectul și culoarea brânzei de vaci, s-ar putea să observi și alte culori. Mai jos, am descris pe scurt și alte aspecte posibile.

Candidoză cu secreții roz: arată în general că ai și sânge în secreții, iar acesta le schimbă culoarea. S-ar putea ca mucoasa uterină să fi fost iritată în urma candidozei și să ai niște mici sângerări. Să nu te miri dacă secrețiile devin roz după tratament, deoarece și unguentul specific poate provoca sângerări ușoare.

S-ar putea și să te apropii de menstruație, moment în care încep să apară mici urme de sânge. Pe termen scurt, nu ai de ce să te îngrijorezi. Însă, dacă persistă mai mult timp, n-ar strica să mergi la medic.

Candidoză cu secreții gălbui sau verzui: dacă secrețiile tale au de obicei o culoare gălbui-deschis sau crem-gălbui, acum ar putea deveni galbene. Însă, cel mai probabil, la fel ca în cazul candidozei cu secreții verzui, ele indică și o altă problemă, care poate nu are legătură cu candidoza.

Aceste culori sunt de obicei semne ale unei infecții bacteriene sau ale unei infecții cu transmitere sexuală. Îți recomandăm să mergi la medic sau la o clinică de ginecologie.

Cum pot scăpa de candidoză?

Probabil ai mai auzit de remedii naturiste contra candidozei: oțet, iaurt probiotic, uleiuri esențiale din arbore de ceai, usturoi, vitamina C, etc. Până la urmă, tot la medic ar trebui să mergi, mai ales dacă e prima ta „întâlnire” cu această infecție.

Un specialist prescrie de obicei medicamente antifungice, fie sub formă de pastile, fie unguent, iar infecția ar trebui să dispară într-o săptămână sau două. Dacă ai o infecție cu transmitere sexuală, medicul o va identifica și îți va recomanda un tratament.

Între timp, încearcă să-ți mai atenuezi disconfortul cu absorbantele zilnice Always. Ele vor preveni apariția petelor pe lenjeria intimă, iar versiunea Odour Protection neutralizează mirosurile provocate de infecțiile cu transmitere sexuală.

Sunt utile și în timpul tratamentului, deoarece cremele și pastilele pot crește volumul secrețiilor. Sunt și testate dermatologic, așa că le poți folosi fără probleme în fiecare zi.

Cum pot preveni reapariția candidozei?

Sunt câteva măsuri prin care te poți proteja de candidoză sau infecții cu transmitere sexuală.

  • Documentează-te despre cum îți poți schimba stilul de viață pentru a scăpa de infecție pe viitor și a nu mai avea nevoie de tratament contra secrețiilor provocate de candidoză
  • Înlocuiește băile în cadă cu dușurile și spală-te cu un emolient (precum E45) în loc de săpun, apoi usucă-te bine
  • Evită pe cât posibil lenjeria strâmtă și sintetică și optează în schimb pentru cea de bumbac, care e și mai confortabilă
  • Evită să aplici parfum sau deodorant în zona respectivă și renunță la dușurile vaginale, deoarece poți împinge infecțiile și mai adânc, unde vor fi și mai periculoase
  • Folosește prezervativul în timpul actului sexual

Cum te poți îmbolnăvi de candidoză?

În principiu, toate femeile au celule de Candida în vagin, iar ele sunt perfect inofensive. Însă, dacă echilibrul florei vaginale este afectat și aceste celule proliferează, totul o ia razna și se instalează infecția. Ea se poate transmite prin contact sexual, însă se dezvoltă și dacă nu ai activitate sexuală.

Ce semne arată că sufăr de candidoză?

Femeile care suferă de candidoză observă adesea o durere sau o usturime neobișnuită în zona respectivă, dar și o mâncărime supărătoare. Dacă ți se pare că ai identificat cauza, îți recomandăm să faci o programare la medic, iar acesta îți va da tratamentul necesar pentru o vindecare rapidă și ușoară.

Secrețiile tipice candidozei au culoarea albă. Acestea vor fi probabil și mai dense ca de obicei și vor avea și cocoloașe. De regulă, nu miros prea tare, însă vor avea un iz ca de drojdie.

Cum se tratează secrețiile provocate de candidoză?

Dacă nu ai mai avut o astfel de infecție, te sfătuim să mergi la un specialist. Același sfat e valabil și dacă ești însărcinată, dacă tratamentul nu a dat rezultate și dacă ai sub 16 ani sau peste 60. Dacă te-ai mai confruntat cu astfel de probleme, s-ar putea ca o simplă vizită la farmacie să fie suficientă.

Vei primi pastile sau creme antifungice (antimicotice), iar secreția ar trebui să dispară în maximum două săptămâni. Nu uita că și medicamentele pot genera la rândul lor secreții.

Cum ar trebui să arate secrețiile după tratament?

Dacă observi secreții albicioase după tratamentul contra candidozei, nu te speria: sunt probabil doar resturi ale medicamentelor eliminate din organism. De altfel, s-ar putea ca totul să fi revenit la normal și să te afli pur și simplu la acel punct din ciclul lunar în care secrețiile albicioase să fie ceva obișnuit.

Bineînțeles, dacă încă apar cocoloașe sau ai motive să crezi că infecția nu a dispărut, fă-ți iar programare la medic și discută despre ce te preocupă.

Se poate să ai și secreții gălbui în timpul candidozei dacă lichidele secretate în mod normal de organismul tău sunt galben-deschis sau galben-crem. Însă, cel mai probabil, la fel ca în cazul candidozei cu secreții verzui, ele indică și o altă problemă, care poate nu are legătură cu candidoza. Aceste culori arată de obicei o infecție bacteriană sau una cu transmitere sexuală – mergi fie la medic, fie la o clinică de ginecologie.

Secrețiile roz apărute după tratamentul contra candidozei pot semnala iritații vaginale provocate de unguent și mici sângerări amestecate cu secrețiile. Acestea se mai pot observa în mici cantități, însă, dacă persistă sau dacă simți dureri în interior, adresează-te medicului.

Folosirea absorbantelor în lupta cu secrețiile provocate de candidoză

Dacă suferi de candidoză, vei încerca bineînțeles să scapi cât mai repede de ea. Însă n-ar strica să iei în calcul și puțin ajutor din partea absorbantelor.

Candidoza provoacă secreții cam neplăcute, așa că absorbantele te pot ajuta în două privințe: eviți și petele de pe lenjeria intimă și scapi și de senzația de umiditate și disconfort. Poți opta pentru diverse produse din gama absorbantelor zilnice Always. Ele îți dau senzația de curățenie și prospețime și pot fi folosite zilnic, deoarece au fost testate dermatologic.