Rețete de prăjituri festive


Familie
25/11/2020

Rețetele festive de prăjituri îți dau bătăi de cap când te gândești la orele pe care urmează să le petreci în bucătărie?

Nu trebuie să fii Chef să faci prăjituri pentru ocazii speciale, care să te îmbie prin aspect să le savurezi și nici nu trebuie să depui un efort prea mare. Noi credem în rezultatele uimitoare într-un timp scurt, așa că ți-am pregătit niște rețete de prăjituri ușor de preparat.

Crumble cu mere

prajitura

Cel mai simplu desert al britanicilor, crumble-ul de fructe britanic este perfect pentru zilele friguroase de iarnă.

Ingrediente:

Pentru aluat:

200g făină
100g unt rece (82% grăsime)
100g zahăr
Fructele preferate (mere,pere etc.)
Miere după gust
Scorțișoară după gust

Rețetă:

  1. Taie fructele felii. Poți să le cureți de coajă sau nu. Amestecă-le cu orice îndulcitor vrei (zahăr, sirop de arțar, miere), împreună cu condimentele preferate (scorțișoara merge de minune).
  2. Fă aluatul din: 200g făina, 100g unt rece (82% grăsime), tăiat în cubulețe și 100g zahăr. Amestecă făina cu zahărul și cubulețele de unt. Lucrează cu un cuțit mărunțind și mai mult cubulețele de unt, apoi cu degetele, fărâmițând untul și încorporându-l în făină, până când obții un amestec cu textură nisipoasă.
  3. Aranjează fructele și apoi aruncă lejer peste ele aluatul de crumble, fără să apeși. Pune la cuptor și lasă 30 de minute, la 180-200 grade Celsius. Servește desertul cu frișcă, înghețată sau cremă de vanilie.

Bomboane Raffaello

bilute de raffaelo

Ingrediente:

5 linguri ulei de cocos (topit)
o cană de fulgi de cocos pentru cremă + 4 linguri fulgi de cocos pentru decor
15 migdale crude decojite
2-3 linguri de miere

  1. Amestecă uleiul de cocos cu fulgii și mierea.
  2. Lasă amestecul la frigider să se întărească, cel puțin 30 de minute.
  3. Pune cele 4 linguri de fulgi de cocos într-o farfurie separată.
  4. Fă biluțele. Ar trebui sa se modeleze ușor. Folosește 1 linguriță de cremă la o bomboană Raffaello. Nu uita să pui o migdală în centrul fiecărei bomboane și să le tăvălești apoi prin fulgi de cocos.
  5. Bagă-le la frigider 10-20 de minute înainte de a le mânca.

Rulouri cu cremă de vanilie

Ingrediente:

Pentru aluat:

400 gr aluat de foietaj
2 gălbenușuri
2 linguri lapte

Pentru cremă:

500 ml lapte
5 gălbenușuri
100 gr zahăr
40 gr amidon
1 păstaie vanilie
250 ml smântână dulce pentru frișcă

  1. Întindem aluatul cu ajutorul făcălețului și tăiem fășii de circa 2 cm lățime.
  2. Pe fiecare con (metalic sau de plastic, special creat pentru prăjituri) vom înfășura câte o fâșie de aluat, începând de la vârf și lăsând puțin loc la bază.
  3. Așezăm rulourile în tava tapetată cu hârtie de copt și le ungem cu gălbenuș bătut și cu puțin lapte.
  4. Coacem rulourile în cuptorul preîncălzit la 200 grade, pentru circa 15-20 minute. Cât sunt calde încă, le scoatem de pe formă și le lăsăm deoparte pe un platou să se răcească. Pregătim crema de vanilie: Despicăm păstaia de vanilie și o punem în oala cu lapte. Fierbem laptele la foc mic. Punem într-un bol gălbenușurile și zahărul. Amestecăm până când compoziția devine cremoasă. La final adăugăm amidonul și amestecăm. Turnăm laptele fierbinte puțin câte puțin, în același timp amestecând compoziția. Turnăm compoziția rezultată în vasul în care am fiert laptele și o lăsăm la foc mic, amestecând continuu ca să nu se formeze cocoloașe și să nu se lipească. Când compoziția s-a îngroșat, căpătând consistența unei budinci, o dăm deoparte. Acoperim cu folie alimentară pentru a nu prinde crusta deasupra și o dăm la rece.
  5. Batem smântâna rece, direct din frigider, până se întărește și o amestecăm cu crema de vanilie rece. Umplem rulourile cu crema obținută.