SĂNĂTATE

Care sunt simptomele primului ciclu menstrual?

Distribuie:
Timp de citire: 3 m
19 / 12 / 2019

Primul ciclu menstrual este un moment important în dezvoltarea ta, fiind primul semn evident al maturizării.

Care sunt simptomele primului ciclu menstrual?

Nu există o modalitate prin care să prezici exact momentul când se va întâmpla, dar există o listă de simptome care îți vor spune că primul ciclu menstrual nu este chiar atât de departe.

În timp ce citești lista, amintește-ți că organismul tău este unic și își stabilește propriul program, așa că nu te îngrijora dacă experimentezi aceste simptome înainte sau după restul prietenelor tale. Urmărește semnele primului ciclu menstrual doar ca să fii pregătită și informată; nu ca pe o întrecere între fete.

La ce vârstă au majoritatea fetelor primul ciclu mensrual?

Majoritatea fetelor experimentează primul ciclu menstrual între 11 și 13 ani, dar o mulțime de alte fete întâlnesc această situație mai devreme sau după această vârstă. Unele fete au prima menstruație la 10 ani, altele la 14. Oricând între 9 și 16 ani este considerat un moment potrivit și un semn că procesul corpului tău se desfășoară total natural.

Semne și simptome ale primului ciclu menstrual

Există un număr de schimbări prin care corpul tău va trece înainte să ai prima menstruație.

1. Apar mugurii de sân

Dezvoltarea mugurilor de sân este un semn că prima menstruație este aproape. Acestea sunt mici formațiuni de țesut care apar sub areolă. Ele vor continua să crească până când ajung să fie sâni complet formați. Te poți aștepta la primul ciclu menstrual la aproximativ 2 ani după ce observi apariția mugurilor de sân.

2. Apare părul pubian

Și apariția părului pubian este un semn clar al apropierii de primul ciclu menstrual. Acesta apare după ce mugurii de sân încep să se dezvolte. La început va fi fin și deschis la culoare, dar în timp va deveni mai des și firele vor fi mai groase.

3. Scurgeri vaginale

Alt semn al primului ciclu menstrual sunt scurgerile vaginale, reprezentate de un fluid alb sau transparent pe care îl vei observa pe lenjeria intimă. Acest fenomen este răspunsul corpului tău la schimbările hormonale care ți se întâmplă. Deși poate părea puțin neplăcut, acest fluid este important pentru a-ți menține vaginul curat și sănătos.

S-ar putea să îți dorești să porți de acum absorbante zilnice de la Always pentru a-ți proteja lenjeria intimă și pentru a rămâne uscată și confortabilă. Acestea absorb umezeala și mirosurile în câteva secunde și îți oferă un plus de prospețime.

4. Vorbește cu mama ta

Un mare semn că primul ciclu menstrual este pe cale să apară este dacă te afli la aceeași vârstă la care se afla și mama ta când a avut parte de această experiență. Într-o discuție deschisă și relaxată poți vorbi cu mama ta despre acest lucru și o poți întreba la ce vârstă și-a început ea pubertatea.

Chiar dacă această listă nu îți va spune exact când vei avea parte de primul ciclu menstrual, îți va da o idee generală despre momentul în care se va întâmpla. E foarte bine să fii atentă la semnele primei menstruații, astfel încât să fii pregătită în orice moment. Cumpără un pachet de absorbante Always Ultra când observi că apar schimbările enumerate mai sus. Astfel, vei fi mereu gata pentru primul ciclu menstrual și vei avea alături un mic ajutor care te va menține protejată și încrezătoare.

Distribuie:
19 / 12 / 2019
Consimțământ Cookie-uri