Calități necesare pentru oricine începe propriul start-up


Familie
28/10/2020

Start-up-urile sunt la modă și nu este de mirare – cine nu ar vrea să aibă o idee nouă care să-i aducă succesul și să facă ceea ce-i place?!

Oricine poate învăța cum să-și întemeieze și conducă propria afacere. Totuși, toți antreprenorii de succes au anumite calități comune și un mod asemănător de a privi lucrurile. Iată câteva calități necesare la care poți lucra înainte de a-ți începe propriul start-up:

O minte curioasă și creativă

Pentru a putea să creezi un nou serviciu sau produs ai nevoie de o gândire cu adevărat laterală. Orice nou start-up va însemna, cel puțin la început, o groază de probleme și situații cu care nu te-ai mai întâlnit vreodată. Creativitatea te va ajuta să găsești soluții inventive și să nu te dai bătut. În plus, vei putea să găsești modalități creative pentru a-ți promova ideea și a o diferenția de celelalte existente pe piață. Curiozitatea, pe de altă parte, te va face să ieși din bula ta și să-ți observi îndeaproape clienții, te va determina să pui multe întrebări și să analizezi competiția.

Abilități excelente de comunicare

Cele mai multe start-up-uri eșuează din cauza unor erori de comunicare. De aceea este esențial să poți comunica clar și eficient cu angajații și clienții sau investitorii. Abilitățile bune de comunicare includ și capacitatea de a asculta și de a primi critica constructivă. Tot prin comunicare vei putea să comunici eficient cu echipa ta și să-ți motivezi angajații sau să le înțelegi potențialul și așteptările.

Curaj și pasiune

Poate părea de la sine înțeles că pasiunea este o caracteristică esențială al oricărui start-up, dar este surprinzător câți antreprenori pornesc la drum din dorința de a se îmbogăți. Să-ți creezi propriul start-up va fi dificil la început, așa că dacă îți alegi un domeniu de care ești pasionat, vei depăși mult mai ușor dificultățile. Un alt „element cheie” este curajul care te poate face să ieși în evidență în domeniul ales. Tot curajul este cel care te va ajuta să renunți la statutul confortabil de angajat, şi să începi să-ți asumi riscuri. La început, vei avea nevoie de curaj pentru a nu renunța la ideea ta în fața primului obstacol sau al nesiguranțelor care apar.

Muncă, muncă și iar muncă

Dacă îți imaginezi că un start-up înseamnă că o să lucrezi 2 zile pe săptămână, o să câștigi mulți bani și o să călătorești prin lume, mai gândește-te. Start-up-ul nu-ți oferă beneficiile unui program regulat sau ale unor concedii în care nimeni nu te va deranja. De obicei, obții asta ca angajat. Un start-up înseamnă multă muncă și puține zile de vacanță, mai ales în primul an. Cel mai probabil tu vei rămâne omul de bază chiar și la ceva timp după ce îți vei angaja primul ajutor, iar multe probleme sau telefoane vor ajunge tot la tine. Totuși, nu va trebui să dai socoteală nimănui în privința programului, vei face ceva care te pasionează și îți poate aduce multe beneficii pe termen lung.