Copilul la doi ani – la ce să ne așteptăm


Familie
5/06/2020

După vârsta de 2 ani începe o nouă etapă, una la fel de frumoasă și uneori dificilă.

În primii doi ani de viață îți este greu să înțelegi nevoile copilului tău. După vârsta de 2 ani începe o nouă etapă, una la fel de frumoasă și uneori dificilă. Partea bună este că micuțul tău poate acum să verbalizeze lucrurile care nu-i plac sau care nu-l fac să se simtă bine. Măcar nu te mai gândești că plânge pentru că s-a îmbolnăvit sau a căzut într-un moment de neatenție. Tot acum apar și primele semne de independență și de diferențiere față de ceilalți – pregătește-te să auzi „nu” de foarte multe ori pe zi.

Este un moment ideal pentru a-i pune emoțiile în cuvinte: plângi pentru că ești frustrat că ți-a luat jucăria? Totuși nu te aștepta la prea multă generozitate sau empatie din partea lui. Chiar s-ar putea să-l vezi manifestând mai multă grijă și empatie pentru animăluțe sau copăcei decât pentru oameni. Nu trebuie să te îngrijorezi, un copil de 2 ani este destul de egocentrist și este foarte bine că este așa. E o etapă normală în dezvoltarea lui pe care o va depăși în momentul în care ajunge să se înțeleagă pe el însuși mai bine. Așa că ajută-l să-și verbalizeze emoțiile. Asta îl va ajuta mai târziu să le înțeleagă și pe a celorlalți și să navigheze mai ușor prin viață. Nu-i așa că ne dorim cu toții să educăm copii fluenți emoțional?!

În plus, oferă-i credit, oferindu-i validarea emoțiilor atunci când anumite lucruri ajung să îl întristeze sau frustreze, în loc să le tratezi ca niște prostii sau lucruri copilărești. Gândește-te că problemele pe care le are acum, și care sunt mici pentru tine, sunt o simulare foarte bună pentru viața de adolescent, chiar de adult. Modul în care reacționezi tu acum va fi interiorizat de către copil și folosit mai târziu. Dacă tu îi distragi atenția când e supărat, e foarte probabil ca el să facă același lucru ca adult în cazul emoțiilor intense. Dacă îi cumperi o jucărie nouă de fiecare dată când e trist, acea jucărie e posibil să se transforme în mașina scumpă care o să-i aducă adultului o satisfacție de moment fără a-i îndeplini cu adevărat nevoile.

Munca ta în această perioadă nu e deloc ușoară, mai ales că emoțiile sunt intense și copleșitoare pentru cel mic. Păstrează-ți calmul și încearcă să nu folosești explicații raționale dacă face un tantrum. Doar fii acolo lângă el. Strânge-l în brațe sau dacă nu e posibil rămâi lângă el și spune-i că ești alături de el și că e în regulă să simtă ceea ce simte. Doar prin emoții putem ajunge la micuțul nostru atunci când lobul prefrontal, cel care se ocupă de reglarea noastră emoțională, este deconectat de creier. Conectarea și atenția la nevoile lui sunt răspunsul la cele mai multe probleme din perioada asta.