Secrețiile albicioase: ce le cauzează, cum le prevenim și cum le tratăm
Există un tip de secreții vaginale care provoacă mereu confuzii când apar: cele albicioase. Sunt normale... Sau nu sunt? Care e cauza secrețiilor albicioase? Am ceva? Întrebările sunt multe... dar noi avem și răspunsuri la ele!
În primul rând, îți reamintim că secrețiile în sine contribuie la sănătatea corpului tău și mențin sănătatea zonei intime. Ele sunt un amestec de mucus și alte substanțe secretate în zona cervicală și vaginală care reglează funcționarea organismului. Până aici, toate bune! Acum, trecem la niște detalii tehnice (dar nu prea tehnice, totuși!).
Ce sunt secrețiile „normale”?
Secrețiile „normale” diferă în funcție de corpul feminin, însă majoritatea sunt ceva obișnuit, așa că probabil n-ai de ce să-ți faci griji. Principalele preocupări legate de secrețiile vaginale sunt legate de culoarea și de aspectul lor.
Când eram fete, multe dintre noi ne-am întrebat dacă o secreție albicioasă, cremoasă, groasă, apoasă, zi-i cum vrei... era normală. În general, răspunsul era „da, e absolut normală, nu te mai speria atât!”
Din păcate, secrețiile albicioase nu sunt chiar așa ușor de descifrat. Dacă ai secreții albicioase, cauzele pot fi multiple: pot fi specifice ciclului tău lunar obișnuit, dar ar putea chiar și să fie cauzate de o candidoză. Practic, fie arată că totul e în regulă, fie că nu. Te-am derutat? Până la urmă, aici contează alți doi factori.
Începem cu începutul: ce sunt secrețiile vaginale?
Secrețiile sunt o substanță mucilaginoasă produsă de glandele vaginale și cervicale. Ele sunt parte din sistemul cu care organismul tău se curăță și se apără de infecții.
Cel mai adesea, sunt incolore și lipicioase, însă își mai schimbă culoarea, textura și mirosul în anumite momente din ciclul lunar sau din viața noastră. În general, nu trebuie să te preocupe aceste schimbări, ele se datorează hormonilor.
Ce cauzează secrețiile albicioase?
Cea mai probabilă cauză a secrețiilor albicioase este o schimbare hormonală. Nivelurile lor variază mereu în timpul lunii, pe baza funcției cerute de organism la momentul respectiv, însă micile scurgeri albicioase apărute la finalul sau sfârșitul ciclului lunar sunt complet normale.
O cauză obișnuită este declanșarea menstruației. În cele câteva zile de la finalul unui ciclu și începutul celui următor, s-ar putea să observi că aspectul incolor se transformă în unul lăptos, volumul crește și textura se îngroașă.
Cauza este producția crescută de estrogen. Denumirea tehnică a acestor secreții este „leucoree”. N-ar trebui să te preocupe, ea arată doar că sistemele tale biologice își fac treaba.
O altă cauză a secrețiilor albicioase este dată și de creșterea progesteronului din circuitul sangvin după producerea și eliberarea ovulelor. Fenomenul este perfect normal. Dacă observi secreții albe pe lenjeria intimă sau hârtia igienică, poți să stai liniștită: totul funcționează cum trebuie.
Secreții albicioase care indică din timp sarcina
Acest tip de secreții poate fi și unul dintre primele semne ale gravidității, ele fiind produse în surplus pentru a contribui la curățenia vaginului. Prin curățarea vaginului, ele previn pătrunderea infecțiilor în vagin și transmiterea lor către făt. Ți-am zis eu că e ingenios!
Când sunt secrețiile albicioase o problemă?
Din păcate, secrețiile albicioase nu sunt mereu semn bun. Fără alte simptome, sunt perfect normale. Însă ar trebui să dai mai multă atenție secrețiilor albicioase care emană un anumit miros, mai ales unul puternic de pâine sau pește.
Dacă observi și alte simptome care te preocupă, mai ales mâncărimi, iritații sau dureri în zonă ori secreții cu „cocoloașe”, îți recomandăm să mergi la un medic.
Candidoza
Candidoza poate fi una dintre cauzele secrețiilor albicioase mai dense. Este mai ales cazul acelor secreții cu aglomerări care seamănă cu brânza de vaci, și care au eventual și un miros de drojdie. Mâncărimile sunt și ele un alt indiciu în acest sens.
Această infecție poate să apară și în lipsa contactului sexual. Dacă tu crezi că acesta e motivul secrețiilor albicioase, trebuie să te tratezi. cu cremele sau gelurile pe care ți le va prescrie probabil medicul. Nu-ți face griji, multe femei s-au confruntat cu candidoza pe parcursul vieții și au scăpat în doar câteva săptămâni datorită medicamentelor.
Infecția bacteriană
Dacă observi că secrețiile albicioase au și un puternic miros de pește, s-ar putea să ai vaginoză bacteriană (un surplus de bacterii care se înmulțesc în vagin). Vaginoza este adesea însoțită și de o secreție albicioasă și apoasă. La fel ca în cazul candidozelor, și vaginozele apar și în lipsa activității sexuale. Mergi totuși la medic și cere tratament.
Infecțiile cu transmitere sexuală
Și bolile transmise sexual pot cauza secreții albe dense, însoțite de mirosuri puternice sau dureri în zona bazinului. Îți recomandăm să mergi cât mai rapid la medic și să ceri un tratament.
Cum putem reduce cantitatea de secreții albicioase?
Poți face anumite lucruri pentru a menține echilibrul pH-ului vaginului și a reduce implicit secrețiile albicioase.
Curăță zilnic zona respectivă cu un săpun neparfumat sau cu un parfum foarte slab Șterge zona din față spre spate cu șervețele umede pentru bebeluși Nu folosi dușuri vaginale Schimbă-ți regulat lenjeria intimă și, când e posibil, optează pentru lenjerie intimă din bumbac în locul celei sintetice
Ce fac dacă am secreții albicioase?
Dacă singura lor cauză este ciclul firesc al organismului tău, nu-ți face griji! Dacă ți se pare totuși că petele și senzația de umezeală îți creează probleme, folosește absorbantele zilnice Always, mai ales când secrețiile sunt mai abundente. Ele te scapă de toate bătăile de cap și te simți curată și revigorată. Au fost testate dermatologic, așa că le poți folosi în siguranță în fiecare zi.
Ține evidența schimbărilor observate în secreții
Reține cel mai important aspect: când te gândești la ce e „normal”, gândește-te la ce e normal pentru tine, nu pentru celelalte femei. Trebuie să-ți cunoști propriul ciclu, fiindcă modificările sale îți arată ce se întâmplă în corpul tău.
Nu ar fi rău să ții și un jurnal cu tipurile de secreții întâlnite într-o lună obișnuită, ca să știi la ce să te aștepți și să prinzi din timp schimbările sau eventualele probleme. Astfel, vei înțelege mai bine ce se întâmplă în zona ta intimă. Asta n-ar fi o idee chiar așa de rea, nu?
Întregul conținut de pe această pagină a fost examinat și aprobat de Dr David Nunns, medic primar ginecologie.