Secreții la menopauză


Sănătate
23/11/2023

De ce mi s-au schimbat secrețiile după menopauză?Ce este menopauza, de fapt?

Menopauza se referă la acele schimbări biologice din viața unei femei care marchează sfârșitul perioadei reproductive. Vârsta medie de instalare a menopauzei este de aproximativ 50 de ani, deși simptomele pot apărea cu ani buni înainte de sfârșitul propriu-zis al menstruațiilor și pot continua mult timp apoi. Cele mai frecvente simptome sunt bine-cunoscute: ciclul menstrual încetinește și se oprește, transpirații nocturne, bufeuri... Mai puțin cunoscut este impactul menopauzei asupra secrețiilor vaginale, deși și acestea trec prin niște schimbări importante.

La ce schimbări ale secrețiilor ar trebui să mă aștept la menopauză?

Reducerea nivelurilor de estrogen poate provoca și reducerea secrețiilor produse. De aceea, multe femei suferă de uscăciune vaginală. În plus, observă și că vaginul este mai rigid și are mucoasa mai subțire, provocând disconfort și iritații. Dacă mai produci totuși lichid după menopauză, s-ar putea să fie apos și incolor. Atât timp cât nu ai și alte simptome, e perfect normal.

Probleme cu secrețiile în timpul menopauzei

Din cauza lubrifierii insuficiente a vaginului, pH-ul acestuia este perturbat și ești mai vulnerabilă în fața infecțiilor din timpul menopauzei și de după ea. Secrețiile gălbui de după menopauză pot fi semnele unei posibile infecții bacteriene, mai ales dacă sunt însoțite și de un miros puternic de pește. Din păcate, ești mai expusă și la candidoze. Dacă observi secreții albe cu cocoloașe după menopauză, nu strică să ceri sfatul medicului. Pot apărea și secreții roz dacă ciclul menstrual a încetinit, fără a se opri complet. Acestea pot fi doar sporadice înaintea menopauzei, așa că îți recomandăm absorbantele zilnice Always pentru a nu fi luată prin surprindere. Au fost testate dermatologic, așa că poți folosi câte unul zilnic.

Cum pot să trec mai ușor prin aceste momente?

Cum multe dintre problemele asociate secrețiilor de la menopauză și ulterior se datorează deficitului de estrogen, există câteva lucruri care te-ar putea ajuta.

În primul rând, lubrifierea cu unguente și pesare cu estrogen pe bază de apă. Întreabă-ți medicul care ți s-ar potrivit mai bine. După menopauză, toate noile secreții roz, maro sau cu un miros anume trebuie semnalate medicului.

Diversifică-ți alimentația cu fitoestrogeni. Alimentele fitoestrogenice pot imita efectul estrogenului asupra corpului uman, iar aici includem tofu, lintea, humusul, semințele de in, bacele, morcovii și merele.

Menține igiena și curățenia zonei vaginale și poartă lenjerie de corp mai largă.

Exercițiile pentru planșeul pelvian cresc circulația sângelui în zona respectivă și ar putea încuraja și vaginul să genereze secreții mai mari.

Dacă ai secreții cu un miros mai puternic, acesta poate fi neutralizat de absorbantele zilnice Always, pentru o senzație de curățenie și prospețime care durează. În plus, le poți folosi zilnic.

Întregul conținut de pe această pagină a fost examinat și aprobat de Dr David Nunns, medic primar ginecologie.