Trucuri pentru drumețiile montane


Familie
22/11/2022

Ran Fiennes, un explorator britanic și deținător al câtorva recorduri mondiale, spunea că „nu există vreme rea, doar îmbrăcăminte nepotrivită.”.

De multe ori, acest principiu se aplică și în cazul drumețiilor montane. În afară de condițiile meteorologice speciale, precum alertele de vânt, riscul de avalanșă și furtunile puternice, îmbrăcămintea potrivită transformă o excursie pe orice vreme într-una plăcută. Am făcut pentru tine o selecție de sfaturi de urmat înainte de a te aventura într-o drumeție montană.

Planificare

Cine se scoală devreme...nu merge noaptea pe munte. Turele pot fi mai lungi decât ai preconizat de acasă, așa că e bine să îți iei o marjă de timp pentru a evita să te prindă noaptea. România este printre puținele țări din Europa care încă are mari prădători prin păduri, ca urșii, care preferă să își rezolve lista de cumpărături noaptea. E un lucru bun pentru pădure și pentru biodiversitate, dar poate să fie foarte neplăcut și periculos pentru tine. De asemenea, mergi pe potecile marcate pentru a nu te rătăci și pentru a evita întâlnirile intempestive.

Totul începe de la picioare

Este vital să ai încălțămintea potrivită pe munte. Bocancii de drumeție rezistenți la apă îți vor asigura confortul și te vor menține în siguranță. Ultimul lucru pe care ți l-ai putea dori este să aluneci, să-ți luxezi glezna sau să mergi ore întregi într-o încălțăminte udă.

Rucsacul de munte

Există un echipament minim pe care ar fi mereu bine să-l ai la tine în orice tură pe munte:

  • o busolă,
  • o hartă cu traseele montane,
  • o frontală,
  • apă și alimente,
  • o gustare energizantă cu glucoză,
  • echipament de ploaie,
  • o șapcă de soare și loțiune protectoare vara.

Vremea frumoasă se poate transforma oricând în ploaie torențială la munte. N-ar fi rău să ai la tine un briceag pentru orice eventualitate și o trusă ușoară de prim-ajutor. Nu ai nevoie de prea multe haine, o îmbrăcăminte gândită în mai multe straturi și o bluză de schimb sunt suficiente. Ai grijă ca îmbrăcămintea ta să fie specială pentru sport. Alege articolele din microfibră în locul celor din bumbac, acestea se usucă mai repede și nu te lasă să răcești.