Cărți utile de parenting


Familie
29/09/2020

Câți copii, atâtea cărți de parenting...cu siguranță vechea zicală ar putea fi adaptată și în lumea sfaturilor adresate părinților.

Ce să alegem dintre atâtea cărți, cu atâtea informații contradictorii?

Iată mai jos câteva sfaturi după care să te ghidezi atunci când alegi o carte care să fie cu adevărat utilă în creșterea copilului tău.

Evită scurtăturile miraculoase

Cărțile care îți promit marea cu sarea și, mai ales, cele care te atrag prin rezultatele rapide sunt în primul rând de evitat. De când ești părinte, ai observat că una dintre cele mai importante calități este răbdarea, iar atunci când vine vorba despre copii, nu poți să bați din palme și să se întâmple ceea ce vrei tu.

Alege cărțile care țin cont de unicitatea voastră

Fiecare relație părinte-copil este diferită și, deși funcționează după principii universale, nu se supune unor rețete de-a gata. Așa că evită cărțile care oferă metode rigide și care se axează prea mult pe strategii și pași. Strategiile pot fi utile uneori, dar cu siguranță ești mai mult decât capabil ca părinte să le găsești și singur (cel puțin o parte dintre ele). Alege mai degrabă cărți care să te inspire, să-ți schimbe perspectiva și să-ți ofere măcar un „aha” până la sfârșit.

Aprofundează metoda

Ai citit un articol despre o metodă sau o filosofie interesantă privind creșterea copiilor? Află mai multe despre ele printr-o carte. Conceptul continuum, teoria atașamentului, comunicarea nonviolentă sau cercul securității sunt doar câteva dintre noile metode de abordare ale educației și creșterii copilului care ar putea să te intereseze.

Urmează-ți intuiția

Uneori cărțile de care ai nevoie apar în momentul potrivit. Ești în librărie și tocmai ai citit descrierea unei cărți de parenting care te-a atras foarte mult. Nu ezita s-o cumperi. Este posibil să fie exact cartea de care aveai nevoie, cartea care îți oferă încredere în forțele proprii și care te încurajează să-ți urmezi instinctul de părinte.