De ce este importantă relația bunicilor cu nepoții


Familie
28/10/2020

O veche vorbă din popor spune că cine nu are bătrâni, să-și cumpere, iar noi credem că are dreptate.

Bunicii sunt importanți în viața nepoților, iar o relație apropiată și caldă cu bunicii aduce multe beneficii dezvoltării copiilor.

Un studiu, publicat în 2004, a arătat că nepoții care sunt apropiați emoțional de bunici au un risc mai mic de depresie la vârsta adultă. În plus, bunicii care petrec cel puțin o zi pe săptămână cu nepoții lor au un risc mai mic de a face boala Alzheimer.

Copiii înțeleg că fac parte dintr-o familie mai mare atunci când bunicii împărtășesc povești din copilăria părinților sau chiar a lor, obiceiurile vechi și întâmplările din alte vremuri. Bunicii pot fi și o sursă importantă de sprijin, pot ajuta părinții să se bucure de un moment de respiro, petrecând timp de calitate cu nepoții, în locul unei/unui babysitter care nu ar putea să le acorde aceeași iubire și atenție celor mici. De multe ori, datorită spiritului lor ludic și a sincerității care vine odată cu vârsta, bunicii pot ajunge să fie confidenți ai celor mici și să se apropie de universul lor interior chiar mai mult decât părinții.

Iar când vine vorba de timp, bunicii au mai puține responsabilități decât părinții și le pot acorda copiilor mai multă atenție și grijă. Datorită acestui lucru, între nepoți și bunici se formează rapid o legătură puternică, devenind niște adevărați parteneri de joacă și discuții.

În plus, bunicii au foarte multe de oferit în materie de cunoștințe și abilități. Poate vei fi surprinsă că micuțul tău începe dintr-o dată să meșterească și să fie interesat de bormașină după o vizită la bunici, că știe pe de rost rețeta de magiun de prune sau că vrea să se apuce de grădinărit. Bunicii știu o groază de lucruri pe care le pot transmite cu răbdare celor mici – de la cuvinte în rusă până la povești captivante din copilăria lor sau informații despre copacii în care te poți cățăra. Vor primi la schimb energie, joacă, veselie și provocări fizice care îi vor face să se simtă din nou tineri.

Fă tot posibilul să te asiguri că bunicii fac parte din viața copiilor tăi. Programează întâlniri mai dese cu ei, nu doar de câteva ori pe an și vei vedea că toată lumea are de câștigat. Chiar dacă bunicii sunt uneori mai permisivi și nu aplică principiile voastre de educație, vorbește cu ei deschis despre asta, în loc să-i îndepărtezi de copii.