Poți rămâne însărcinată în timpul menstruației? Dar înainte sau după?


Sănătate
4/09/2023

Menstruația aduce multe schimbări: multe sunt destul de evidente, însă unele sunt mai surprinzătoare. Un bun exemplu sunt schimbările secrețiilor.

Probabil ți-ai imaginat că, la sfârșitul menstruației, corpul nu mai poate concepe un copil pentru moment. Până la urmă, ai înțeles ce se întâmplă în acest proces și, pe baza cunoștințelor tale, știi că ovulele fertile ar fi trebuit să fie eliminate odată cu lichidul menstrual. Însă poți rămâne însărcinată și imediat după menstruație (deși e mai puțin probabil). În loc să mergem pe ghicite, mai bine ne întrebăm „La câte zile după menstruație pot rămâne însărcinată?”. Din cauza mai multor factori, ai putea concepe un copil în orice moment.

Poți rămâne însărcinată în timpul menstruației?

Odată ce-ai văzut sângerările vaginale, probabil ți-ai închipuit că șansele concepției la menstruație sunt mai mici, deoarece corpul a eliminat toate ovulele pe care tocmai le-a eliberat. Însă acel sânge ar putea fi produs și prin ovulație, adică momentul în care ai un ovul gata să fie fecundat.

Deși șansele să rămâi însărcinată la menstruație sunt mai mici, este totuși posibil.

Menstruația începe la 7-19 zile după eliberarea ovulului, deși intervalul tipic este de 12-16 zile la majoritatea femeilor. Apoi, ovulul coboară prin trompa uterină și supraviețuiește timp de 12-24 ore în așteptarea unui spermatozoid viabil. Dacă întâlnirea nu are loc, organismul se pregătește de următoarea ocazie: el elimină căptușeala cu sânge a uterului și o ia de la capăt.

De regulă, ovulăm la 28-30 de zile, însă unele femei au cicluri de 20, ba chiar și 40 de zile. Îți poți urmări intervalul tipic ție dacă numeri zilele dintre începutul unei menstruații și următoarea. Pentru asta, ai la dispoziție jurnale de hârtie, teste de ovulație sau aplicații mobile.

Dacă încerci să rămâi însărcinată, calcularea ovulației te poate ajuta să găsești momentul perfect.

Șansele de a rămâne însărcinată sunt deosebit de scăzute în primele două zile, însă ele ating 9% până în ziua a 13-a de la menstruație.

Dacă vrei să faci un copil, acesta nu e momentul optim. Însă, dacă nu ești gata pentru venirea berzei, atunci continuă cu planul contraceptiv pe durata întregului ciclu. Chiar și dacă iei anticoncepționale, poți totuși să rămâi gravidă când iei pilulele inactive din ultima săptămână. Anticoncepționalele au o eficacitate de 91% în prevenirea sarcinii, cu condiția să fii consecventă și să le iei întreaga lună.

Poți rămâne însărcinată după menstruație?

În general, persoanele care pun această întrebare vor de fapt să întrebe altceva: „La câte zile după menstruație pot rămâne însărcinată?” În această etapă din ciclu, probabil ai eliminat ovulul nefecundat la mult timp după ce era viabil, iar corpul tău nu urmează să mai producă un nou ovul încă o săptămână.

Însă, cum celulele spermatice pot supraviețui timp de trei zile după ejaculare, ele pot fecunda ovulele unor femei cu o perioadă mai scurtă de ovulație. Șansele reproductive cresc în fiecare zi după oprirea sângerărilor, deoarece te apropii de următoarea ovulație.

Poți aplica următorul calcul, în care ziua 1 este prima zi de menstruație: dacă sângerările se opresc în ziua a 6-a și ai contact sexual în ziua a 7-a, spermatozoizii produși ar putea rezista până în ziua a 11-a, adică următoarea ovulație.

Poți rămâne însărcinată înaintea menstruației?

Depinde cu câte zile înaintea menstruației ai avut contact sexual.

Dacă ai relații intime exact înaintea menstruației, șansele de a rămâne însărcinată sunt mult mai mici, deoarece ovulul nu mai este viabil.

În general, ai un interval lunar de șase zile în care condițiile sunt ideale pentru a rămâne gravidă: cu cinci zile înaintea ovulației și în ziua eliberării ovulului. Deoarece ovulezi la 12-16 zile înaintea începutului menstruației, aceasta e perioada ideală în care să rămâi însărcinată: între ziua a 11-a și ziua 21 din ciclu. După eliberarea ovulului, acesta supraviețuiește doar 12-24 de ore, așa că intervalul în care trebuie să fie fecundat este redus. Dacă menstruația a început, înseamnă de obicei că fecundarea nu s-a produs. Totodată, organismul primește și semnalul de a nu mai produce alte ovule până la încheierea întregului ciclu. Și totuși, femeile cu cicluri mai scurte ovulează mai devreme, iar șansele de a concepe în decurs de o săptămână de la menstruația precedentă sunt mai mari. Nu uita că spermatozoizii trăiesc trei-cinci zile după intrarea în vagin, așa că ei pot declanșa sarcina dacă întâlnesc un ovul în respectivul interval.

Atenție: aceste informații au doar rolul de a-ți răspunde la câteva întrebări sau preocupări. Dacă îți faci griji privind sănătatea, solicită părerea specializată a medicului de familie sau a ginecologului.