Cele mai bune momente din istoria olimpicilor români


CSR
6/12/2022

De-a lungul timpului, sportivii români ne-au oferit momente istorice în cadrul Jocurilor Olimpice, care sunt încă menționate pe plan internațional. Printre acestea se numără prima notă de 10 din istoria gimasticii, obținută de Nadia Comăneci, titlul de cea cea mai bună canotoare a secolului XX a Elisabetei Lipă sau desemnarea Gabrielei Szabo drept campioană mondială a atletismului – prima distincție de acest fel acordată unui sportiv român.

Nadia Comăneci

1976 este un an iconic pentru sportul românesc, dar și mondial. Este anul în care România a obținut 27 de medalii, dintre care patru de aur. Dar ceea ce a rămas în istorie este momentul în care gimnasta Nadia Comăneci, la vârsta de doar 14 ani, a obținut 7 note de 10 la Olimpiada din Montreal, singurul rezultat de acest gen din istorie. Un rezultat care a surprins chiar și tehnologia acelor vremuri - tabela indicând „1.00” în loc de „10”. Cu toate acestea, ediția din 1984, de la Los Angeles, a reprezentat cea mai reușită participare a României la Jocurile Olimpice. Sportivii români au obținut 53 de medalii, dintre care 20 de aur, performanță cu care România s-a clasat pe locul 2, după Statele Unite.

Nadia Comăneci poate fi considerată liderul sportului românesc din toate timpurile, ținând cont de numărul de medalii olimpice câștigate: 9 medalii, dintre care 5 de aur. Supranumită „Zeița de la Montreal", Nadia a fost prima sportivă româncă inclusă în International Gymnastics Hall of Fame.

Elisabeta Lipă

Elisabeta Lipă avea 19 ani când a participat la primele Jocuri Olimpice de la Los Angeles (California), în proba de canotaj. De-a lungul carierei, a obținut 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la șase Olimpiade. În plus, a fost de 25 ori campioană a României. În anul 2000, a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului XX de către Federația Internațională de Canotaj. De asemenea, Elisabeta Lipă a egalat un record stabilit de Nadia Comăneci și a atins un alt record olimpic: 20 de ani între prima și ultima medalie de aur - cea mai mare diferență de timp dintre 2 medalii. Este uluitoare puterea acestei sportive de face față cu brio unui sport atât de greu timp de decenii.

Gabriela Szabo

Gabriela Szabo este una dintre cele mai mari atlete ale României din toate timpurile. A avut o carieră impresionantă, despre care se poate vorbi foarte mult. Totuși, unul dintre cele mai memorabile momente rămâne aurul de la Jocurile Olimpice de la Sydney, datorită rezilienței și ambiției de care a dat dovadă Gabriela Szabo în cursa finală. După 4800 de metri de alergat susținut, a recuperat distanța de 1-2 metri dintre ea și adversara ei și s-a îndreptat spre finish. Acea cursă a fost un moment imposibil de uitat, iar lecția ei de a nu renunța niciodată este cadoul Gabrielei pentru noi.