Firele de păr crescute sub piele: cauze, prevenție și tratament
O piele netedă și catifelată este adesea obiectivul atunci când vine vorba de îndepărtarea firelor de păr prin diverse metode de epilare. Totuși, pot apărea și câteva consecințe mai puțin plăcute cum ar fi firele crescute sub piele, cauzând un oarecare disconfort. Cu ajutorul unei rutine de îngrijire corespunzătoare, poți reduce semnificativ apariția firelor încarnate, astfel să te bucuri de o piele fină.
Ce sunt fire crescute sub piele?
Firele crescute sub piele se prezintă ca niște umflături decolorate pe piele. Sunt fire de păr care cresc înapoi în piele după ras, smulgere sau epilare cu ceară, deoarece se blochează cu celulele moarte de piele. Zona bărbii de pe față (gât, obraji și bărbie), picioarele, subrațul și zona inghinală (linia bikini și partea internă a coapsei) sunt cele mai predispuse să dezvolte fire de păr crescute sub piele. Acestea pot afecta pe oricine, dar sunt ușor de tratat și prevenit cu practici corecte de îndepărtare a părului.
Cum poți preveni firele crescute sub piele?
Există câteva metode prin care poți preveni apariția firelor crescute sub piele:
Exfoliere
Exfolierea regulată ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, reducând riscul ca firul de păr să rămână blocat sub piele. Folosește un scrub sau o mănușă exfoliantă înainte de ras, care te vor ajuta să obții o suprafață netedă pe care să alunece ușor aparatul de ras.
Tehnici corecte de îndepărtare a părului
Rasul firelor de păr în direcția creșterii și folosirea unei creme potrivite pot reduce semnificativ apariția firelor crescute sub piele. În cazul epilării cu ceară, aplicarea corectă și îndepărtarea acesteia în direcția opusă creșterii parului pot preveni ruptura firelor sub piele. O altă metodă preventivă este și epilarea cu laser, întrucât vizează direct foliculii de păr, distrugându-i, ceea ce poate reduce creșterea firelor de păr sub piele pe termen lung.
Hidratare
O piele hidratată poate fi mai puțin susceptibilă la inflamații și reacții adverse după epilare sau ras, reducând astfel riscul apariției firelor crescute sub piele. Previne uscăciunea, facând ca pielea să devină mai elastică, ceea ce poate reduce șansele de blocare a foliculilor de păr.
Cum poți trata firele crescute sub piele?
Pentru a îndepărta un fir de păr crescut sub piele, exfoliază ușor zona afectată. Exfolierea elimină stratul de celule moarte de piele și ajută la eliberarea firelor crescute sub piele. Folosește apă caldă, nu fierbinte, și mișcări circulare mici pe zonele afectate. Poți utiliza o perie/mănușă exfoliantă sau un gel/scrub exfoliant. Utilizarea produselor cu acid salicilic, acid glicolic sau peroxid de benzoil poate reduce inflamația și exfolia pielea, eliberând firele de păr blocate. De asemenea, o pauză de la metodele de îndepărtare a părului poate contribui la vindecarea și reducerea inflamației din jurul firelor crescute sub piele.Evitarea hainelor mulate pe corp, la fel, ajută la reducerea frecării și iritației în zonele predispuse.
Dacă un fir de păr crescut sub piele rămâne netratat, în cele mai multe cazuri, se vindecă singur în una sau două săptămâni, lăsând în urmă niște iritații minore, pe măsură ce firul de păr se eliberează treptat de sub piele odată cu creșterea acestuia. Totuși, pot apărea infecții în jurul firului de păr, cauzând formarea de puroi, decolorare sau durere. În acest caz, este necesar consultarea medicului specialist.
În concluzie, firele crescute sub piele pot deveni o problemă inconfortabilă, dar cu o rutină de îngrijire corespunzătoare, apariția lor poate fi redusă semnificativ.