Când ar trebui să te speli pe dinți ?


Sănătate
24/04/2023

Menținerea unei igiene dentare corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dentară.

Periajul regulat al dinților este unul dintre obiceiurile sănătoase care te ajută să îți protejezi dantura și gingiile de acumularea plăcii bacteriene și de apariția problemelor dentare sau gingivale. 

În cele ce urmează, vom explora dezbaterea privind momentul oportun să te speli pe dinți dimineața și îți vom oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a decide, documentat, dacă te vei antrena în ritualul de curățare a dinților înainte sau după micul dejun de acum încolo.

Ce se întâmplă în cavitatea ta orală în timpul somnului

În timp ce dormi, gura ta se transformă într-un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Diminuarea fluxului de salivă în timpul somnului le permite bacteriilor să prolifereze, contribuind la depunerile de placă bacteriană și punând în pericol sănătatea smalțului dentar. În plus, dacă respiri pe gură în timpul somnului, e posibil să te confrunți și cu sindromul de gură uscată, care contribuie, de asemenea, la apariția problemelor dentare. Tocmai de aceea, e esențial să îți începi ziua cu o rutină corectă și completă de îngrijire dentară.

Micul dejun și efectele sale asupra sănătății orale

Alimentele pe care le consumi la micul dejun pot avea un impact semnificativ asupra sănătății tale orale. Alimentele bogate în zaharuri și cele acide pot afecta smalțul dinților, iar carbohidrații se transformă în hrană pentru bacteriile care formează placa bacteriană. Chiar și alimentele sănătoase, precum un smoothie sau un suc natural de fructe pot conține cantități mari de zaharuri și acizi care deteriorează dinții. De aceea, e important să optezi pentru alimente bogate în proteine în acest moment al zilei și să eviți, în general, zaharurile și alimentele acide.

Argumente pro și contra spălatului pe dinți înainte de servirea micului dejun

Dacă te speli pe dinți înainte de micul dejun, vei îndepărta bacteriile și eventualele resturi alimentare acumulate în cavitatea orală peste noapte. Totodată, acest obicei te va ajuta să îți împrospătezi respirația înainte de a-ți începe ziua. Însă, dacă urmează să consumi micul dejun, tot efortul tău va fi în zadar, deoarece resturile alimentare și bacteriile nu vor fi îndepărtate ulterior.

Argumente pro și contra spălatului pe dinți după micul dejun

Periajul dentar după micul dejun are rolul de a îndepărta particulele alimentare și bacteriile. Însă, dacă faci acest lucru imediat după ce ai mâncat, e posibil să îți dăuneze, tocmai pentru că acizii produși de bacteriile prezente în cavitatea orală îți pot afecta, temporar, smalțul. pH-ul cavității orale scade atunci când mănânci, crescând aciditatea. De aceea, numeroși experți recomandă să aștepți 30 de minute după ce ai mâncat, înainte de a te spăla pe dinți. În acest fel, saliva va avea timp să neutralizeze acești acizi și să fortifice smalțul.

Recomandări pentru o igienă dentară optimă în fiecare dimineață

Indiferent dacă alegi să îți cureți dinții înainte sau după micul dejun, e important să folosești o periuță de dinți de calitate de la Oral-B, să o înlocuiești sau să schimbi rezerva periuței de dinți la intervale regulate de cel mult 3 luni, să folosești ața dentară după fiecare masă, să clătești cavitatea orală cu apă de gură pentru a elimina bacteriile, să te hidratezi corespunzător pentru a evita depunerea plăcii bacteriene și pentru a îndepărta astfel resturile alimentare.

Decizia asupra momentului oportun să te speli pe dinți dimineața îți aparține, așadar, ține cont deopotrivă de preferințele personale și de nevoile tale orale. Dacă ai carii încă netratate sau suferi de sensibilitate dentară, este preferabil să aștepți 30 de minute după micul dejun, înainte de a te spăla pe dinți. Pe de altă parte, dacă te îngrijorează respirația urât mirositoare sau, pur și simplu, te bucuri mai mult de mâncare atunci când ai dinții curați, periajul anterior mesei poate fi o opțiune. Indiferent de decizia ta, asigură-te că urmezi cele mai bune practici de igienă dentară și discută cu medicul tău stomatolog, pentru recomandări personalizate.