Școala pe timp de pandemie - sfaturi utile pentru părinți


Familie
28/09/2020

Micuțul tău a început școala, dar situația este departe de un back-to-school obișnuit. Ce-i de făcut în aceste condiții?

Iată câteva sfaturi pentru a-i face adaptarea la școală mai ușoară și pentru a-l pregăti pe copilul tău în condițiile pandemiei.

Vorbește cu el

Înainte de a te apuca să-i povestești despre toate regulile și restricțiile pe care urmează să le respecte, întreabă-l cum se simte și ce emoții are în privința revenirii la școală. Este entuziasmat că-și revede colegii? Este ceva care îl îngrijorează sau ceva de care îi este frică? Vorbește deschis cu el, ascultă-l și găsiți împreună strategii eficiente pentru a rezolva măcar o parte din îngrijorări. Ascultarea activă îl va face pe micuțul tău să se simtă mult mai încrezător în privința noului an școlar.

Stabiliți împreună un set de reguli

Povestește-i micuțului tău că nu trebuie să-i fie frică, deoarece respectarea unor reguli simple îl va menține sănătos și în siguranță. Ideal ar fi să le exersați împreună acasă, ca să nu-i fie greu să țină cont de ele și la școală sau să nu le uite. Dacă nu ai făcut-o deja, acum ar fi momentul să-ți înveți copilul să se spele corect pe mâini. În plus, setează niște momente în care el să se spele pe mâini ca parte a unei rutine zilnice.

Învață-l să poarte masca corect și fii cu ochii pe el să nu o uite niciodată când plecați în oraș. Obișnuiește-l să o poarte în toate spațiile închise, chiar dacă intră doar puțin. Fii un exemplu pentru el și respectă regulile de igienă și de distanțare. Până la urmă, copiii imită în mod natural comportamentul părinților și atitudinea acestora în fața regulilor.

Alte lucruri de respectat

Vorbește-i despre importanța distanțării și spune-i să nu facă schimb de jucării sau mâncare cu alți copii și să nu se îmbrățișeze atunci când îi vede. Explică-i că e doar o situație temporară și că lucrurile vor reveni la normal odată și odată. Cu cât noi avem mai multă grijă să nu răspândim virusul, asemenea unor supereroi din desenele preferate ale copilului tău, cu atât situația se va schimba mai repede.