Sensibilitatea Dentară - Cum să Ai Grijă de Dinții Sensibili?


Sănătate
21/06/2024

 

5 sfaturi pentru îngrijirea dinților sensibili


Dacă experimentezi dureri atunci când mănânci dulciuri sau când 
consumi alimente foarte reci și dacă simți o durere înțepătoare de câte ori inspiri aer rece pe gură, trebuie să știi că acestea sunt primele semne ale unei danturi sensibile.

 

 

Conform mai multor statistici, peste jumătate din populația globală s-a confruntat, cel puțin o dată, cu astfel de manifestări ale sensibilității dentare. Indiferent dacă aceasta este provocată de o problemă distinctă precum retragerea gingiilor, placa dentară sau eroziunea smalțului dentar, poate afecta semnificativ calitatea vieții, atunci când nu este tratată. Din fericire, există lucruri pe care le poți face pentru a gestiona situația și pentru a preveni episoadele de durere cauzată de sensibilitatea dentară.

Ce este sensibilitatea dentară și care sunt cauzele acesteia?

Sensibilitatea dentară apare atunci când rădăcina dintelui (partea interioară a dintelui care este, în mod normal, protejată sub linia gingiei) este expusă și intră în contact cu un stimul extern care provoacă dureri dentare. 

 

  •  Eroziunea smalțului dentar - cauza principală a sensibilității dentare. Deși smalțul este cea mai dură substanță din corpul nostru, cu timpul, se poate descompune și expune stratul de dentina pe care îl acoperă, provocând atunci, sensibilitate dentară. Cu cât smalțul este mai deteriorat, cu atât sensibilitatea dentară se va agrava.

  • Probleme ale gingiilor, placa bacteriană, expunerea rădăcinilor dentare.

  • Bruxismul (scrâșnitul din dinți) - poate apărea în timpul somnului sau în timpul trezirii. Este adesea asociat cu stresul, anxietatea, problemele de somn sau alinierea incorectă a dinților și poate provoca sensibilitate dentară. 

  • Consumul frecvent de alimente și băuturi acide sau prea reci.

Recomandări pentru îngrijirea dinților sensibili

Disconfortul asociat sensibilității dentare poate fi atenuat fie prin tratamente, fie printr-o îngrijire orală mai atentă și folosirea unor produse de curățare blânde cu smalțul dentar. Iată cinci măsuri care te pot ajuta să tratezi simptomele și cauzele problemei:

 

        1. Folosește o pastă de dinți pentru dinți sensibili 

Aceste produse conțin, de regulă, nitrat de potasiu sau clorura de stronțiu -  substanțe care au efect calmant asupra terminațiilor nervoase ale danturii și care ajută la blocarea canalelor mici din dentină ce conduc la nervii dentari, reducând astfel durerea resimțită la contactul cu stimulii externi, precum alimentele calde, reci sau dulci. În plus, aceste paste de dinți pot conține fluor, care întărește smalțul și oferă o protecție suplimentară împotriva cariilor. 

2. Periază-ți dinții în mod regulat, cu delicatețe

Evită folosirea periuțelor dentare cu peri aspri, deoarece acestea pot irita și intensifica simptomele. Dacă este nevoie, schimbă-ți periuța de dinți cu una cu peri mai moi sau, dacă folosești deja una electrică, înlocuiește doar rezervele periuței de dinți cu unele mai delicate. La Oral-B găsești întotdeauna produsele potrivite nevoilor tale de igienă și sănătate orală.

 

3. Limitează consumul de alimente și băuturi acide 

Acestea pot contribui la sensibilizarea dinților, provocând eroziunea smalțului dentar. Dacă, totuși, consumi astfel de alimente, hidratează-te corespunzător ulterior și clătește cavitatea orală cu o cantitate generoasă de apă, pentru a îndepărta reziduurile acide.

 

4. Consult stomatologic regulat pentru sănătatea orală 

Nu amâna consultul stomatologic regulat și curățarea profesională. Astfel, vei avea ocazia să detectezi din timp eventualele probleme care pot produce sensibilitate și să le tratezi, înainte de apariția complicațiilor și dureri dentale. În plus, o igienă orală optimă stă întotdeauna la baza sănătății orale.

 

5. Folosește o apă de gură 

Folosește o apă de gură sau un gel dentar cu fluoride, pentru a-ți fortifica smalțul și placa dentară. Fluorul este un element natural găsit în scoarța terestră care ajută la remineralizarea acestuia și reduc astfel sensibilitatea dentară. De asemenea, utilizarea regulată a acestor produse poate preveni apariția durerilor dentare cauzate de smalțul slăbit.

Cum tratăm sensibilitatea dentară?

Pentru tratamentul sensibilității dentare este recomandat să consulți un medic stomatolog. Medicul îți va  recomanda geluri, paste de dinți și ape de gură eficiente pentru a reduce sensibilitatea dentară multe alte sfaturi pe care să le urmați.

 

În cazul unei pierderi mai mari de smalț, în special pentru crestăturile cauzate de periaj, soluția preferată este rășina compozită care permite reconstrucția parțială a stratului protector.

Dacă toate aceste metode sunt ineficiente, ca ultimă soluție, medicul stomatolog poate alege să devitalizeze dintele cauzator de dureri.

 

Pentru retragerea gingiei, vi se poate oferi și o grefă de gingie. Aici, se va luă o mică parte de gingie, din cerul gurii sau de pe obrazul interior pentru a o plasa în altă parte, unde dintele trebuie să fie mai bine acoperit. 

 

Îngrijirea dinților sensibili poate fi o provocare pentru pacienții care suferă de sensibilitate dentară. Din fericire, există modalități prin care poți îmblânzi simptomele și care te pot sprijini să îți recapeți sănătatea orală.

 

Medicul tău stomatolog îți poate oferi consultanță în ceea ce privește alegerea unor produse potrivite de îngrijire și igienizare orală, așa că nu ezita să îl întrebi și fă tot ceea ce este necesar pentru a te bucura din nou de o dantură puternică și sănătoasă.