5 sfaturi pentru îngrijirea dinților sensibili


Sănătate
24/04/2023

 

Dacă experimentezi dureri atunci când mănânci dulciuri sau când consumi alimente foarte reci și dacă simți o durere înțepătoare de câte ori inspiri aer rece pe gură, trebuie să știi că acestea sunt primele semne ale unei danturi sensibile.

Conform mai multor statistici, peste jumătate din populația globală s-a confruntat, cel puțin o dată, cu astfel de manifestări ale sensibilității dentare. Indiferent dacă aceasta este provocată de o problemă distinctă precum retragerea gingiilor, placa dentară sau eroziunea smalțului dentar, poate afecta semnificativ calitatea vieții, atunci când nu este tratată. Din fericire, există lucruri pe care le poți face pentru a gestiona situația și pentru a preveni episoadele de durere cauzată de sensibilitatea dentară.

Ce este sensibilitatea dentară și care sunt cauzele acesteia?

Dinții sensibili afectează zilnic milioane de oameni. Simptomele pot fi provocate de probleme ale gingiilor, de placă bacteriană, de expunerea rădăcinilor dentare. Bruxismul (scrâșnitul din dinți) poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru apariția acestei sensibilități. De altfel, eroziunea smalțului dentar poate fi o cauză a acestor simptome. Sensibilitatea dentară poate face din consumul alimentelor și al băuturilor foarte reci sau fierbinți o experiență dureroasă și foarte neplăcută. 

Recomandări pentru îngrijirea dinților sensibili

Disconfortul asociat sensibilității dentare poate fi atenuat fie prin tratamente, fie printr-o îngrijire orală mai atentă și folosirea unor produse de curățare blânde cu smalțul dentar. Iată cinci măsuri care te pot ajuta să tratezi simptomele și cauzele problemei:

  1. Folosește o pastă de dinți special concepută pentru dinții sensibili. Aceste produse conțin, de regulă, nitrat de potasiu, o substanță care are efect calmant asupra terminațiilor nervoase ale danturii.

  2. Periază-ți dinții în mod regulat, cu delicatețe. Evită folosirea periuțelor dentare cu peri aspri, deoarece acestea pot irita și intensifica simptomele. Dacă este nevoie, schimbă-ți periuța de dinți cu una cu peri mai moi sau, dacă folosești deja una electrică, înlocuiește doar rezervele periuței de dinți cu unele mai delicate. La Oral-B găsești întotdeauna produsele potrivite nevoilor tale de igienă și sănătate orală.

  3. Limitează consumul de alimente și băuturi acide, deoarece acestea pot contribui la sensibilizarea dinților, provocând eroziunea smalțului dentar. Dacă, totuși, consumi astfel de alimente, hidratează-te corespunzător ulterior și clătește cavitatea orală cu o cantitate generoasă de apă, pentru a îndepărta reziduurile acide.

  4. Nu amâna consultul stomatologic regulat și curățarea profesională. Astfel, vei avea ocazia să detectezi din timp eventualele probleme care pot produce sensibilitate și să le tratezi, înainte de apariția complicațiilor. În plus, o igienă orală optimă stă întotdeauna la baza sănătății orale.

  5. Folosește o apă de gură sau un gel dentar cu fluoride, pentru a-ți fortifia smalțul. Fluoridele ajută la remineralizarea acestuia și reduc astfel sensibilitatea dentară.


Îngrijirea dinților sensibili poate fi o provocare pentru pacienții care suferă de sensibilitate dentară. Din fericire, există modalități prin care poți îmblânzi simptomele și care te pot sprijini să îți recapeți sănătatea orală. Medicul tău stomatolog îți poate oferi consultanță în ceea ce privește alegerea unor produse potrivite de îngrijire și igienizare orală, așa că nu ezita să îl întrebi și fă tot ceea ce este necesar pentru a te bucura din nou de o dantură puternică și sănătoasă.