Cum afli ce carieră ți se potrivește


Familie
25/11/2020

De câte ori vei căuta răspunsul la această întrebare, vei găsi tot felul de clișee care te vor face de fapt să fii și mai confuză.

La vârste mici este foarte greu să urmezi sfatul tipic, conform căruia îți găsești o pasiune și te concentrezi în acea direcție. Cu cât te maturizezi mai tare, cu atât gusturile și interesele tale se schimbă, iar cariera la care visai la 15 ani, brusc la 17 sună foarte plictisitor. La 18 poate că te răzgândești iar, apoi la 21 îți dai seama că aveai dreptate legat de ce îți doreai la 15.

Cariera este mai mult decât un titlu

Poate că la început sună bine să spui celorlalți că vei deveni „avocat” sau „designer”, dar trebuie să realizezi că jobul pe care îl vei avea nu va fi doar o denumire, ci va reprezenta o bună parte din viața ta. Ca să îți dai seama ce job ți se potrivește cu adevărat, imaginează-ți cum ți-ai dori să arate viața ta în câțiva ani.

Dacă îți dorești să te lupți pentru binele altora și să ai capacitatea de a vorbi în fața oamenilor pentru a-i convinge că ai dreptate, dacă te vezi lucrând la cazuri, fiind mereu punctuală și gata de orice provocare, atunci viața care vine la pachet cu titlul de avocat s-ar putea să ți se potrivească.

Pe de altă parte, dacă ai fi mai interesată să îți transpui viziunea în ceva ce oamenii vor purta și să îți petreci zilele într-un atelier plin de tot felul de materiale și culori, în căutarea dificilă a unei noi idei, probabil că viața de designer este pentru tine.

girl makes a report


Cariera TA, nu a altora

Presupunem că tu ți-ai ales mental o carieră, dar cei din jur te sfătuiesc să alegi ceva complet diferit. În primul rând, analizează în paralel viața pe care ți-o va oferi jobul la care visezi tu și jobul pe care ți-l sugerează ceilalți. Nu întotdeauna trebuie să te opui sugestiilor părinților sau profesorilor, dar întotdeauna trebuie să le analizezi și să vezi dacă sunt cu adevărat alternative care te-ar face fericită.

Dacă tu ești convinsă că vrei să fii doctor, dar ceilalți îți sugerează că poate un job la bancă ți s-ar potrivi mai bine, atunci urmează-ți dorințele și instinctul. Până la urmă, dacă îi vei asculta pe ceilalți, iar peste ani vei descoperi că jobul la bancă nu te face fericită deloc, nu vei avea cum să spui că este vina lor pentru că tu ai luat decizia să le urmezi sfatul. Așa că, cel mai bine este să te asculți pe tine.

fata la calculator


Planuri de rezervă și pasiuni

Este foarte dificil să iei decizii atât de importante la 17-18 ani. Toată lumea te întreabă ce facultate vrei să urmezi, ce pasiuni ai, ce vrei să faci mai departe, până în punctul în care devine obositor și simți că cedezi de la atâta presiune.

Secretul este că ai voie să te răzgândești. Și acum, cât încă iei aceste decizii importante, dar și peste câțiva ani. Să spunem că îți alegi o anume facultate. Citești tot ce se poate despre materiile care se predau acolo, despre ce joburi poți să ai, ești 100% sigură că acesta e răspunsul corect, dar atunci când ajungi acolo, după un semestru sau două, începi să ai îndoieli și îți dai seama că domeniul respectiv nu coincide cu așteptările tale.

Răspunsul e simplu aici. Nu ai mai făcut lucrul acesta până acum, nu aveai de unde să știi că o să îți placă sau nu. Ai încercat, iar acum trecem la următoarea opțiune.

Ca să îți fie cât mai ușor să te răzgândești fără să ajungi în etapa înfricoșătoare în care nu poți renunța la un plan numai pentru că nu ai altul de rezervă, atunci când îți alegi prima opțiune pentru carieră, gândește-te la încă 2-3 opțiuni care crezi că te-ar face fericită. Bazează-le pe pasiuni și interese, iar în momentul schimbării, inspiră-te și din domeniul la care vrei să renunți. Poți căuta o alternativă total opusă primei opțiuni sau ceva asemănător. Indiferent cât de confuză ești în fața unei astfel de schimbări, partea cea mai bună este că ești cu un pas mai aproape de cariera care te va face fericită.

girl with a camera


Cel mai important lucru este să ai încredere în tine!

Începe de acum să înveți cum să fii pregătită pentru orice provocare. Poți începe cu lucrurile mici, cum ar fi să ai pe ecranul telefonului un mesaj motivațional care să îți amintească de ce meriți să ai încredere în propriile puteri. Fii mândră cu ceea ce ești deja și ai încredere că vei avea o carieră extraordinară. Reamintește-ți în fiecare zi că ești capabilă să iei decizii corecte, chiar dacă uneori te mai și răzgândești.